Ce prevede noua lege a certificatului verde la locul de muncă. Angajaţii au 5 variante

Proiectul de lege pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă spune că angajaţii au cinci opţiuni pentru a fi acceptaţi în incinta unde îşi defăşoară activitatea. În plus, cei nevaccinaţi vor fi ajutaţi de stat cu costul a o parte dintre teste. 

Un nou proiect pentru legea certificatului verde a ajuns pe masa Parlamentului foto: Inquam
Un nou proiect pentru legea certificatului verde a ajuns pe masa Parlamentului foto: Inquam

Certificatul verde va fi valabil în cinci situaţi, conform digi24.ro:

  1. pentru persoanele vaccinate cu cel puțin o doză, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru efectuarea schemei complete de vaccinare.
  2. pentru persoanele vaccinate cu schemă completă de vaccinare, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru schema completă de vaccinare.
  3. pentru persoanele infectate cu SARS-COV 2, cu valabilitate de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms".
  4. pentru persoanele testate cu test antigen rapid înregistrat în platforma „Corona-forms", cu rezultat negativ, cu valabilitate de 48 de ore de la efectuarea testului.
  5. pentru persoanele testate cu test NAAT/PCR, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms", cu rezultat negativ, cu valabilitate de 72 de ore de la efectuarea testului.

Angajaţii nevaccinaţi vor primi 15 vouchere de la stat pentru a îşi face teste antigen.

Condiţiile în care se va cere certificatul verde la locul de muncă

Aşa cum a mai anunţat Alexandru Rafila, certificatul verde va fi cerut la muncă dacă numărul cazurilor de Covid-19 crește cu un coeficient săptămânal mediu de cel puţin 1,5 ori timp de trei săptămâni consecutive la nivel național. În cazul în care numărul cazurilor scade timp de 3 săptămâni, iar incidența la nivel național este sub 1 la mie, se renunţă la document.

Sunt exceptați angajatorii din sectorul privat cu până la 10 angajați, care nu au interacțiuni directe cu clienții, și angajații care lucrează de acasă.

Ce sancţiuni se dau pentru nerespectarea legii

În cazul în care o persoană refuză să prezinte certificatul verde la locul de muncă, angajatorul are dreptul să o suspende din funcţie. Suspendarea durează fie până în momentul în care anagajatul vine cu un certificat verde valabil, dar nu mai devreme de 15 zile de la data suspendării, fie până când se îndeplinesc condiţiile pentru renunţarea la obligativitatea actului. Angajatul poate contesta în instanţă decizia de suspendare.

În cazul în care un angajator nu impune certificatul verde la locul de muncă, el va fi sancţionat cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei.

Proiectul de lege trebuie să fie modificat de Parlament, unde pot fi aduse noi modificări.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
carol i ziua regelui jpeg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net