VIDEO A schimbat şevaletul cu iPad-ul! Povestea impresionantă a unei tinere artiste
Încă o româncă de care să fim mândri! După ce a înregistrat un succes uriaş peste hotare cu expoziţiile sale, Alina Teodorescu (31 de ani) vine să ne prezinte şi nouă creaţiile ei. Pentru că iubeşte atât de mult ceea ce face, tânăra nu a vrut să risipească nici un strop de inspiraţie, şi cum studioul şi şevaletul nu sunt întotdeauna la îndemână, a început să picteze pe iPad.
Alina Teodorescu este o moldoveancă frumoasă, care s-a născut cu arta în sânge. Desenele ei erau apreciate încă din copilărie. Tatăl ei, care a fost artist şi profesor de desen, obişnuia să o răsplătească pentru fiecare desen realizat cu bani sau bomboane. Mai târziu, pe perioada liceului a pictat biserici întregi alături de părintele ei drag.
Alina a lucrat timp de opt ani ca designer de interior, după care a vrut să schimbe ceva în viaţa ei. În urmă cu doi ani a plecat în Londra, unde a absolvit cursurile renumitului institut de artă Sotheby’s. “Sunt pasionată de artă şi am simţit că trebuie să o fac. Aşa am ajuns să cunosc noi moduri de exprimare în pictură pe pânză şi în spaţiul digital”, ne-a declarat artista. Tot în Londra a cunoscut un pictor, care impresionat de talentul şi de creaţiile ei a luat-o în India, unde a introdus-o în marea comunitate de artă a Mumbai-ului.
A urmat un an plin de călătorii prin lume. Tânăra a vizitat în jur de 30 de ţări răspândite pe trei continente. “Eram în continuă mişcare, mereu în avioane şi timpul dedicat picturii era limitat. Aşa că a trebuit să mă adaptez tehnologiei şi cu ajutorul unei aplicaţii speciale “Brushes” (Pensule) am început să fac schiţe pe iPad. Un artist are nevoie de un studio şi o anumită stare de spirit ca să picteze. Iar dacă nu-ţi expui rapid ideile, le pierzi. Cu ajutorul tabletei reuşeam să imortalizez imediat trăirile şi emoţiile proprii”, ne-a spus tânăra.
Aplicaţia “Brushes” conţine grosimi de pensule, texturi, culori şi poţi importa sau suprapune imagini. În cazul Alinei este ca un fel de jurnal pentru lucrările ei. “Arta mea e o continuă mirare, o observaţie, un fel de jurnal personal. Şi nimic nu mă poate bucura mai mult decat privitorii care se identifică cu lucrările mele”, a menţionat Alina în timp ce-şi privea mândră creaţiile expuse în galerie. Pe unele dintre picturile realizate cu iPad-ul, artista le printează pe hârtie fotografică, pe altele le reproduce pe pânză, hârtie sau Plexiglas (un fel de sticlă pe care desenează cu markere pe bază de alcool).
Pentru cei sceptici sau care îşi imaginează că aplicaţia face toată treaba, trebuie ştiut că procesul este unul destul de complex, iar aplicaţia înregistrează toate mişcările. “Uneori le fac dintr-o răsuflare, sau revin peste ele zile întregi, sau chiar şi după jumătate de an”, ne-a spus Alina despre creaţiile ei realizate pe tabletă.
Prima ei expoziţie a avut în luna acestui an la Beirut, în Liban şi s-a dovedit un succes răsunător. Pe lângă aprecierile artiştilor, în doar trei zile cât a durat expoziţia, Alina a vândut peste 50 la sută din picturile expuse. Preţul lor variază între 300 şi 3.000 de euro.
“Blind Eyed Choice” (Alegere cu ochii închişi) este prima expoziţie pe care Alina o are în ţara natală. Expoziţia, care are loc la în Capitală, la Galeria Galateca (str. C.A. Rosetti nr. 2-4), îşi deschide porţile astăzi, 3 octombrie, începând cu ora 19.00. Intrarea este liberă! Vernisajul este deschis tot weekendul, între orele 11.00 şi 19.00, apoi se mută timp de o lună la turnul BRD din Piaţa Victoriei.
Alina, care în prezent locuieşte în Londra, are planuri mari de viitor. În ianuarie 2014, artista noastră va avea o expoziţie în Bangkok, capitala Thailandei.