Vom mânca iar roşii româneşti?
Au cam dispărut roşiile româneşti, parfumate şi zemoase, de pe vremea bunicilor. În magazine şi în pieţe găseşti roşii italiene, spaniole sau greceşti. Iată că statul le va da bani fermierilor români care să cultive din nou tomate naturale, din seminţe româneşti.
Valentin Vasile, din Caracal, judeţul Olt, va fi printre primii care va cere bani de la stat pentru roşiile pe care le cultivă în sere. ”O veste foarte bună, asta cu banii de la stat. Nu sunt mulţi, dar îi aşteptăm de ani de zile. Am şi făcut socoteli şi cred că vor acoperi măcar costul lemnelor pe care le folosesc la încălzirea răsadurilor. M-am uitat pe condiţiile pe care le pune statul şi mă încadrez. Am răsaduri de roşii româneşti pe 1.000 de mp, le cultiv în sere şi sunt producător autorizat. Era şi mai bine dacă dădeau bani şi pentru castraveţi, pentru că eu am răsaduri pe 3.000 mp. Vă promit că, din primele zile de mai, veţi mânca roşioare româneşti, cum erau odată”, ne-a spus Valentin, pe care l-am găsit la taraba lui din târgul de produse tradiţionale de la Agronomie.
Guvernul a aprobat la sfârşitul săptămânii trecute ca producătorii agricoli din România să fie susţinuţi dacă vor cultiva tomate în spaţii protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă. De îndată ce hotărârea va fi publicată în Monitorul Oficial, fermierii români se pot înscrie în schema de ajutor. Concret, valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 13.481,40 lei/ beneficiar/an care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, însă valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.
Cine poate primi bani
Pentru a primi ajutorul în bani pentru cultura de tomate, producătorii trebuie să îndeplinească toate condiţiile de mai jos:
Să aibă o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator inscripţionată “Program susţinere tomate, 2017“ şi să menţioneze numărul cererii depuse pentru obţinerea finanţării;
Să obţină o producţie de minimim 2 kg de tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa de teren menţionată;
Să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile unde se află suprafeţele cultivate cu tomate în sere şi solarii;
Să vândă producţia în perioadele ianuarie-mai inclusiv, şi noiembrie-20 decembrie, inclusiv.
Cererile şi documentele justificative pentru acordarea acestui sprijin financiar se depun la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
Cercetătorii au găsit «gustul» roşiei de altădată
Am simţit şi noi, o spun şi cercetătorii. Dacă ţi s-a părut că roşia din salata sau din sendvişul tău nu mai are acelaşi gust ca cel pe care-l ştiai din copilărie, nu te înşeli. Roşiile chiar şi-au pierdut gustul şi aroma în ultimii 50 de ani, sunt de părere specialiştii de la o universitate din Florida (Statele Unite ale Americii). Aceştia au analizat 398 de tipuri de soiuri de roşii, iar rezultatele au arătat că tomata „de azi” nu mai are aproape nimic din cea tradiţională, scrie dailymail.co.uk. Specialiştii susţin că 13 dintre compuşii roşiei sunt „responsabili” pentru gustul savuros, aşa că vor introduce aceste substanţe în culturi. ”Roşiile vor recăpăta gustul cu care eram obişnuiţi”, ne asigură dr. Harry Klee, unul dintre coordonatorii interesantului studiu.