Doi tineri îndrăgostiți și-au găsit casa la care nici nu visau. Este într-un palat din Timișoara

Ultima actualizare:

Povestea celor celor doi tineri este cât se poate de simplă, dar cu un final grandios. Un băiat și o fata la început de drum, cu planuri să își petreacă întreaga viață împreună își doreau o casă. Nimic ieșit din comun. Cei doi, angajați în domeniul IT, aveau și un buget stabilit pentru viitoarea lor locuință. Planurile au fost date peste cap când au dat cu ochii de un monument istoric: Palatul din Timișoara.

Un apartament de vis

Palatul Neptun din Timișoara. Foto: Facebook
Palatul Neptun din Timișoara. Foto: Facebook

Andra și Dragoș au aflat că în clădirea monument care datează din 1912 există la vânzare un spațiu pe care l-ar putea cumpăra și renova. La vederea acestuia s-au îndrăgostit pe loc și iremediabil de viitoarea lor locuință. Love Deco a scris povestea celor doi tineri.

„Când am fost să îl vedem și să discutăm, de cum am intrat în apartament am simțit amândoi că este dragoste la prima vedere”, povestește Andra. A urmat un șantier de lungă durată.

Aproape un an, tinerii s-au ocupat zi de zi de renovare care s-a făcut în cele mai mici detalii și cu respectarea elementelor originare pe care le-au îmbinat perfect cu cele moderne.

Cu ajutorul designerului de interior Davina Sînjorz, au reușit să obțină o amenajare caldă, primitoare, cu aer de epocă și funcționalități moderne.

Povestea spațiului din Palatul Neptun

Poate cel mai deosebit detaliu al spațiului este clădirea în care se află, Palatul Neptun.

Acesta a fost construit la începutul secolului al XX-lea, între anii 1910 și 1912, de arhitectul László Székely, un nume de referință în arhitectura timișoreană.

Inițial destinată să găzduiască Băile Neptun, una dintre cele mai moderne băi publice ale vremii, clădirea este astăzi considerată monument istoric și beneficiază de protecție, pentru a-i păstra integritatea arhitecturală și istorică.

Întreaga fațadă este bogat ornamentată cu fel de fel de detalii florale și geometrice și se deosebește de altele prin ferestrele mari și arcadele elegante.

Și cartierul în care se află are o poveste interesantă. Acesta se numește Fabric și este un cartier istoric din anii 1718, pe vremea când a fost înființată prima fabrică de bere.

Apartamentul are o suprafață de 127 metri pătrați și o compartimentare de cinci camere, două băi, o cameră tehnică și un hol care le leagă pe toate între ele.

„Este un apartament cu un layout extraordinar de fluid și bine compartimentat. Nu a fost nevoie să regândim structura camerelor”, spune Davina, potrivit Love Deco.

Nou, vechi și recondiționat

Parchetul original din bucătărie, living, dormitor și unul dintre birouri, a fost recondiționat. La fel și ușile din întregul apartament.

Pentru întreaga lungime a holului s-a căutat un parchet cât mai asemănător cu cel din restul locuinței.

S-a ajuns, treptat, la o amenajare în stil clasic, cu aer de epocă.

Livingul spațios este pus în valoare prin nuanțe neutre și elemente decorative subtile. S-au folosit tonuri mai închise precum vrede sau negru pentru contrast și profunzime.

La final s-a tras linie. Cât a costat totul

Amenajarea apartamentului din Palatul Neptun a început în noiembrie 2022 și a fost complet finalizată în aprilie 2024. Proprietarii s-au mutat în noua lor locuință înainte de finalizarea completă a amenajării.

Gestionarea bugetului a fost o adevărată provocare, având alocat inițial între 50 și 60 de mii de euro, însă costurile finale au ajuns la 77 de mii de euro”, a explicat Davina pentru Love Deco.

O mare parte din buget, aproximativ 45.000 euro, a fost investită în infrastructură, astfel că mobilierului i-au revenit circa 18.000 euro. Decorațiunile au însumat aproximativ 1200 euro, electrocasnicele au costat 7.500 euro, iar piesele sanitare 1250 euro.

Cel mai scump obiect din locuință a fost cada, care a costat 7.500 de lei.

Foto: Love Deco

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net