Totul despre certificatul Covid. Alexandru Rafila își dă demisia dacă nu e aprobat?

Ministrul S─ân─ât─â╚Ťii a declarat c─â ia ├«n calcul s─â-╚Öi dea demisia dac─â nu va fi acceptat─â angajarea r─âspunderii Guvernului pe certificatul Covid. Alexandru Rafila a precizat c─â are o r─âspundere moral─â ╚Öi profesional─â fa╚Ť─â de cet─â╚Ťenii Rom├óniei.

certificat covid digital jpeg
Certificatul Covid ar urma să intre în vigoare în 3 săptămâni de la prima creștere a cazurilor

Dr. Alexandru Rafila, ministrul S─ân─ât─â╚Ťii, a declarat c─â ar putea s─â-╚Öi dea demisia, ├«n cazul ├«n care nu va fi acceptat─â angajarea r─âspunderii Guvernului pe certificatul Covid, consider├ónd c─â aceasta ar fi o solu╚Ťie onorabil─â.

ÔÇŁPot s─â fac acest lucru, pentru c─â am o r─âspundere profesional─â ┼či moral─â pentru cet─â┼úenii Rom├óniei. ┼×i dac─â se va tergiversa ┼či repeta exerci┼úiul de imagine politic─â din var─â, ├«n mod evident, ar fi o solu┼úie onorabil─âÔÇŁ, a declarat Alexandru Rafila ├«ntr-un interviu pentru Spotnews.ro.

Certificatul Covid ar urma s─â intre ├«n vigoare ├«n trei s─âpt─âm├óni de la prima cre┼čtere a num─ârului de cazuri.

ÔÇŁDin punctul meu de vedere, procedura aplicabil─â este asumarea r─âspunderii Guvernului. PSD sprijin─â solu┼úia, r─âm├óne de v─âzut dac─â ┼či-o vor asuma partenerii no┼čtri de coali┼úie. Dac─â vom tergiversa lucrurile, vom ajunge ca certificatul verde s─â fie aprobat foarte t├órziu ┼či efectele lui vor fi minimeÔÇŁ, a mai afirmat ministrul S─ân─ât─â┼úii.

Ce prevede proiectul de lege pentru certificatul Covid

Proiectul de lege privind introducerea certificatului electronic Covid-19 ar urma s─â fie asumat de c─âtre Guvern ├«n cursul acestei s─âpt─âm├óni, sus╚Ťin surse politice pentru HotNews.ro. Proiectul ini╚Ťiat de ministrul S─ân─ât─â╚Ťii a creat deja tensiuni ├«n coali╚Ťie. Se pare c─â pre╚Öedintele PNL, Florin C├«╚Ťu, se opune adopt─ârii acestuia.

├Än forma final─â, proiectul stipuleaz─â c─â angajatorii din sectorul public ┼či privat au obliga┼úia de a solicita personalului certificatul electronic Covid-19. De asemenea, certificatul va fi eliberat at├ót pentru cei vaccina┼úi, fie cu doz─â complet─â, fie cu cel pu┼úin o doz─â, dar ┼či persoanelor care se vor testa cu PCR sau test antigen. Cei care nu vor avea certificatul vor avea contractele de munc─â suspendate, f─âr─â plata salariului.

"Dac─â noi adopt─âm, s─â spunem, p├ón─â la sf├ór┼čitul acestei luni sau ├«n prima s─âpt─âm├ón─â din luna ianuarie acest certificat, atunci o s─â putem s─â num─âr─âm s─âpt─âm├ónile de cre┼čtere corect. Dac─â noi ├«ns─â o s─â-l adopt─âm, s─â spunem, pe data de 1 februarie, atunci o s─â mai trebuiasc─â s─â mai a┼čtept─âm ni┼čte s─âpt─âm├óni s─â creasc─â num─ârul de cazuri. Or, nu este ├«n regul─â", a afirmat Rafila.

Cum se emite certificatul Covid

Potrivit proiectului de lege, certificatul electronic Covid-19 este generat prin intermediul SII-CDC, ├«n urma verific─ârii informa╚Ťiilor din platformele ÔÇ×Corona-formsÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×RENVÔÇŁ:

pentru persoanele vaccinate cu cel pu╚Ťin o doz─â, cu valabilitate pe perioada stabilit─â pentru efectuarea schemei complete de vaccinare;

pentru persoanele vaccinate cu schem─â complet─â de vaccinare, cu valabilitate pe perioada stabilit─â pentru schema complet─â de vaccinare;

pentru persoanele infectate cu SARS-COV 2, cu valabilitate de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, ├«nregistrat ├«n platforma informatic─â ÔÇ×Corona-formsÔÇť;

pentru persoanele testate cu test antigen rapid ├«nregistrat ├«n platforma informatic─â ÔÇ×Corona-formsÔÇť, cu rezultat negativ, cu valabilitate de 48 de ore de la efectuarea testului;

pentru persoanele testate cu test NAAT/PCR, ├«nregistrat ├«n platforma informatic─â ÔÇ×Corona-formsÔÇť, cu rezultat negativ, cu valabilitate de 72 de ore de la efectuarea testului.

david webp
276138604 516868496470142 2126568927628978572 n jpg
4 mircea badea e1569317764158 jpg jpeg
FotoJet (5) jpg
BeFunky collage (35) jpg
teodora alex insula iubirii3 png
Screenshot 2022 06 28 at 19 48 24 png
5 front bac toata clasa jpg
image
image
image
image
5 front bac toata clasa jpg
telefoane jpeg
social media 6557345 1280 jpg
regina elisabeta a II-a
soldati ucraina nato rusia jpg
289898121 323144353365295 687051346363203618 n jpg