Victor Ponta va fi condamnat la ani grei de pușcărie? Decizia a fost amânată pentru 4 aprilie
Magistraţii instanţei supreme sunt aşteptaţi să pronunţe astăzi (20 martie) sentinţa pentru fostul premier Victor Ponta şi pentru fostul senator Dan Şova, în dosarul ”Turceni – Rovinari”. Procurorii au cerut maximum de pedeapsă pentru Șova și medie pentru Victor Ponta.
Update ora 16.45. Magistraţii instanţei supreme au amânat marţi, pentru data de 4 aprilie, decizia în dosarul "Turceni - Rovinari".
Magistraţii instanţei supreme sunt aşteptaţi să pronunţe, marţi (20 martie), decizia în dosarul ”Turceni – Rovinari”, în care sunt judecaţi pentru fapte de corupţie. Decizia va putea fi contestată.
În acest dosar sunt mai mulți învinuiți în legătură cu încheierea unor contracte de consultanţă: fostul premier Victor Ponta, fostul senator PSD Dan Şova şi Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET). La ultimul termen al procesului, procurorii au cerut pedepse cu închisoarea pentru Victor Ponta şi pentru Dan Şova.
Ancheta în acest dosar a durat aproape patru ani, iar Victor Ponta a fost primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului.
La ultimul termen al procesului, care a avut loc la instanţa supremă în 27 februarie, procurorul DNA a cerut condamnări cu executare în cazul fostului premier Victor Ponta şi al fostului senator PSD Dan Șova.
Procurorul DNA a solicitat condamnarea lui Victor Ponta pentru fals în înscrisuri sub semnătura privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani şi şi o pedeapsă complementară în cazul acestuia. ”Pedepsele să fie spre mediu, iar că modalitate de executare să fie cu privarea de libertatate”, a cerut procurorul DNA, citat de news.ro. DNA a mai cerut magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie confiscarea de la Victor Ponta a mai multor sume de bani primite de la firma de avocatură ”Şova şi Avocaţii”.
În cazul lui Dan Şova, procurorul DNA a solicitat condamnarea la pedepse orientate spre maximum, pentru fals în înscrisuri sub semnătura privată, evaziune fiscală şi spălare de bani. Reprezentantul Ministerului Public a mai cerut că cei implicaţi în acest dosar să plătească prejudiciul din acest dosar.
În acest dosar, Victor Ponta a fost trimis în judecată în 17 septembrie 2015, alături de fostul senator Dan Şova, de Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET).
Procurorii îl acuză pe Victor Ponta că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi ”Şova şi Asociaţii” suma de 181.439,98 de lei, pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate.
Victor Ponta este judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, iar Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi ”Şova şi Asociaţii” la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani.
În dosarul ”Turceni-Rovinari”, fostul senator Dan Şova a fost trimis în judecată în ianuarie 2016, fiind acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.