Virusolog din SUA, mesaj dur pentru Rafila: "Am intrat în «Don’t Look Up»?"

Un reputat virusolog din SUA l-a criticat dur pe Alexandru Rafila, după ce Ministrul Sănătăţii a declarat că rata vaccinării în România este mai mare decât o arată statisticile oficiale, de 50% în loc de 40%.

Alexandru Rafila foto: Inquam Photos / George Calin
Alexandru Rafila foto: Inquam Photos / George Calin

Cristian Apetrei, profesor de Boli Infecţioase şi Microbiologie la Facultatea de Medicină şi la Şcoala Doctorală de Sănătate Publică a Universităţii din Pittsburgh, i-a cerut chiar demisia lui Raflia, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Declaraţia lui Rafila de la care a pornit totul

În cadrul unui interviu la postul de televiziune Digi24, Alexandru Rafila a declarat că “rata de vaccinare s-ar putea să se îmbunătăţească secvenţial. Fie dacă apare un vaccin customizat, adică adaptat tulpinii circulante, fie dacă apare un nou vaccin care are o formulă sau un mod de fabricare mai aproape de vaccinurile tradiţionale - toate aceste lucruri pot să ducă la creşterea interesului pentru vaccinare".  El a mai spus că rata reală de vaccinare din ţară este de 50%,  nu 40% cum arată statisticile oficiale, pentru că există români care trăiesc peste hotare.

Cristian Apetrei: "Rafila, demisia!"

„Domnul ministru Rafila mai dă un cap în gură campaniei de vaccinare. Demisia!”, a început mesajul Cristian Apetrei. Profesorul de boli infecţioase a criticat speranţa pe care o pune Rafila în creşterea ratei de vaccinare odată cu apariţia unor noi vaccinuri, cu formule noi sau cu un mod de fabricare mai apropiat de vaccinările clasice.

„Până atunci va veni şi va trece valul 5. În care, datorită marii transmisibilităţi a virusului, virusul îi va găsi pe toţi susceptibilii aflaţi la risc. Care vor suprasolicita din nou sistemul. Şi care vor muri datorită unei combinaţii de impostură, incompetenţă şi prostie a celor care ar fi trebuit să-i protejeze”, a spus virusologul.   

Cristian Apetrei l-a mai întrebat pe Alexandru Rafila şi de ce nu îi plac vaccinurile actuale şi a enumerate eficacitatea serurilor mARN de pe piaţă faţă de tulpinile cunoscute: de aproape 100% faţă de varianta iniţială a COVID-19; de 90% faţă de varianta Delta; faţă de omicron, vaccinarea cu două doze reduce cu 35% riscul de infecţie severă şi moarte, iar boosterul o reduce cu 70%.  

„N-aţi avut timp să citiţi toate lucrurile astea?”, a fost întrebarea ironică a lui Apetrei pentru Rafila. 

Citeşte pe adevarul.ro de ce compară Cristian Apetre cu filme precum „Don’t look up?” şi “Harry Potter” felul în care autorităţile au gestionat valul 5 al pandemiei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Caine in cusca FOTO Shutterstock
image png
Zambet jpg
regele charles regina margareta jpg
Titanic  sursa   Shutterstock jpg
Atmosferă de poveste la Târgul de Paște de la Craiova foto yolomedia
Hondol Corada Certej  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) jpg
Mic dejun jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net