Ziua Mondială a Sănătății 2019. Care sunt bolile care afectează românii

Ultima actualizare:
Sorina Pintea spune că tratamentul pentru bolnavii de cancer a ieşit din zona roşie
Sorina Pintea spune că tratamentul pentru bolnavii de cancer a ieşit din zona roşie

Afecţiunile cardio-vasculare, cancerul şi diabetul sunt bolile care îi afectează cel mai des pe români, fiind principalele cauze de deces în țara noastră. Medicii spun că a scăzut mult media de vârstă la boli care în trecut afectau mai mult vârstnicii. Am ajuns să suferim din ce în ce mai mult de depresie şi ne tratăm „după ureche” cu medicamente care ne fac mai mult rău decât bine. Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an are ca temă @Acoperirea universală cu servicii de sănătate preventive@.

Rapoartele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că aproximativ jumătate din populația lumii nu are acces la servicii esențiale de sănătate. Statisticile mai artă că, 800 de milioane de persoane (12% din populația lumii) plătesc cel puțin 10% din veniturile obținute pentru serviciile de sănătate de care beneficiază. România se situează pe locul 4 la nivelul țărilor europene în ceea ce privește rata standardizată de mortalitate la 100.000 de locuitori pentru decesele prevenibile. Astfel, România are o rată de aproximativ 1,7 ori mai mare decât media țărilor membre UE. Mai bine de un milion de decese ar fi putut fi evitate (mortalitatea prevenibilă) în Uniunea Europeană, de exemplu, în anul 2015, prin măsuri de prevenție și sănătate publică.

Ministrul Sănătăţii: „Am ajuns să tratăm pacienţi grav bolnavi”

Acum, în România au început să se mişte lucrurile. Şi tot mai mulţi pacienţi au acces la tratament.

„Există, în primul rând, programe de sănătate curative care sunt gestionate prin Casa de Sănătate pe care din păcate avem foarte mare nevoie pentru că neavând, la ora actuală, o politică reală de prevenție am ajuns să tratăm pacineți gravi, populație îmbătrânită. Avem această problemă”, a explicat pentru Click! Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Au fost demarate programe de depistare precoce a bolilor grave, astfel încât acestea pot fi tratate corespunzator şi chiar prevenite, în unele cazuri.

„Noi am început programe de  screening și finanțăm suplimentar medicina de familie tocmai pentru a putea preveni aceste aspecte. De asemenea, promovarea unui stil de viață sănătos face parte din preocupările noastre Ministerul Sănătății lucrează pentru elaborarea legii prevenției. De asemena, în colaborare cu Ministerul Educației pregătim o strategie comună bugetată” a mai precizat Sorina Pintea.

Ministrul a mai explicat că strategiile care există în acest moment sunt cu „buget zero”.

„Ori nu pot face acest lucru dacă nu ai un buget corespunzător. Există strategia interministerială privind rezistența la antibiotice, există mai multe programe și proiecte. Unele sunt în implementare, unele sunt în discuții. Rolul cel mai important îl au Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății care practic propun, aplică, implementează ceea ce noi facem” a mai spus Pintea.

Sorina Pintea: „Tratamentul pentru cancer a ieşit din zona roşie”

„Sistemul medical este un sistem. Eurostat-ul a scos în evindență faptul că în Romania tratamentul bolnavilor de cancer a ieșit din zona roșie și a intrat în zona galbenă, în zona de mijloc. Acest fapt înseamnă că avem aproape toate posibilitățile de atrata pacienții bolnavi de cancer.

Deschidem centre de radio-terapie aplicăm programe noi de sănătate în domeniul oncologiei”, a mai arătat ministrul Sănătăţii.

Tudor Ciuhodaru spune că luăm medicamente ca pe bomboane
Tudor Ciuhodaru spune că luăm medicamente ca pe bomboane

Controale în spitale

Tot mai multe controale făcute de ministrul Sănătăşii, în ultima perioadă, la mai multe spitale din ţară, s-au încheiat cu sancţiuni grave. Unele unităţi vor trebui să se reactrediteze, iar în alte cazuri, managementul a demisionat.

Despre aceste controale, ministrul Sorina Pintea a spus că: „ eu am pretenția ca banii pe care îi investim în sistem să fie bine utilizați. Ori în momentul în care mergi într-un spital și vezi că e mizerie, nu poți decât să te gândești că banii investiți sunt aruncați. Pentru că dai bani pe dezinfectanți pe care nu-i utilizezi sau îi utilizezi prost. Nu este vorba despre mai multe infecții doar că acum am învățat să le raportăm”.

