Virusul West Nile. Ce este și cum se transmite?

Ultima actualizare:

    Principala cale de transmitere a virusului West Nile este prin intermediul țânțarilor infectați
Principala cale de transmitere a virusului West Nile este prin intermediul țânțarilor infectați

Virusul West Nile a făcut, până acum în acest sezon, 12 victime, în șapte județe din țară. Specialiștii Centrului pentru Boli Transmisibile ne învață cum să ne ferim de virusul West Nile, ce se transmite prin înțepătura de țânțar. De asemenea, Click! vă spune care sunt simptomele infecției cu West Nile și cum se tratează aceasta.

Virusul West Nile a îmbolnăvit 12 oameni, în acest sezon: câte unul în Bihor, Iași și Bacău, câte doi în Brăila, București-Ilfov și Olt și trei în Dolj, iar, după atâtea zile ploioase, țânțarii, cei care transmit acest virus, s-au înmulțit mult. Prin urmare, este posibil ca numărul victimelor virusului West Nile să crească, în următoarea perioadă.

Virusul West Nile se răspândește în cele mai multe cazuri prin înțepătura țânțarilor infestați, care, la rândul lor îl contractează prin înțeparea păsărilor infectate.  De multe ori, oamenii trăiesc cu infecţia fără ca măcar să știe că o au. Sunt cazuri, însă, în care virusul West Nile conduce la o boală severă care afectează creierul sau măduva spinării.

Cum se transmite și care sunt riscurile virusului West Nile

Există câteva căi de transmitere a virusului West Nile: prin intermediul înțepăturii țânțarului infectat, această modalitate fiind cel mai des întâlnită. De asemenea, în foarte puține cazuri, virusul West Nile poate fi transmis prin transfuzia de sânge, prin transplantul de organe, prin alăptare sau chiar în perioada de sarcină, de la mamă la copil. Este important de reținut că virusul West Nile nu poate fi răspândit prin contact fizic obișnuit, cum ar fi, de pildă, prin sărut.

Simptomele virusului West Nile

În general, 80 de persoane din 100, care sunt infectate cu virusul West Nile, nu au simptome. De obicei, semnele bolii debutează în primele 15 zile din momentul în care persoana a fost înțepată de țânțar.

Simptomele uşoare ale infecției cu virusul West Nile pot include: febră, cefalee, senzaţie de oboseală, lipsa poftei de mâncare, dureri în tot corpul, erupţie cutanată, de obicei pe piept, şi umflarea ganglionilor limfatici.

Dar boala se poate manifesta diferit de la o persoană la alta, astfel că pot apărea și simptome severe, precum meningita sau encefalita.

Potrivit medicilor, aproximativ una din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală. Acestea sunt: febră puternică, dureri de cap, rigiditate la nivelul gâtului, stupoare (simptom ce apare de regulă în psihoze: deprimare, insensibilitate, amuțire), dezorientare, comă, tremor și convulsii, slăbiciune muscular, pierderea vederii, amorțeală și paralizie.

Simptomele infecției cu virusulul West Nile pot persista mai multe săptămâni, iar efectele neurologice pot fi permanente.

Recuperarea se face într-o perioadă lungă de convalescență și extenuare.

Cum se tratează infecția cu virusul West Nile

Pentru infecția cu virusul West Nile nu există un tratament specific. Astfel că organismul trebuie să lupte singur împotriva bolii. Dacă aveți o formă ușoară a infecției cu virusul West Nile, vă puteți vindeca acasă. Aveți grijă, însă, să beți multe lichide și să vă odihniți! Asta nu înseamnă că nu mergeți la medic! Trebuie să fiți monitorizat de un specialist.

Dacă aveți o formă gravă a infecției cu virusul West Nile, simptomele pot dura săptămâni sau luni, mai ales, dacă infecţia s-a răspândit la creier. În astfel de cazuri, internarea într-un spital este absolut necesară. Acolo puteţi obţine ajutor pentru prevenirea altor boli, cum ar fi pneumonia, pentru că vi se vor administra perfuzii şi veţi fi conectat la aparate de susţinere şi monitorizare.

Prevenirea infectării cu virusul West Nile

Evitați pe cât posibil expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi!

Folosiți substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor!

Împiedicați pătrunderea țânțarilor în casă, cu plase de protecție la ferestre!

Utilizați substanțe insecticide în locuință și în jurul locuinței!

Asigurați desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei!

Îndepărtați recipientele cu apă stătută și gunoiul menajer!

Virusul West Nile în lume și în România

Virusul West Nile a fost izolat și identificat pentru prima oară în 1937 din sângele unei femei cu o maladie febrilă, din districtul West Nile, Uganda. Înainte de anul 1999, virusul a fost găsit doar în emisfera estică, mai frecvent în Africa, Asia, Orientul Mijlociu și Europa. Au fost raportate izbucniri epidemice în Israel și Africa, majoritatea în cadrul armatei, colectivităților de copii și adulți sănătoși.

Până la mijlocul anilor 1990, frecvența și severitatea clinică a izbucnirilor epidemice a crescut.

Izbucnirile epidemice din România (1996-251 de cazuri), Rusia (1999) și Israel (2000) au implicat sute de persoane cu boli neurologice severe. În România , virusul West Nile a determinat o epidemie de meningoencefalită acută în zona de sud (capitala și sudul Câmpiei Române), în perioada iulie-octombrie 1996. Transmiterea s-a realizat prin cele șase specii de țânțari prezenți în aceste zone.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
calorifer shutterstock jpeg
marcel bartic colind jpg
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
corvinul jpeg
bancomat jpeg
wizz air avion jpg
marelbo png
image
actualitate.net
image
actualitate.net