Zeci de mii de credincioşi şi 2.000 de oficiali, la Slujba de Sfinţire a Catedralei Naţionale
Zeci de mii de credincioşi din întreaga ţară şi 2.000 de invitaţi oficiali sunt aşteptaţi, duminică, la sfinţirea Catedralei Naţionale, evenimentul fiind organizat de Patriarhia Română. În interiorul lăcaşului de cult vor intra doar invitaţii oficiali, iar credincioşii vor sta pe esplanada din faţa Catedralei şi vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate.
UPDATE 18.00 Până la ora 18.00, un număr de 105 persoane au fost asistate medical, dintre care nouă au fost transportate la spital, au anunţat reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov.
UPDATE 15.00 Un număr de 83 de persoane dintre cele care participă la slujbele de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului au avut nevoie de îngriiri medicale, duminică, până la ora 15.00, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, trei persoane fiind transportate la spital.
UPDATE 11.40 În predica rostită după citirea Sfintei Evanghelii, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a vorbit despre greutăţile şi piedicile „vrăjmaşului“ care au făcut ca acestă Catedrală să se înalţe la o sută de ani de la Marea Unire. „Este adevărat că, în cursul anumitor etape ale strădaniilor neobosite depuse pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, s-a creat impresia că ridicarea acesteia este imposibilă. Dar aţi avut credinţă statornică şi nezdruncinată în atotputernicia Lui Dumnezeu. Aţi avut fierbinte dragoste faţă de El şi de Biserica Lui! Aţi avut nădejde tare că preaputernica dreaptă a Celui Preaînalt avea să vină, negreşit, în ajutorul strădaniilor sfinte la care nu aţi renunţat”.
UPDATE 10.45: Mesajul Patriarhului Daniel, la sfârşitul slujbei de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului: „Cu ajutorul Lui Dumnezeu, am sfinţit Altarul acestei Catedrale numită a Mântuirii Neamului. Mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat şi ne vor ajuta în continuare pentru că, aşa cum se vede, mai sunt lucrări pentru terminarea turlei, apoi pictarea bisericii în mozaic. Sperăm ca peste 3 ani să revenim la sfinţirea picturii în această Catedrală.
E mai multă răcoare decât ne-am aşteptat. Cei care nu pot urma şi sfânta Liturghie pentru că au alt program sau nu mai pot rezista sunt liberi să se retragă şi revin la sfârşit, când toţi cei prezenţi se vor închina în altar, până joi, inclusiv, toţi credincioşii, bărbaţi şi femei, vor putea intra în Altar, cerând ajutor pentru împliinirea dorinţelor de bine. Vă felicităm pe cei care aţi venit şi ne bucurăm că putem măsura în mod mai realist câte persoane încap în catedrală fiind aşezate pe scaun. Avem loc pentru 3.000 de scaune. Când toţi stau in picioare, încap 5.000. Totdeauna ea va fi neîncăpătoare. Vara vom putea săvârşi slujbe şi afară“
Imagini de la Slujba de Sfinţire a Catedrelei Naţionale
UPDATE 10.30 Slujba de sfinţire a Altarului s-a încheiat şi urmează prima Liturghie în Catedrala Mântuirii Neamului.
Slujba de Sfinţire, oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a început la ora 9, iar miile de credincioşi au urmărit evenimentul de pe esplanada din faţa Catedralei, pe ecranele uriaşe amplasate afară. Cei 2.000 de oficiali invitaţi se află în interior.
La ora 8, a avut loc Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina a început, fiind oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă, şi de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de mitropoliţi şi preoţi, potrivit adevarul.ro.
Programul transmis de Patriarhia Română:
- ora 8.00: Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina în Catedrala Naţională
- ora 9.00: Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale. La sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfinţire.
- ora 10.30: începe Liturghia în interiorul Catedralei Naţionale. Slujbele vor fi oficiate de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă, şi de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de mitropoliţi şi preoţi.
- ora 13.00: racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naţionale pentru a fi cinstite de către credincioşi, după închinarea acestora în Altar.
Prima slujbă în Catedrala Mântuirii neamului a avut loc, sâmbătă seară, şi a avut ca scop pomenirea eroilor neamului. O listă cu peste 350.000 de nume ale eroilor români din toate timpurile a fost îngropată în piciorul Sfintei Mese, alături de sfinte moaşte.
Slujba de Sfinţire a Caterdralei Mântuirii Neamului, transmisă pe ecrane uriaşe plasate afară
Slujba, transmisă pe ecrane în faţa Catedralei Cei 30.000 de credincioşi aşteptaţi la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale vor sta pe esplanada din faţa Catedralei, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali.
După finalul Liturghei, toţi credincioşii pelerini ortodocşi prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfinţirii (25 noiembrie), cât şi în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfinţirii”), având posibilitatea să se închine în Altar, nou sfinţit.
Preşedintele Klaus Iohannis nu participă la Slujbă
Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat la ceremonia de sfinţire, însă a anunţat că nu poatre participa, fiind la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European în care se discută proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).
Şeful statului a transmis, însă, un mesaj în care afirmă că ”sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului reprezintă, pentru credincioşii ortodocşi din ţară şi din diaspora, o sărbătoare cu o încărcătură istorică şi simbolică aparte”. În plus, Iohannis i-a primit, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, pe Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă, şi pe PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Catedrala Naţională, amendată cu 10.000 de lei de ISU
Catedrala Mânturii Neamului a fost amendată de ISU cu 10.000 de lei cu o zi înainte de sfințire, din cauza unor nereguli cu privire la securitatea persoanelor în caz de incendiu. Se pare că Inspectoratul pentru Situații de Urgență consideră că au fost încălcate aceste norme de siguranță. Deși Catedrala Mânturii Neamului nu este încă finalizată și, în acest caz, nu se poate percepe existența unei autorizații pentru siguranță de incendiu încă, totuși constructorul clădirii a fost amendat cu suma anterior menționată, din cauza unor nereguli în ceea ce privește modul în care se desfășoară șantierul.
Deoarece că peste 30.000 de credincioşi vor participa la evenimentul de sfinţire, clădirea fiind încă în lucru și nerespectând încă toate normele de protecție, mai multe echipaje de poliţişti, pompieri, jandarmi şi medici se vor afla la faţa locului.