Refugiații ucraineni, impresionați până la lacrimi de ajutorul românilor: «Vă mulţumim din suflet!»

#Război Ucraina-Rusia

Vămile României sunt în aceste zile uşi care se deschid spre speranţă pentru zeci de mii de refugiaţi ucraineni! Oamenii şi-au luat copiii şi o brumă de lucruşoare, fugind de urgia războiului. La graniţe s-au format cozi interminabile de maşini, iar aşteptarea durează şi zeci de ore. 

Vama Siret. “Mami, unde suntem aici?”, pare să întrebe băiețelul. Fotografii: Inquam Photos/Adevărul
Vama Siret. “Mami, unde suntem aici?”, pare să întrebe băiețelul. Fotografii: Inquam Photos/Adevărul

De la izbucnirea războiului în Ucraina, România s-a dovedit a fi un mare prieten, nu doar un vecin, scrie Adevarul.ro. Ţara noastră are puncte de frontieră cu Ucraina în Satu Mare (Halmeu), Maramureş (Sighetul Marmaţiei), Suceava (Siret), Tulcea (Isaccea), precum şi cu Republica Moldova, prin care au intrat zeci de mii de ucraineni.

Poliţia de Frontieră a anunţat că, de joi până ieri, în România au ajuns aproximativ 43.000 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 20.650 de cetăţeni ucraineni. Totodată, în punctele de frontieră au fost înregistrate 222 de solicitări de azil. Exodul ucrainean a declanşat o mobilizare umanitară, care le face refugiaţilor viaţa ceva mai uşoară. Tone de alimente, apă, îmbrăcăminte şi produse de igienă au fost aduse la graniţă de către oameni obişnuiţi, voluntari şi asociaţii. 

Lăcomia taximetriştilor

Cea mai tranzitată este Vama Siret din Suceava. Drumul este plin de maşini cu numere de Ucraina şi Republica Moldova. La intrarea în vamă, pe ambele părţi ale carosabilului pot fi văzute sute de maşini, autocare şi microbuze care aşteaptă să-i preia pe refugiaţi, pentru a-i duce la adăpost. 

Mulţi dintre ucraineni sunt doar în trecere prin România, întrucât intenţionează să ajungă în alte ţări din vestul Europei. Primul lucru pe care l-au făcut după ce au tranzitat vama a fost să caute un mijloc de transport. Din păcate, unii s-au izbit de lăcomia unor taximetrişti. Pentru un drum de doar 20 de kilometri, între Siret şi Rădăuţi, aceştia cereau chiar şi 200 de euro. Din fericire, multe firme de transport din ţară s-au organizat şi oferă curse gratis către diverse colţuri ale României. 

«Aveţi o inimă foarte mare»

Ucrainenii sunt uimiţi când trec graniţa şi văd că primesc ajutor. „Am rude care au rămas acolo. Toţi suntem panicaţi. Vrem doar să se oprească războiul“, mărturiseşte, în lacrimi, o ucraineancă. „Noi suntem din Cernăuţi. Am ieşit din Ucraina şi plecăm spre Italia. Am plecat cu băieţii mei. Mulţumim din suflet tuturor românilor, aveţi o inimă foarte mare!”, spune, impresionată, o mamă cu doi băieţei de mână.

Oameni simpli, voluntari şi asociaţii din România îşi unesc eforturile, deja se cunosc între ei, îi direcţionează pe ucraineni în funcţie de nevoi. „Organizarea e foarte bună. Au nevoie, în primul rând, de cazare şi mâncare. Nu ştiu unde să meargă şi ce să facă. Nevoia oamenilor m-a determinat să vin aici. Dacă eu eram acolo, în locul lor, ce făceam?”, explică o voluntară. 

Vama Isaccea. Ucrainenii au pornit  în pribegie, după  invazia soldaților ruși
Vama Isaccea. Ucrainenii au pornit în pribegie, după invazia soldaților ruși

De altfel, solidaritatea românilor este impresionantă. Din toată ţara, persoane de toate vârstele sunt dispuse să-şi deschisă casele şi să sară în ajutorul ucrainenilor. Au fost deschise deja multe centre în care se colectează ajutoare pentru refugiaţi.

Mamele şi copiii primesc masă şi adăpost de la oameni de afaceri

Oamenilor de rând şi voluntarilor li s-au alăturat şi diverşi oameni de afaceri. Unul dintre aceştia este Ştefan Mandachi, românul cunoscut pentru promovarea autostrăzilor în România. În hotelul său au fost cazaţi gratuit zeci de refugiaţi, prioritari fiind cei care deţin animale de companie. De asemenea, Mandachi oferă mâncare gratuită prin intermediul lanţului de restaurante pe care îl deţine. 

Micuții încearcă să se încălzească, după o călătorie anevoioasă
Micuții încearcă să se încălzească, după o călătorie anevoioasă

Câteva sute de refugiaţi ucraineni au fost aduşi către Bucureşti sau alte oraşe din zona Moldovei de autocare puse la dispoziţie de omul de afaceri George Becali. Latifundiarul a anunţat că a oprit activitatea sportivă la centrul de juniori de la FCSB, ca să aibă locuri de cazare pentru refugiaţi.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net