Bolile de inimă sunt principala cauză a deceselor românilor. Statisticile arată că 60% dintre cei care-şi pierd viaţa, anual, suferă de boli cardio-vasculare. Cu toate acestea, la noi, doar 4 din 10 români ajung la cardiolog după o urgență.  În plus, suntem printre ţările europene cu cea mai scăzută speranţă de viaţă. Cardiologii spun că o simplă vizită la doctor poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

În lume, 17 milioane de oameni se sting din aceasta cauză. Cardiopatia ischemică, tulburările de ritm, miocardita sunt cele mai des întâlnite boli cardiovasculare

Diabetul este boala de care sutferă aproximativ 11,6% din populaţia României, potrivit statisticilor, prevalența ajungând până la 17,7% pentru grupa de vârstă 60-79 de ani. Cu toate acestea, gradul de conștientizare și informare a populației cu privire la diabet rămâne scăzut, atât pentru pacienții cu diabet zaharat cât și pentru non-pacienți. Diabetul este perceput de către români ca o boală mai puțin gravă decât accidentul vascular cerebral, obezitatea, bolile de inimă, artrita sau hepatita.   

Însă, având în vedere că se estimează o creștere a prevalenței diabetului în toată Europa cu 16%, costurile financiare vor reprezenta tot mai mult o povară pentru bugetul sănătății.

Statisticile mai arată că, din cele 11 milioane de decese din 2017, aproape 10 milioane au fost provocate de boli cardiovasculare, 913.000 au fost provocate de cancere şi aproape 339.000 de diabetul zaharat de tip 2.

Cancerul. În ţara noastră se înregistrează anual 48.300 de decese provocate de cancer. Rapoartele arată că România se situează mult peste media Uniunii Europene şi se menţine cu cele mai înalte rate de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin din spaţiul european .

Depresia. Statisticile relevă un fapt grav. Anual, aproape un milion de oameni, din ţara noastră, sunt diagnosticaţi cu depresie. Mai mult decât atât, datele actuale arată că în 2020, depresia va deveni a doua cauză de dizabilitate, la nivel mondial, după afecţiunile cardiovasculare.

Boli reumatice.  Medicii atrag atenția asupra importanței diagnosticării precoce și a îngrijirii de specialitate pentru îmbunătățirea calității vieții a peste 600.000 de români. Peste 600.000 de români (3% din populație), dintre care 2.000 de copii, suferă de afecțiuni reumatice sau musculo-scheletale.

Accidentele vasculare în rândul tinerilor s-au dublat

Sunt boli pe care, nu demult, le întâlneam doar la persoane în vârstă. Acum, stitul de viaţă stresant şi alimentaţia nesănătoasă au coborât media de vârstă pentru astfel de afecţiuni.

„Constatăm că o patologie care în alte țări este în remisie, la noi este în creștere. Numărul accidentelor vasculare cerebrale în rândul tinerilor s-a dublat în doar câțiva ani. Și vârsta a coborât la 30-31 de ani. Pe primele locuri sunt boli pe care nu le întâlneam decât la vârstinci. Apoi vorbim de patologia traumatică care este în creștere.


    Tudor Ciuhodaru spune că luăm medicamente ca pe bomboanefoto: Facebook
Tudor Ciuhodaru spune că luăm medicamente ca pe bomboanefoto: Facebook

Vorbim despre „Cei patru A” :Accidente rutiere, accidente casnice, accidente de muncă şi agresiuni care au o violență incredibilă în ultima perioadă.

Pe locul al treilea, este în creștere numărul intoxicațiilor acute exogene. În 2009 am reușit să interzicem etnobotanicele dar piaţa online nu este controlată.

Noi suntem în continuare pe trend crescător al consumului. Că sunt de sinteză sau sunt droguri de mare risc, acest fapt este mai important pentru cel care le vinde. Din punct de vedere medical cosecințele sunt adesea la fel de dezastruoase”, a declarat pentru Click! doctorul Tudor Ciuhodaru medic primar urgențe-Toxicologie la Spitalul Clinic de Urgență ,,Nicolae Oblu” Iași.

Ciuhodaru: „Românii iau pastile ca pe bomboane”

„Ne tratăm după ureche pentru că nu suntem educați, evident. Educația pentru sănătate este esențială. Românii iau pastilele ca pe bomboane. Suntem cei mai mari consumatori din Uniunea Europeană de antibiotice fără rețetă. și nu numai antibiotice.

Nu avem educație pentru sănătate de la școală, să știm fiecare care sunt riscurile, efectele secundare, complicațiile.  

Informația medicală se ia în proporție de 70-80%din presă, din alte medii decât cele autorizate. Este mai accesibilă vecina de la colț. Este mult mai ușor să butonezi netul sau s-o întrebi pe doamna care s-a tratat și acum 10 ani cu rostopască și i-a mers bine.

Din păcate în România nu sunt trecute cele două bariere cea economică și cea educațională și din păcate acestea ne afectează tot mai mult sănătatea”, a mai explicat Tudor Ciuhodaru.

În 1948, OMS a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea, la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii. OMS este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite, fiind creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net