VIDEO Cum se face un test de salivă pentru elevi. Ministrul Sorin Cîmpeanu a "comis-o" în timpul tutorialului

Ultima actualizare:

    Ministrul Educaţiei face o demonstraţie video de utilizare a unui test de salivă
Ministrul Educaţiei face o demonstraţie video de utilizare a unui test de salivă

Părinții, profesorii și elevii au la dispoziție trei videoclipuri în care li se arată cum se face corect un test de salivă, în școli. De tutoriale s-au ocupat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta din urmă a avut însă ceva dificultăți.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a postat pe contul său de Facebook un scurt film, în care, ajutat de un elev, arată cum se utilizează testele de salivă pentru COVID-19, care vor fi introduse de joi, în şcoli. După ce elevul a lăsat o probă de salivă într-un plic special, Sorin Cîmpeanu a colectat-o cu o pipetă, iar apoi a deschis flaconul în care trebuia amestecată cu soluția specială. Din neatenție, o parte din proba colectată în pipetă s-a vărsat (min. 1:00 în clipul video), semnalează Digi24. Ministrul a continuat demonstrația, amestecând probele și punând câteva picături pe dispozitivul de testare. „Așadar, administrarea unui test de către o persoană, de către un profesor fără competențe medicale durează mai puțin de un minut”, a conchis Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a mai anunţat că profesorii care se implică în asamblarea testelor pe bază de salivă pentru elevi - în condiţiile în care acesteea au fost distribuite cu componentele separate - vor primi zile de concediu, precizând că acesta este un efort pe care îl apreciază şi care este realizat în interesul siguranţei sanitare în şcoli.

Cum folosești un test de salivă. Demonstrația lui Alexandru Rafila

Și ministrul Sănătății ne-a arătat cum se face corect un test de salivă. Kitul conține caseta de reacție, un tub cu lichid în care ulterior se va adăuga saliva, pipeta și un capac picurător. Avem și un mic păhărel de hârtie în care scuipă copilul. E bine ca cel mic să nu fi mâncat înainte, ne spune Rafila, în timp ce îl roagă pe micuțul Rareș să scuipe în păhărelul de hârtie. Cu pipeta, recoltează 3 picături de salivă, le adaugă în tubul de reacție care conține un lichid, acoperă tubul cu acel capac picurător, omogenizează puțin, apoi pune 3 picături din amestec în fanta casetei de reacție. În 15-20 de minute, se poate citi rezultatul.  

Testele pe bază de salivă au ajuns în școli, neasamblate, urmând ca în aceste zile să fie asamblate de personalul instituțiilor de învățământ. Vor fi împărțite elevilor câte două pe săptămână și se vor face în zilele de luni și joi. Teste se pot face acasă sau la școală, dacă instituția își permite, însă în acest din urmă caz părinții trebuie să-și dea acordul.  

Citește și:

Scandal pe tema testelor de salivă: profesorii protestează, părinții e posibil să nu-și dea acordul, elevii nu mai înțeleg nimic

Testarea elevilor anti Covid la școală. Tot ce trebuie să știi despre procedură

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net