Vila în care a fost creat proiectul Castelului Peleș își deschide porțile pentru public

După mai bine de doi ani de renovări și lucrări de consolidare, Vila Șipot, cunoscută drept „Casa Arhitecților” de pe Domeniul Regal Peleș, își redeschide porțile pentru public. Este mai mult decât o vilă istorică, este locul în care a luat naștere proiectul Castelului Peleș.

O bijuterie arhitecturală, redată turiștilor după renovări majore

Vila Șipot, parte a Domeniului Regal Peleș, reintră în circuitul turistic al României

 Vila Șipot va reintra în circuitul cultural și turistic al României la finalul acestui an. Astfel, pe harta turistică a Sinaiei apare o nouă atracție turistică de mare valoare.

Vila Șipot a fost un laborator de inovație arhitecturală pentru proiectele regale, un loc unde ideile prindeau formă înainte de a deveni realitate”, explică un istoric local, subliniind importanța acestei clădiri pentru dezvoltarea Domeniului Regal.

Galeria Arhitecților Peleșului: un omagiu adus maeștrilor

Una dintre principalele atracții ale vilei restaurate este Galeria Arhitecților Peleșului, un spațiu expozițional unic, dedicat celor care au construit și dezvoltat acest domeniu regal.

„Aceasta este organizată de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș la nivelul demisolului, cu acces direct din Piațeta Economat,” menționează comunicatul oficial al Asociației, citată de Historia.

Vitraliile expuse în această galerie ilustrează patru dintre arhitecții importanți ai Castelului Peleș, printre care și Karel Liman, arhitectul ceh ce a lucrat direct sub coordonarea Regelui Carol I.

„Liman a extins și remodelat Peleșul în forma sa actuală, iar Vila Șipot a fost atelierul său de lucru,” se precizează în comunicat.

De asemenea, acesta a proiectat și Castelul Pelișor și alte clădiri de pe domeniu, fiind un colaborator de încredere al reginei Maria în proiectele de la Bran și Cotroceni.

Restaurarea: un proiect amplu susținut de parteneri privați

Restaurarea Vilei Șipot, în valoare de peste 500.000 de euro, a fost realizată în totalitate din fonduri private, adunate prin eforturile Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.

În cadrul acestei restaurări, s-au efectuat lucrări de consolidare structurală, înlocuire a instalațiilor și restaurare a vitraliei.

Proiectul a transformat vila într-un spațiu multifuncțional, destinat atât turiștilor, cât și tinerilor arhitecți sau altor profesioniști din domeniul creativ.

Vila Șipot, redeschisă publicului, va atrage anual aproximativ 50.000 de turiști.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Angelina Jolie, Akala  foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cardiolog jpg
drugtest  jpg
MAE
lider hamas ucis jpg
330861919 617842936849189 5107983762944598548 n jpg
furnici jpg
Red Bull Flugtag insula Lacul Morii png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net