Răzvan Cherecheș: „Vor muri oameni, în ianuarie, din cauza măsurilor luate acum”

9 decembrie 2021
article img
Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică

În plin sezon rece, cu o tulpină-mutant care amenință Europa, cu un val cinci care bate la ușă, România se relaxează. Guvernul a aprobat miercuri o serie de măsuri mai permisive care au intrat în vigoare joi, 9 decembrie.

Au intrat în vigoare noi măsuri de relaxare

Mai exact, putem renunța la masca în aer liber, pe stradă, se elimină restricțiile de circulație pe timp de noapte, la mall și la pensiuni/hoteluri pot merge și nevaccinații, cu test COVID, iar în nopțile de Crăciun și de Revelion se dă liber la petreceri, fără limită de participanți sau oră de închidere.

„Noi avem exact aceeaşi abordare pe care am avut-o şi în vară, respectiv relaxăm acum, din timp, deşi nu avem niciun motiv. Totul merge pe o abordare pur populistă, nebazată pe niciun fel de dovezi ştiinţifice, urmând ca după sărbători, şi cu deschiderea şcolii, să avem o creştere accelerată. Cu siguranţă după sărbători vom avea focare care vor continua să se propage în interior, în comunităţi”, a declarat Răzvan Cherecheș, la Digi 24. Expertul consideră că vinovate de miile de morți din valul 4 sunt autoritățile care nu au gestionat corect situația. Tot ele vor fi vinovate de viețile pe care le vom pierde de luna viitoare: „Românii care vor muri în ianuarie vor muri din cauza măsurilor luate acum, în decembrie”, a mai spus el.

Certificatul verde, transformat într-o glumă

article img
S-ar putea renunța la certificatul verde când incidența scade

În ceea ce privește certificatul verde, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că ar putea fi introdus când se înregistrează 3 săptămâni de creștere consecutivă, cu indice de 1,5. „Certificatul verde a fost transformat într-o glumă”, acuză Răzvan Cherecheș. „Este ca și cum ai zice: ai dreptul să chemi pompierii, însă doar când ți-a luat foc și al doilea etaj al casei. Dacă arde doar parterul, nu e cazul să chemi pompierii. E ridicol! Adică noi ştim că urmează o creştere, domnul ministru Rafila a anunţat că va veni în ianuarie un val cinci, dar prevenţia pe care o facem noi este să ne asigurăm că putem interveni doar atunci când situaţia se va agrava”.