Jos pălăria, România! Solidaritate fără precedent cu refugiații ucraineni

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Imagini ale durerii, dar și ale speranței la granițele României cu Ucraina. Zeci de mii de refugiați, majoritatea femei, copii și bătrâni, cu bagaje în mâini și ochii în lacrimi, au lăsat în urmă tot ce aveau mai drag și au fugit din calea războiului. Către noi, către România. Spre surprinderea lor, au fost primiți cu brațele deschise. Autorități, dar și oameni simpli, mobilizați exemplar pe rețelele de socializare, le-au oferit toate cele necesare, de la transport și cazare, până la hrană, produse de igienă, medicamente, informații.

image

Din 24 februarie și până luni dimineața, peste 70.800 de cetățeni ucraineni au intrat în România. Și-au împachetat toată viața în câte o valiză și au fugit din calea un război pe care nu l-au cerut. Mai bine de jumătate și-au continuat drumul spre alte țări din Europa, restul au rămas în așteptare.

Primiți în case de oameni simpli. Românii i-au întâmpinat încă de la graniță cu toate cele necesare. Încă de sâmbătă a fost o mobilizare uriașă pe rețelele de socializare – oamenii simpli din toate colțurile țării s-au oferit să ajute fiecare cu ce a putut. Unii și-au pus la dispoziție locuințele, alții au oferit transport cu mașinile personale, mulți alții s-au organizat în grupuri pe Facebook unde au strâns alimente neperisabile, saci de dormit, lapte praf, jucării, produse de igienă. Uniți pentru Ucraina sau Fight for Freedom sunt doar câteva dintre grupurile înființate online. Mai multe companii, firme, asociații și personalități publice și-au oferit suportul.

Corturi amplasate la vamă. Departamentul pentru Situații de Urgență a organizat la Vama Siret din județul Suceava o unitate mobilă formată din 30 de corturi cu o capacitate de 400 de locuri de cazare. Este dotată cu sisteme de climatizare și de iluminat, paturi pliante, saci de dormit, mese și bănci. La Rădăuți sunt alte 500 de locuri de cazare în containere încălzite, școli și săli de sport.

DSU corturi Siret jpg

Transport asigurat. DSU a anunțat că 16 microbuze de transport persoane din cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din județele Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Mureș, Neamț și Sibiu asigură transportul cetățenilor ucraineni ajunși în Vama Siret. Și Gigi Becali a pus la dispoziție autocarul echipei de fotbal pentru a transporta oamenii din Vama Siret către sudul țării.

microbuze transport DSU jpg

Centre de colectare în toată țara. În toată România, ONG-urile și primăriile au deschis centre de colectare a produselor de strictă necesitate pentru refugiați. La Iași, primăria a instalat corturi unde oamenii pot dona. Primăria sectorului 6 a transformat și ea magazinul caritabil SocialXchange în centru de primire a donațiilor, iar locuitorii au venit în număr impresionant. Din 26 februarie, de când a început campania, și până luni, la sectorul 6 s-au strâns 5 tone de bunuri care au fost încărcate într-un tir și trimise la tabăra de refugiați Sighetul Marmației.

tir produse refugiati sector 6 jpeg

Apeluri și internet gratuit. Doi mari operatori de telefonie anunță că oferă clienților lor internet și apeluri gratuite spre și în Ucraina, în semn de solidaritate cu cei afectați de criza din această țară.

Poșta Română contribuie și ea, punându-și spațiile de cazare din țară la dispoziția refugiaților. Este vorba despre 23 de unități de cazare din circuitul intern, dedicate angajaților, care numără peste 200 de paturi.

Sânge pentru ucraineni. Cele 11 spitale militare din România sunt pregătite pentru a primi răniți din Ucraina. Totodată, s-au deschis 42 de centre de transfuzii unde se poate dona sânge pentru răniții din țara vecină. Jandarmii din Maramureș s-au alăturat campaniei „Sânge pentru Ucraina” și s-au prezentat în număr mare, luni dimineața, la centrul de transfuzii

image

Ajutoare trimise în Ucraina. Pe lângă suportul oferit refugiaților ajunși în România, țara noastră a trimis și peste graniță, celor rămași să lupte în Ucraina, mai multe convoaie umanitare încărcate cu medicamente, paturi spitalicești, materiale sanitare, apă, mâncare, dar și carburant, veste antiglonț, căști și muniție. Alte camioane încărcate cu paturi, saltele, lenjerii și saci de dormit au ajuns la tabăra de refugiați organizată de ISU la Suceava. Iar lucrurile nu se opresc aici. Guvernul României a lansat platforma „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”, unde persoanele fizice și juridice care vor să ajute se pot implica.

convoaie umanitare jpg

”Mulțumim, România!”. Au ajuns în țara noastră obosiți, înghețați, speriați, mulți fără să cunoască limba. Nu se așteptau la o așa primire. „Mulțumim tuturor românilor, aveți o inimă foarte mare”, a spus o mamă cu doi băieței de mână.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net