Rafila estimează că în prima parte a lunii ianuarie vor crește cazurile COVID

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că infectările datorate noii tulpini a coronavirusului, Omicron, ar putea să crească în perioada următoare, mai exact la începutul lunii ianuarie a noului an. 

Rafila estimează că în prima parte a lunii ianuarie vor crește cazurile COVID Foto: Mediafax
Rafila estimează că în prima parte a lunii ianuarie vor crește cazurile COVID Foto: Mediafax

Alexandru Rafila, a declarat miercuri seară, la Digi24, că este posibil ca numărul cazurilor noi de COVID din România să crească în prima parte a lunii ianuarie 2022, dar că nu exclude ca acest lucru să aibă loc „poate chiar puțin mai repede”. De aceea, spune ministrul, este nevoie ca certificatul verde să fie introdus până la finalul anului.

Rafila estimează că în prima parte a lunii ianuarie vor crește cazurile COVID

„Opinia tuturor este că în prima parte a lunii ianuarie vom asista la primele creșteri ale numărului de cazuri, poate chiar puțin mai repede. Și atunci, trebuie să avem la dispoziție un instrument de intervenție cât mai eficient – cu cât este mai rapid, cu atât este mai eficient”, a afirmat Rafila.

Ministrul Sănătății a adăugat că este posibil ca într-o săptămână să vedem o schimbare privind numărul cazurilor noi de COVID. „Încet, încet, scade viteza cu care am redus numărul de cazuri în perioada anterioară și începem să ne stabilizăm.

Dacă acest platou de stabilizare este sub 1, este în regulă, dacă ajunge la 1, începem să avem o problemă. Pentru că s-a observat în majoritatea țărilor în care evoluează noua tulpină Omicron că această creștere este explozivă, de la o săptămână la alta”, a mai spus Rafila.

Demisionează Alexandru Rafila dacă nu se adoptă mai repede certificatul?

Ministrul Sănătății a făcut câteva declarații în acest sens, susținând ferm că dacă certificatul verde nu va fi aprobat până în luna ianuarie 2022, el își va prezenta demisia. Întrebat din nou, se pare că acesta se menține pe poziții, însă a susținut că declarațiile sale anterioare pot fi interpretabile.

„În mod evident, un ministru al Sănătății are o anumită responsabilitate pentru sănătatea publică”, a spus el, explicând că dacă nu are la dispoziție instrumentele necesare pentru gestionarea situației de criză, atunci există și opțiunea demisiei sale.

„Pentru mine este important ca certificatul COVID să fie adoptat și cred că și pentru cetățenii acestei țări, că astea nu sunt acte normative pentru ministrul Sănătății, pentru premier sau pentru Guvern. Sunt în favoarea apărării sănătății publice”, a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătății a precizat că decizia adoptării rapide a certificatului verde va aparține coaliției PSD-PNL-UDMR și că este încrezător că acest lucru se va întâmpla până la finalul acestui an.

„Eu cred că trebuie să fie adoptat pentru că dacă este adoptat mai târziu, până se fac normele de intervenție în domeniul apărării sănătății publice durează prea mult și dacă ajungem să avem o lege aprobată în februarie, este prea târziu. Sper că certificatul va fi votat și să îl avem aprobat”, a explicat el.

gabi badalau, alaturi de parintii sai jpg
cub matilda pascal cojocărița png
Mama lui Theo Rose și Teo Trandafir jpg
cub gabriela marin denise pilafai png
Bianca Drăgușanu alături de Gabi Bădălău
Urşi ZOO Târgovişte. FOTO
mariana moculescu jpg
cub theo rose anghel damian png
vladimir putin rusia
fabrica mustar tecuci jpg
image
image
image
image
Screenshot 2022 11 29 at 21 10 20 png
Urşi ZOO Târgovişte. FOTO
cub cred în românia animat gif
Politia din Muntenegru FOTO Shutterstock jpg
cum se epilau femeile in antichitate jpg
Joshua Cooper jpg