Măturii cutremurătoare ale refugiaților de război: «Am văzut cum rachetele au lovit aeroportul»

#Război Ucraina-Rusia

Aproape 800 de studenţi din India şi Pakistan au fost aduşi în cinci locaţii din acest oraş ilfovean. Speriaţi, dar bucuroşi că sunt vii şi că au scăpat dintr-un război care nu este al lor, tinerii povestesc cum au căzut rachetele lângă ei, cum explodau imobilele şi cum se trăgea peste tot în jurul lor.

Studentul medicinist Vikas a văzut pe drum cum zburau rachetele rusești
Studentul medicinist Vikas a văzut pe drum cum zburau rachetele rusești

”Iniţial ni s-a spus că vin 50 de studenţi dar până la urmă ne-am trezit cu 784 de oameni”, povesteşte Mariana Oprea.

Lucrează la Primăria Voluntari şi este un titirez de fată care se ocupă de tot şi toate pentru ca străinii care au acum casă în Voluntari să nu ducă lipsă de nimic.

Era ora 21.00 şi a început o cursă contracronometru pentru a ajuta sutele de tineri care, veniţi în Ucraina să înveţe, încercau să-şi salveze disperaţi viaţa refugiindu-se unde au văzut cu ochii. Reporterii Click! au găsit 350 dintre ei într-o sală de sport, îmbărbătându-se unul pe altul, şocaţi şi schimbaţi pentru totdeauna de ce au trăit şi văzut în Ucraina.

Primarul Florentin Pandele: ”Refugiaţii vor beneficia de toate condiţiile pentru un trai civilizat”

Alisha (22 de ani) şi Kumar (23 de ani) sunt studenţi indieni în anul IV la medicină în Vinnitsya.

”Totul s-a întâmplat foarte repede. Am auzit primele explozii sâmbătă, erau în depărtare, apoi în decurs de câteva ore au început să fie din ce în ce mai aproape. Ne-am refugiat în adăpost. Am trăit ore teribile până când a doua zi am reuşit să ne adunăm mai mulţi şi să ne facem curaj să fugim”, povesteşte Kumar.

Alisha spune că a încercat să fie tare, dar nu a putut fiindcă a văzut prea mult sânge pe străzi şi oameni suferind în oraşele bombardate, iar tragedia lor te afecta fără să vrei.

”Persoanele refugiate aflate în tranzit vor fi cazate în oraşul nostru pentru o perioadă de aproximativ 3 zile. Dincolo de asigurarea a trei mese, refugiaţii vor beneficia de toate condiţiile pentru un trai civilizat. Pentru igiena personală refugiaţilor li s-a asigurat accesul la vestiarele dotate cu duşuri de la Stadionul Voluntari”, ne-a declarat primarul Florentin Pandele.

”O să plecăm acasă în câteva zile şi o să fie bine. Trebuie doar să ne bucurăm pentru că suntem teferi, căci alţi colegi de-ai noştri nu au avut acest noroc, au rămas acolo”, spune Vikas, student la medicină în anul III, pe care bombardamentele l-au prins în localitatea Ivano-Frankvirst.

„Am văzut cum trei rachete au lovit una după alta aeroportul. Acum, aici, pe păturile astea, este acasă pentru noi”, spune studentul.

Până vor fi repatriaţi de ţările de origine, studenţii indieni şi pakistanezi vor trăi în cele cinci locaţii puse la dispoziţie de Primăria Voluntari.

„Primesc trei mese pe zi, apă, produse de igienă, fructe, legume, apă, lenjerie, asistenţă medicală. Unii au ajuns la noi cu entorse după ce au fugit să-şi scape viaţa, dar acum sunt bine”, ne spune emoţionată Mariana Oprea.

Pe o pătură de lângă noi, patru fete, Gracila, Sujmna, Shcney şi Lhisht, şi ele studente la medicină, cântă încet un vechi imn indian despre ziua de mâine, care va fi mai bună şi despre tineri care o iau de la capăt.

Acolo, departe, în Ucraina, au lăsat prieteni, colegi, profesori. Acum ştiu ce este războiul şi că o pătură şi pachetul de biscuiţi din mâna lor este mult faţă de ce au acum cei din Ucraina.

Convoaie cu ajutoare umanitare, spre Ucraina

Pentru a veni în sprijinul poporului ucrainean, Guvernul României, împreună cu societatea civilă, au adunat și au oferit ajutoare umanitare, în cadrul campaniei „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”.

Un prim convoi format din 3 camioane din dotarea IGSU, încărcate cu echipamente medicale, a pornit duminică seara către Vama Siret.

image

Luni dimineața, a plecat spre Ucraina un al doilea transport ce include materiale sanitare, paturi spitalicești și medicamente.

Vor mai fi trimise spre țara vecină veste antiglonț, căști, muniție, apă. Totodată, Guvernul și-a anunțat disponibilitatea de a prelua răniții ucraineni în rețeaua sanitară din România.

Ghid de informare pentru ucraineni, întocmit de statul român

Mai multe instituții ale statului român au pregătit un website cu informații utile pentru civilii din Ucraina care se refugiază în țara noastră în aceste zile.

image

Pe dopomoha.ro „frații noștri” ucraineni găsesc răspunsuri la toate întrebările: de ce acte au nevoie la graniță adulții și copiii, dacă e nevoie de certificat verde sau de test PCR, ce puncte de trecere a frontierei pot fi folosite, cât timp se poate sta în România fără a solicita azil, ce drepturi au, ce îi așteaptă pe pământul românesc, unde pot găsi ajutor, unde pot dormi și multe altele. Site-ul este în limbile română, ucraineană, rusă și engleză.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
gigi becali facebook jpg
alegeri  png
iohannis 2 jpg
jewels 1090711 1280 jpg
inmormantare masina india jpg
candidati jpg
nose cover  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net