Vom avea un vin aromat în acest an
La Staţiunea de Cercetare Viticolă Pietroasele (Buzău) a început recoltarea strugurilor, iar primii ciorchini ajunşi sub teasc sunt cei de Tămâioasă Românească. Mai mult, cercetătorii au făcut şi prima evaluare a vinului, scrie adevarul.ro. Recolta e bogată, dar strugurii sunt mai mici decât anul trecut. Calitatea vinului nu va fi însă afectată.
Forfotă în viile Staţiunii de Cercetare Viticolă Pietroasele! Specialiştii buzoieni se aşteaptă o producţie de opt tone de struguri la hectar, mai bună decât în alţi ani, însă cu randament mai mic. Potrivit cercetătorilor, din recoltă va rezulta mai puţin must, fiindcă boabele n-au avut de unde să acumuleze suficientă apă în timpul verii. De altfel, a fost obţinut primul must din sortimentul cel mai aromat: Tămâioasă Românească de Pietroasele.
Peste 40 de zilieri adună deja strugurii albi şi dulci. Boabele de Tămâioasă sunt mult mai mici decât în alţi ani. Butucul are mulţi ciorchini, însă strugurii nu sunt mari şi nici foarte zemoşi. Din acest motiv e nevoie de mai mult efort pentru umplerea unei găleţi. În prima parte a campaniei, zilierii adună strugurii din soiurile albe - Tămâioasă Românească şi Busuioacă. Ei sunt plătiţi cu 1,5 lei găleata, iar banii vor fi ridicaţi la sfârşit de săptămână.
«Concentraţie alcoolică ridicată»
Pentru un om harnic, campania agricolă e mai convenabilă decât munca în construcţii.
„Am lucrat pe şantier toată vara. La cules stau până se termină campania în staţiune, apoi plec din nou pe şantier. Încerc să adun măcar 150 de lei pe zi”, speră Iulian, unul dintre cei mai tineri culegători. Inginerul agronom Irinel Popa coordonează campania de recoltare de pe cele 80 de hectare ale fermei din Pietroasele.
“Cei mai harnici dintre culegători pot câştiga 200 de lei zilnic. Într-un ritm lejer, poate fi acumulată măcar suma de 80 de lei pe zi”, spune Popa.
„Cantitatea de struguri pe care o aducem din vie este cea dorită. Ne-am propus să avem între opt şi nouă tone pe hectar şi ne încadrăm. Diferenţa va fi în randamentul pe care îl vom obţine. Fiind un an sărac în precipitaţii, vom avea o cantitate mai mică de must, undeva între 50 şi 60 la sută faţă de 2021”, arată Cornel Baniţă, cercetător la Staţiunea Pietroasele.
„Mirosul este unul ierbos, iar gustul - foarte dulce. Concentraţia de zahăr e foarte bună. Avem peste 230 de grame de zahăr la litru, conform analizelor efectuate în laborator. Cu siguranţă, vom obţine un vin alb sec de calitate superioară. Fiind o recoltare timpurie, va fi un vin puternic, destul de corpolent, cu o concentraţie alcoolică ridicată”, explică Baniţă.
Click! spune
Tămâioasa de Pietroasele are un avantaj generat de poziţia geografică a versanţilor pe care sunt înfiinţate culturile de viţă de vie. De dimineaţă până la apus, dealurile de la Curbura Carpaţilor au parte de soare, iar calcarul din sol, înfierbântat în timpul zilei, degajă căldură şi noaptea.
Cercetătorii buzoieni au creat cel mai iute ardei din lume!
Performanță științifică în România! După ani de studiu, la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a fost obținut cel mai iute ardei din lume, scrie adevarul.ro.
Leguma prezintă o concentrație de capsaicină (substanța care conferă iuțeală ardeiului) de două milioane de unități pe scara Scoville, dublu față de următoarele soiuri competitoare. Cercetătorii buzoieni au prezentat, la ediția din 2022 a unui congres de horticultură găzduit de Franța, acest soi special, de 200 de ori mai iute decât un ardei iute obișnuit.
Leguma a fost realizată de o echipă coordonată de academicianul Costel Vânătoru. Soiul respectiv nu poate fi mâncat, deoarece gazul emanat la tăierea sa ar provoca un strănut în masă, lăcrimare excesivă sau chiar arsuri. Ardeiul va fi folosit în industria farmaceutică și la fabricarea spray-urilor cu gaze lacrimogene.
După mulţi ani de studiu, specialiştii Laboratorului de Genetică şi Ameliorare de la SCDL Buzău au creat aproape o mie de tipuri de ardei iute.
„Această legumă prezintă foarte multe varietăţi. Vorbim despre ardeiul iute tradiţional, încadrat botanic sub denumirea de Capsicum annuum, avem Capsicum baccatum și mai avem soiul cu fructul rotund, tip cireaşă”, a explicat Costel Vânătoru, cercetător.
Ardeiul iute se găseşte într-o paletă variată de culori, forme şi dimensiuni. Este ascuţit sau bont, de un centimetru lungime sau de peste zece centimetri, galben, verde, portocaliu, roşu sau brun, foarte usturat sau nu. Cel mai spectaculos seamănă cu o floare şi este de o mie de ori mai iute decât ardeiul iute pentru consum. Ardeiul, cu cât e mai iute, cu atât e mai bogat în substanţe benefice. Usturimea e determinată de concentraţia ridicată de capsaicină. Aceasta e utilizată pentru calmarea durerii, are beneficii cardiovasculare şi capacitatea de a preveni apariţia cancerului.