Zece semne că ești dependent de zahăr: Pleci de acasă să mănânci dulciuri

Ultima actualizare:

    Dulciurile dau dependență dacă sunt consumate în excesFOTO: Pixabay.com
Dulciurile dau dependență dacă sunt consumate în excesFOTO: Pixabay.com

Experții spun că dependența de zahăr este un fenomen măsurabil și fiziologic de care suferă mulți oameni. Iar acest fapt face extrem de dificilă încercarea de ține diete sau pur și simplu de a trece la un stil de viață sănătos. Limita de la a dori să gustați punțin dulce la o adicție este foarte slab definită.

Zahărul în toate formele sale nu este doar dăunător pentru siluetă, dar cercetările arată că acesta crește riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2  și poate chiar să crească riscul pentru unele tipuri de cancer. Dependența de zahăr nu este o glumă – poți ajunge chiar la simptome de sevraj atunci când nu te saturi de dulciuri, scrie tasteofhome.com.

De ce devenim dependenți de dulciuri

Din momentul în care încerci zahărul, în copilărie, creierul tău este programat să-l poftească. Chiar și Asociația Medicală Americană spune că mâncăm exagerat de zahăr ca „ca urmare a comportamentelor care creează dependență”. Cu cât mâncăm mai mult zahăr, cu atât mai mult ne reducem capacitatea creierului de a produce oxitocină, hormonul de „simțire bine” care ne spune când suntem mulțumiți. La fel ca în cazul oricărui medicament, avem nevoie de mai mult pentru a ne simți din nou „normal”, scrie eatthis. com.

Cum ne dăm seama că suntem dependenți de zahăr

Specialiștii spun că sunt câteva semne care ne pot arăta dacă avem adicție sau nu la zahăr. Iată 10 dintre acestea:

Consumul de zahăr poate crea un ”high” pe termen scurt și o scânteie de energie în organism. Unele studii au sugerat că zahărul creează la fel de dependență ca și cocaina, potrivit addictioncenter.com .

Oamenii se bucură adesea de eliberarea de dopamină pe care o aduce zahărul. Dar, din cauza naturii dependenței de zahăr, efectele pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi obezitatea și diabetul, reprezintă un risc de exagerare a zahărului. Similar altor compulsii sau dependențe comportamentale , dependența de zahăr este un risc special pentru persoanele cu dispoziții scăzute, anxietate și stres .

Citește și:

Zahăr alb, brun sau brut. Care e mai bun?

10 lucruri pe care nu le ştiai despre zahăr

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net