Vrei o locuinţă mai mare? Uite cum obţii al doilea credit «Prima Casă»
Ţi-ai cumpărat deja o locuinţă prin Programul „Prima Casă”, dar îţi doreşti una mai mare? Acum se poate! Condiţia este să o vinzi pe prima şi să achiţi creditul iniţial. Aceasta este, printre altele, cea mai importantă modificare pe care Guvernul a adus-o programului. Iată tot ce trebuie să ştii!
Guvernul a modificat şi completat normele de implementare a Programului „Prima Casă”, iar cei care vor să beneficieze de pe urma acestuia au motive de bucurie: de acum înainte, nu mai există obligativitatea de a lua o singură dată împrumutul, ci poţi contracta un al doilea credit de acest gen, respectând anumite condiţii.
- Dacă, de exemplu, ai cumpărat prin Programul „Prima Casă” un apartament cu două camere, iar acum îţi doreşti un apartament cu trei camere sau mai multe, ai obligaţia de a scoate la vânzare prima locuinţă. Cu banii obţinuţi de pe urma vânzării vei achita creditul iniţial, iar dacă această sumă nu îl acoperă, va trebui să plăteşti restul de bani din propriul buzunar. Atenţie! Valoarea locuinţei pe care ţi-o doreşti acum trebuie să fie mai mare decât cea a primului apartament (la momentul acordării creditului) sau trebuie să aibă suprafaţa utilă mai mare. Cu alte cuvinte, dacă apartamentul cumpărat iniţial a costat 45.000 de euro, acum valoarea noii tale locuinţe va trebui să fie mai mare. De asemenea, dacă prima locuinţă avea 60 de metri pătraţi, cea de-a doua trebuie să aibă mai mult.
- Actul normativ prevede şi posibilitatea înscrierii în contractul de garantare şi de credit a soţului sau soţiei, în situaţiile în care actul de căsătorie a intervenit ulterior achiziţionării locuinţei în cadrul programului.
- Conform hotărârii Guvernului, în normele de aplicare aferente programului se stipulează posibilitatea beneficiarului de a închiria o parte sau întreaga locuinţă cumpărată. De asemenea, aceasta poate fi folosită şi ca sediu social.
- În cazul celor care întrunesc noile condiţii impuse şi prevăzute de lege, finanţatorul, cu acordul Ministerului Finanţelor Publice, aprobă înstrăinarea locuinţei achiziţionate sau construite iniţial în cadrul programului, precum şi ridicarea temporară a interdicţiei de grevare, chiar şi înainte de expirarea perioadei de 5 ani, în care operează interdicţia de înstrăinare a locuinţei, cu condiţia lichidării creditului iniţial. Cu alte cuvinte, deşi au trecut mai puţin de cinci ani de la cumpărarea apartamentului tău cu două camere, timp în care nu aveai voie să vinzi, acum o poţi face liniştit.
- O altă reglementare foarte importantă este şi cea prin care se va oferi un sprijin celor care au achiziţionat o locuinţă prin acest program, însă din cauza unor dificultăţi financiare temporare au pierdut-o. Conform noilor reguli, după ce-ţi îmbunătăţeşti starea financiară, poţi să-ţi recuperezi casa. Însă cu anumite condiţii. În cazul unei astfel de situaţii, poţi solicita o singură dată finanţatorilor repunerea în drepturile şi obligaţiile aferente contractului de credit şi de garantare, cu respectarea condiţiilor programului şi cu menţinerea condiţiilor în care a fost acordată garanţia.
- Potrivit noilor modificări aduse, băncile care au participat iniţial la program, dar au renunţat pe parcurs, vor putea reintra. Însă băncile interesate trebuie mai întâi să utilizeze 50% din garanţiile deja acordate în cadrul programului, dacă au fost acordate în perioada în care garanţia statului reprezenta 100% din valoarea creditului. După epuizarea plafonului reutilizat, banca va trebui să semneze protocolul care stabileşte termenii şi condiţiile aplicabile garanţiilor acordate în cadrul programului, în condiţiile împărţirii în mod egal a riscurilor şi a pierderilor.
În total, au fost acordate peste 140.000 de credite
De la începutul programului până în prezent, au fost acordate peste 141.909 garanţii în valoare totală de 2,76 miliarde de euro. Bilanţul la zi al Programului “Prima Casă” arată că ritmul de depunere a solicitărilor de garantare este în medie de circa 140 solicitări/zi.