Rafila estimează că în prima parte a lunii ianuarie vor crește cazurile COVID

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că infectările datorate noii tulpini a coronavirusului, Omicron, ar putea să crească în perioada următoare, mai exact la începutul lunii ianuarie a noului an. 

Rafila estimează că în prima parte a lunii ianuarie vor crește cazurile COVID Foto: Mediafax
Rafila estimează că în prima parte a lunii ianuarie vor crește cazurile COVID Foto: Mediafax

Alexandru Rafila, a declarat miercuri seară, la Digi24, că este posibil ca numărul cazurilor noi de COVID din România să crească în prima parte a lunii ianuarie 2022, dar că nu exclude ca acest lucru să aibă loc „poate chiar puțin mai repede”. De aceea, spune ministrul, este nevoie ca certificatul verde să fie introdus până la finalul anului.

Rafila estimează că în prima parte a lunii ianuarie vor crește cazurile COVID

„Opinia tuturor este că în prima parte a lunii ianuarie vom asista la primele creșteri ale numărului de cazuri, poate chiar puțin mai repede. Și atunci, trebuie să avem la dispoziție un instrument de intervenție cât mai eficient – cu cât este mai rapid, cu atât este mai eficient”, a afirmat Rafila.

Ministrul Sănătății a adăugat că este posibil ca într-o săptămână să vedem o schimbare privind numărul cazurilor noi de COVID. „Încet, încet, scade viteza cu care am redus numărul de cazuri în perioada anterioară și începem să ne stabilizăm.

Dacă acest platou de stabilizare este sub 1, este în regulă, dacă ajunge la 1, începem să avem o problemă. Pentru că s-a observat în majoritatea țărilor în care evoluează noua tulpină Omicron că această creștere este explozivă, de la o săptămână la alta”, a mai spus Rafila.

Demisionează Alexandru Rafila dacă nu se adoptă mai repede certificatul?

Ministrul Sănătății a făcut câteva declarații în acest sens, susținând ferm că dacă certificatul verde nu va fi aprobat până în luna ianuarie 2022, el își va prezenta demisia. Întrebat din nou, se pare că acesta se menține pe poziții, însă a susținut că declarațiile sale anterioare pot fi interpretabile.

„În mod evident, un ministru al Sănătății are o anumită responsabilitate pentru sănătatea publică”, a spus el, explicând că dacă nu are la dispoziție instrumentele necesare pentru gestionarea situației de criză, atunci există și opțiunea demisiei sale.

„Pentru mine este important ca certificatul COVID să fie adoptat și cred că și pentru cetățenii acestei țări, că astea nu sunt acte normative pentru ministrul Sănătății, pentru premier sau pentru Guvern. Sunt în favoarea apărării sănătății publice”, a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătății a precizat că decizia adoptării rapide a certificatului verde va aparține coaliției PSD-PNL-UDMR și că este încrezător că acest lucru se va întâmpla până la finalul acestui an.

„Eu cred că trebuie să fie adoptat pentru că dacă este adoptat mai târziu, până se fac normele de intervenție în domeniul apărării sănătății publice durează prea mult și dacă ajungem să avem o lege aprobată în februarie, este prea târziu. Sper că certificatul va fi votat și să îl avem aprobat”, a explicat el.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net