Mobilizare uriașă a românilor. Convoaie umanitare pentru vecinii ucraineni

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Pentru a veni în sprijinul poporului ucrainean, Guvernul României, împreună cu societatea civilă, au adunat și oferit ajutoare umanitare, în cadrul campaniei „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”. Un prim convoi format din 3 camioane din dotarea IGSU, încărcate cu echipamente medicale, a pornit duminică seara către Vama Siret. Luni dimineața, a plecat spre Ucraina un al doilea transport ce include materiale sanitare, paturi spitalicești și medicamente.

Ajutoare umanitare colectate pe Platforma Guvernului României – „Ucraina, împreună ajutăm mai mult”
Ajutoare umanitare colectate pe Platforma Guvernului României – „Ucraina, împreună ajutăm mai mult”

Vor mai fi trimise spre țara vecină veste antiglonț, căști, muniție, apă. Totodată, Guvernul și-a anunțat disponibilitatea de a prelua răniții ucraineni în rețeaua sanitară din România.

În țară, autorități, dar și oameni simpli, organizați pe rețele de socializare, au sărit în ajutorul refugiaților. Departamentul pentru Situații de Urgență a organizat la Vama Siret din județul Suceava o unitate mobilă formată din 30 de corturi cu o capacitate de 400 de locuri de cazare. 

image

Este dotată cu sisteme de climatizare și de iluminat, paturi pliante, saci de dormit, mese și bănci. La Rădăuți sunt alte 500 de locuri de cazare în containere încălzite, școli și săli de sport.

Microbuzele ISU, folosite pentru transportul refugiaților
Microbuzele ISU, folosite pentru transportul refugiaților

DSU a anunțat că 16 microbuze de transport persoane din cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din județele Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Mureș, Neamț și Sibiu asigură transportul cetățenilor ucraineni ajunși în Vama Siret.

Pompieri, paramedici, polițiști, jandarmi sau autorități locale acordă sprijin refugiaților
Pompieri, paramedici, polițiști, jandarmi sau autorități locale acordă sprijin refugiaților

Primăria sectorului 6 se implică și ea, invitând cetățenii să doneze pentru refugiați produse alimentare neperisabile, produse de panificație ambalate, produse de igienă, măști, dezinfectanți, apă, saci de dormit și pături, precum și produse pentru copii (lapte praf, biberoane, jucării, cărți de colorat etc.). Magazinul caritabil SocialXchange a fost transformat de urgență în centru de primire a donațiilor, iar oamenii au venit în număr impresionant. Din 26 februarie, de când a debutat campania, s-au strâns cinci tone de bunuri. Au fost sortate și încărcate de jandarmii ilfoveni într-un tir pus la dispoziție de către Asociația Rescue 4x4, iar primul transport a plecat luni dimineața către tabăra de refugiați Sighetul Marmației.

„Vom continua să fim alături de refugiații Ucrainei. În acest moment, căutam soluții optime pentru cazarea câtorva dintre cei care ajung în București și am cerut oferte optime din partea hotelierilor. Lucrăm sub coordonarea Prefecturii Capitalei”, a declarat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6. Campania ”Sectorul 6 pentru Ucraina” continuă și are nevoie de susținere! Mai multe informații puteți obține la numărul de telefon 021.9970.

Primăria Voluntari anunță că 780 de persoane, refugiați fugiți din calea războiului, sunt cazate de azi-noapte în cinci spații. Primesc acolo o masă caldă, dar și orice bunuri de strictă necesitate de care au nevoie. „Ieri, la ora 21.00, am fost anunțați că un grup mare de refugiați se îndreaptă spre Voluntari, așa că ne-am mobilizat imediat astfel încât să îi primim cu toate cele necesare. Aceștia au sosit în cursul nopții, iar unii dintre ei intenționează să își continue drumul spre alte țări. Majoritatea sunt studenți pakistanezi și indieni care studiau la Universitatea din Odessa, bombardată de forțele ruse”, a scris luni pe Facebook primarul Florin Pandele.

Poșta Română contribuie și ea, punându-și spațiile de cazare din țară la dispoziția refugiaților. Este vorba despre 23 de unități de cazare din circuitul intern, dedicate angajaților, care numără peste 200 de paturi.

Refugiații ucraineni sunt impresionați până la lacrimi de ajutorul românilor. Inclusiv președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj de mulțumire poporului român și președintelui Klaus Iohannis pentru toată susținerea oferită.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
gelu duminica poveste de viata jpg
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net