Zimbrii eliberaţi nu s-au îndepărtat de «casă»
Au fost primii zimbri lăsaţi în libertate în pădurile din România, după 200 de ani. La două luni după ce au ajuns în sălbăticie, cei care îi monitorizează spun că animalele s-au acomodat perfect în noul habitat.
Cele cinci exemplare de zimbru nu s-au depărtat însă de ţarcul de aclimatizare unde au stat la începutul anului, înainte de a fi puşi în libertate.
Animalele se plimbă pe o distanţă de aproximativ trei kilometri.
"Le mai lăsăm, din când în când, concentrate în ţarc şi revin periodic pentru că porţile sunt deschise.
Acum profită de dezvoltarea vegetaţiei de pe sol şi aşteptăm ca animalele să-şi extindă aria căutărilor", spune Sebastian Cătănoiu, directorul Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ.
Martie 2012. Zimbrii părăseau ţarcul în care au fost îngrijiţi
Ideea pe care se merge este ca animalele să se obişnuiască să revină în ţarc doar în perioada iernii, atunci când hrana este greu de găsit în pădure.
În cursul monitorizării pe care specialiştii Parcului o fac cu ajutorul zgărzilor montate în jurul gâtului animalelor, s-a observat că femelele se deplasează separat de grupul celor trei masculi.
Tot prin acest sistem de urmărire s-a putut vedea, în decursul ultimei luni, că între locuitorii din zonă şi zimbri au avut loc întâlniri neaşteptate.
"Câţiva muncitori din exploatările forestiere sau localnici care mergeau la cules de ciuperci prin pădure au avut ocazia să se întâlnească cu exemplarele eliberate.
Zimbrii s-au retras însă repede din calea oamenilor şi nu au fost semnalate incidente", a mai spus directorul Parcului Natural Vânători Neamţ.
Click! spune:
Cinci exemplare de zimbru din rezervaţia "Dragoş Vodă" au fost eliberate la 22 martie 2012 într-o zonă împădurită din comuna Crăcăoani, judeţul Neamţ.
Sunt primii zimbri aflaţi în libertate pe teritoriul României, după mai bine de 200 de ani.
Totul pentru reintroducerea acestei specii dispărute din pădurile ţării.