Zeci de refugiați, la Ambasada Ucrainei. Surpriza pe care le-a făcut-o primarul Ciprian Ciucu

#Război Ucraina-Rusia

De câteva zile, unul dintre cele mai intens circulate trotuare din București este cel din fața Ambasadei Ucrainei. A fost „luat cu asalt” încă din weekend de către bucureșteni veniți să aducă flori, în semn de respect pentru poporul ucrainean. Apoi, de luni, au început să vină valuri-valuri de refugiați.

image

Și în această dimineață, pe o vreme rece și urâtă, câteva zeci de ucraineni, majoritatea femei și copii, s-au așezat la coadă în fața ambasadei. Zvetlana (49 de ani) și fiica ei de 26 de ani au venit însoțite de un prieten din Serbia. Nu știu o boabă de engleză. „Au ajuns în România ieri, le ajut să-și obțină documentele. Dacă vor reuși, mergem în Serbia, dacă nu, rămân aici și așteaptă”, ne spune prietenul.

Zvetlana și fiica ei
Zvetlana și fiica ei

Primarul Ciprian Ciucu i-a invitat pe oameni să aștepte la căldură

Cum clădirea ambasadei este situată în vecinătatea sediului PNL București, șeful acestui partid, Ciprian Ciucu, primar al sectorului 6, a vorbit cu refugiații, le-a explicat unde pot suna ca să beneficieze de cazare din partea PMB și a Primăriei Sectorului 6, ba chiar le-a dat numărul lui de telefon. Mai mult decât atât, le-a deschis ușa sediului din Modrogan 22 și le-a pus la dispoziție sălile de la parter, ca să aștepte la căldură, în condiții civilizate. Le-a oferit apă, sucuri și dulciuri. Sărmanii oameni chiar aveau nevoie de puțină odihnă, la căldură. Câțiva copii chiar au adormit pe scaune.

Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, le-a oferit ajutor ucrainenilor
Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, le-a oferit ajutor ucrainenilor

„În această dimineață mai multe familii de cetățeni ucraineni erau în fața ambasadei pentru a solicita asistență. Stăteau în frig și erau dezorientați. M-am dus si le-am dat numărul de telefon la care pot suna pentru a fi preluați și cazați: 0749065730. De asemenea i-am invitat în sediul PNL București care se află imediat lângă ambasadă pentru a se încălzi, pentru a avea acces la toalete și să nu mai stea cu copiii în frig. Am vorbit cu doamna prefect Alexandra Văcaru pentru a se asigura ca la numărul de de telefon destinat cetățenilor ucraineni să avem și vorbitori de ucraineană sau rusă. În acest moment avem și câteva opțiuni de cazare, dar este bine sa organizam cazarea prin IGSU/PMB pentru a avea o bună evidență. Evaluăm mai multe opțiuni cazare în Sectorul 6. Am cerut oferte de la hoteluri”, a anunțat Ciprian Ciucu.

O familie a scăpat la limită din Izmail

Într-una din aceste sălile de la PNL am întâlnit-o pe Alexandra (21 de ani). A venit în România cu mama (Zoia, 51 de ani), cu soțul (Serghei, 29 de ani) și cu surorile mai mici, Xenia (15 ani) și Nica (10 ani). Au scăpat la limită din dezastru. Chiar în această dimineață, în timp ce vorbeau cu reporterii Click!, în orașul lor răsunau sirenele, iar rachetele rusești loveau o bază militară din apropiere. „Suntem din Izmail, iar azi Rusia a atacat orașul. Mulți oameni de acasă plâng, sunt speriați. Și eu sunt speriată și îngrijorată pentru ei. Tatăl meu a rămas în Ucraina, la fel și prietenul meu, colegi de școală...”, ne spune cu groază Xenia. 

Alexandra (tânăra cu mască), alături de mama, soțul și surorile ei mai mici
Alexandra (tânăra cu mască), alături de mama, soțul și surorile ei mai mici

Circa 70.000 de oameni locuiesc în Izmail, localitate aflată la doar câțiva kilometri de România. Mulți dintre ei s-au văzut nevoiți să-și strângă în câteva minute lucrurile și să fugă spre țara noastră. În graba lor, unii nu au mai avut timp de bagaj; și-au pus strictul necesar direct în saci de plastic. „Noi am ajuns în România acum două zile și de ieri suntem în București. Stăm în apartamentul unui voluntar. Nu cunoaștem pe nimeni și nu știm ce vom face mai departe. Eu și soțul am vrea să mergem în Austria, dar surorile mele nu au pașaport, am venit la ambasadă să vedem dacă ne pot ajuta”, a declarat pentru Click! Alexandra.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net