Vile de lux, sufocate de maldăre de gunoaie. Cel mai bogat sector din București e plin de deșeuri
Scandalul dintre Primăria Sectorului 1 şi Romprest îi afectează pe toţi locuitorii din zonă, inclusiv pe bogaţii care au vile scumpe. În faţa casei afaceristului Remus Truică zac maldăre de gunoi menajer, la fel şi în apropiere de locuinţa de protocol a preşedintelui ţării, Klaus Iohannis.
Sectorul 1, cel mai bogat din Capitală, s-a transformat într-o groapă de gunoi. Pe unde vezi cu ochii e plin de deşeuri menajere, care nu au mai fost ridicate de câteva zile. Cei de la Romprest îşi trimit anagajaţii când şi când să mai cureţe străzile sufocate. Este un volum atât de mare de resturi strânse de cei de la restaurante, blocuri şi curţi încât tomberoanele sunt neîncăpătoare. Astfel, saci întregi, cutii zac la fiecare colţ. Iar mirosul îţi mută nasul.
Aceeaşi imagine dezolantă o întâlneşti chiar şi la case mai mari. În faţa vilei, de două milioane de euro, din Dorobanţi, deţinută de Remus Truică, se înalţă pe zi ce trece un munte de gunoi. La fel şi pe strada Radu Beller, aflată la doi paşi de Vila Lac 3, în care stă preşedintele statului, Klaus Iohannis. Sunt adevărate focare de infecţie, iar şobolanii îşi fac siesta printre resturile menajere. Deranjaţi de izul de mizerie, bogaţii Capitalei şi-au dus tomberoanele cât mai departe de curţile lor, lângă pubelele stradale. ”În această dimineaţă, am notificat Romprest să strângă gunoiul, în 24 de ore. În caz contrar, după expirarea termenului, contractul cu această societate va fi reziliat de drept”, au anunţat, ieri, reprezentanţii Primăriei Sectorului 1.
Edilul Clotilde Armand a precizat faptul că operatorul de salubritate nu şi-a plătit sortatorii, care au fost nevoiţi să-şi închidă porţile. Astfel, Romprest a lăsat gunoiul pe străzi, lucru interzis de lege şi de contractul de delegare. ”Primăria a găsit o soluţie să plătească direct spre sortatori datoriile operatorului. Dar ce credeţi? Romprest s-a împotrivit vehement. Şi au urmat multe zile de muncă pentru aparatul primăriei să găsească soluţii. Şi am găsit”, a spus Armand. Autorităţile locale spun că au fost achitate, în perioada iulie 2020-mai 2021, către Romprest 168 de milioane de lei, bani care reprezintă, ridicarea gunoiului menajer, curăţenia stradală, dar şi serviciile prestate de către cei trei operatori de servicii de sortare/tratare: Rom Waste Solutions SA, Iridex Group Import- Export şi 3 R Green SRL.
Războiul dintre primărie şi Romprest a început încă de anul trecut. 27 noiembrie 2020 a fost prima zi când compania de salubrizare a refuzat să ridice gunoiul. A tot vorbit despre facturi neachitate. De cealaltă parte, Clotilde Aramand a spus că refuză să plătească bani necuveniţi şi că nu se lasă şantajată de ”mafia gunoiului”. De atunci, ridicarea deşeurilor menajere a devenit opţională pentru Romprest. Cetăţenii sunt rugaţi să sune şi să reclame neridicarea depozitelor de deşeuri la Poliţia Locală Sector 1, la numărul de telefon 021/9540, apelabil 24 h din 24, sau să facă sesizări online, însoţite de fotografii, la adresa contact@politialocalasector 1.ro.
În trei ore s-au ridicat 260 tone de deşeuri
Primarul Clotilde Armand a anunţat că a deschis ieri dimineaţă porţile sortatorilor, după ce i-a plătit direct. Astfel că gunoiul a început să fie ridicat. În doar trei ore de la deschidere, Romprest a depozitat peste 260 tone de deşeuri. În mod normal, de astăzi nu ar mai trebui să vedem imagini dezolante cu străzi pe care zac saci întregi de mizerie.