Vrei să te angajezi în Armată? Ce trebuie să faci ca te înrolezi voluntar

Ultima actualizare:

Războiul din Ucraina și grija zilei de mâine a readus în atenția românilor cariera militară. Până pe 17 iunie, cetățenii români care vor să se înroleze voluntari în armata o pot face la centrele militare de care aparțin cu domiciliul. În toată țara sunt libere 1049 de posturi de militar voluntar, soldat sau gradat la diverse arme și unități 

Cariera militară este încă atractivă pentru mulți români. Foto: captură digi24.ro
Cariera militară este încă atractivă pentru mulți români. Foto: captură digi24.ro

Lista funcțiilor pentru care se organizează concurs, precum și criteriile specifice de recrutare și selecție pot fi consultate la sediile birourilor informare-recrutare din cadrul centrelor militare zonale. Potrivit Ministerului Apărării Naționale, pentru vizualizarea adreselor şi numere de telefon ale birourilor informare-recrutare, accesaţi următorul link: www.recrutaremapn.ro/contactbir.php

Ce trebuie să știe românii interesați să devină soldați voluntari 

- 23.05 – 24.06.2022 – evaluarea psihologică, evaluarea capacităţii motrice şi interviul de evaluare finală (toţi candidaţii) 

-06.06 – 01.07.2022 – examinare medicală (toţi candidaţii) 

-20.06 – 15.07.2022 – examinarea/evaluarea aptitudinală medicală şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale 

Termenul final pentru întocmirea dosarelor de candidat de către birourile de recrutare este 22 iulie 2022. 

Termenul limită pentru reorientarea candidaților neadmiși este 12 august 2022.  

Repartizarea candidaților declarați „admis”, pe unități militare, arme, servicii, și specialități se va face în două perioade: 

- 17 – 18.08.2022 - sesiunea I 

- 30 – 31.08.2022 – sesiunea a II-a (dacă va fi cazul)  

Prezentarea candidaților repartizați la centrele sau unitățile de instruire se va face astfel: 

-12.09.2022 – candidații fără stagiu militar; 

-17.10.2022 – candidații cu stagiu militar. 

Cât câștigă soldații voluntari 

Salariul unui militar profesionist pleacă de la 2.500 de lei, la care se adaugă unele sporuri precum norma de hrană, beneficiile fiind de aproximativ 3.000 de lei. Pentru unele funcţii, în funcţie de arma aleasă, salariul poate depăşi chiar şi 4.500 de lei. În urma schimbării legislației, solda personalului înrolat în armată va creşte cu 3% la fiecare trei ani. 

Concurență aprigă pe locurile de soldat voluntar 

Deși înscrierile nu s-au terminat, este deja bătaie mare pe cele 1049 de locuri libere de soldat voluntar în Armată. Circa 5.000 de tineri s-au înscris până acum pentru cele 1.500 de posturi de militari voluntari scoase la concurs de Ministerul Apărării.   

România are 70.000 de militari activi şi 60.000 în rezervă, cifră considerată total insuficientă pentru o capacitate robustă de răspuns militar în caz de criză. 

Armata română caută și 800 de rezervişti voluntari 

Amatorii trebuie să știe că aceștia primesc și salariul de la locul de muncă, dar şi solda. În prezent, sunt libere peste 800 de posturi pentru ofiţeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați, iar dosarele se pot depune în perioada 16 mai -10 iunie. 

După înrolare, rezerviştii voluntari beneficiază de indemnizaţie de instalare egală cu solda de funcţie, la care se adaugă solda de grad şi solda de comandă, după caz, acordată la semnarea fiecărui contract cu durata de minimum trei ani. 

De ce este nevoie de soldați voluntari în Armata Română

Analistul militar Aurel Cazacu declara cu ceva timp în urmă că avem un număr mic de rezervişti din cauza unei erori strategice a celor care conduceau MApN pe vremea când s-a suspendat serviciul militar obligatoriu.”În 2007 s-a suspendat pe timp de pace serviciul militar, dar nu s-au introdus servicii militare alternative care să fie atractive pentru tineri. Vorbim de aceste servicii remunerate, despre care putem face vorbire acum şi care au succes printre tineri, pentru că vorbim de sume care pentru mulţi nu sunt de neglijat, model adoptat de Polonia, de exemplu, încă de la suspendarea de către autorităţile de la Varşovia a serviciului militar obligatoriu. Dar până să modificăm legea, până să schimbăm legislaţia aşa cum este acum, ne-am trezit cu un bazin tot mai mic şi mai matur, ca să spun aşa, de rezervişti”, a precizat expertul pentur adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net