Vom avea tichet de sănătate în funcţie de salariu

Ultima actualizare:

De cinci ani se chinuie şefii din Sănătate să introducă coplata, care reprezintă, de fapt, suma de bani pe care asiguratul va trebui să o plătească, începând de anul viitor, atunci când va merge la medic.

La sfârşitul săptămânii trecute, Camera Deputaţilor a adoptat Legea care prevede introducerea coplăţii, preşedintele a promulgat-o, după care a fost publicată în Monitorul Oficial.

Înainte de adoptare însă, deputaţii au modificat proiectul de lege al Ministerului Sănătăţii. Iniţial, acesta prevedea eliberarea unui tichet moderator în valoare de 600 de lei, pe an, pentru fiecare asigurat.

Deputaţii au spus că nu e corect ca tichetul să aibă aceeaşi valoare pentru toţi cetăţenii, având în vedere că salariile diferă. Aşa că au decis ca valoarea acestuia să fie stabilită în funcţie de venit: "Suma percepută drept coplată în cursul unui an nu poate depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate".

Asta înseamnă 8,3% din venitul anual. Prin urmare, pentru un asigurat care are un salariu lunar de 800 de lei (9.600 lei pe an), valoarea tichetului va fi de 796 de lei. Pentru unul cu 1.000 de lei pe lună (12.000 de lei pe an), valoarea va fi de 996 de lei, iar pentru unul cu 2.000 de lei pe lună (24.000 lei pe an) - 1.992 de lei.

Cum va funcţiona acest nou sistem? Când vom merge la medic, după consultaţie, acesta ne va percepe o taxă: 50% din tariful oficial plătit de casa de asigurări de sănătate.

Pe tichetul moderator, pe care îl vom primi, medicul va trece suma plătită de noi. Apoi, de fiecare dată când vom beneficia de servicii medicale, se va completa pe tichet suma plătită. Din momentul în care, în cursul unui an, valoarea totală a tichetului a fost atinsă, chiar dacă vom mai beneficia de servicii medicale, nu vom mai plăti nimic.

Trebuie spus, însă, că, practic, nu vom scoate banii din buzunar în cabinetul medicului, ci va trebui să ne asigurăm complementar la case private de sănătate, care vor exista tot din 2012. Acestea, potrivit noii legi, ne vor deconta coplata: "Asigurările voluntare de sănătate de tip complementar suportă coplata datorată de asigurat, în condiţiile legii".

Deci, pe lângă cei 5,5% din salariu, bani pe care vom fi obligaţi, în continuare, să-i plătim la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, va trebui să mai plătim de la 15 euro în sus, în funcţie de pachetul de servicii medicale ales, pentru asigurările complementare.

Cine e scutit de coplată

Copiii până în 18 ani, tinerii între 18 ani - 26 ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă;

Bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate (cancer, HIV, diabet etc.);

Bensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună.

«Vor să descurajeze solicitarea de servicii medicale» dr. Cristian Sever Oană, medic de familie

„Mă tem că introducerea coplăţii nu este cea mai bună soluţie pentru români. Personal, consider că autorităţile din Sănătate au dorit să introducă această coplată ca să descurajeze solicitarea de servicii medicale. Şi nu vor fi descurajaţi cei bogaţi, ci tot oamenii săraci. Măcar la nivelul asistenţei primare, la medicul de familie, ar trebui să-i lase pe oameni să aibă acces. Au început să mă întrebe, deja, pacienţii dacă vor fi nevoiţi să plătească. Sunt îngrijoraţi".

De ce servicii medicale beneficiezi dacă nu plăteşti asigurările de sănătate?

Românii care nu sunt angajaţi, pensionari sau şomeri şi nu plătesc asigurările de sănătate vor beneficia de servicii medicale doar în caz de urgenţă.

O altă posibilitate ar fi să devii co-asigurat. Adică, să fii preluat pe asigurarea unei rude de gradul întâi (soţ, soţie, părinţi, copii).

De asemenea, te poţi adresa spitalelor-fundaţie, care se vor înfiinţa o dată cu intrarea în vigoare a noii legi, adică în 2012. Aceste spitale vor fi finanţate de stat, dar vor putea atrage fonduri şi prin sponsorizări.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net