„Ziua reducerilor”, sau „ziua păcălelilor”? ANPC a amendat 11 mari companii de Black Friday
A început weekendul reducerilor de Black Friday, așteptat cu sufletul la gură de zeci de mii de români amatori de chilipiruri. Trebuie să fiți atenți ce cumpărați, pentru că marii comercianți se întrec acum nu doar în promoții, ci și în „păcăleli”. Din acest motiv, ANPC a înființat un comandament special de Black Friday și a amendat deja 11 companii.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) este cu ochii pe comercianți în acest weekend al reducerilor, înființând Comandamentul Special Black Friday. „Am decis înfiinţarea acestui comandament după ce am văzut rezultatele controalelor de zilele trecute, la cei care au "furat startul" campaniei de reduceri. Ne dorim ca acest comandament să împiedice transformarea lui Black Friday în Ziua Păcălelilor", a declarat joi preşedintele ANPC, Claudiu Dolot.
Ce comercianți au primit amendă
Până acum, 11 operatori economici au fost amendați cu suma totală de 275.000 de lei pentru că „luau ochii” cumpărătorilor cu promoții nu tocmai reale. Este vorba despre Altex/Media Galaxy, Flanco, FineStore, Vivre Deco, Studio Moderna, Arsis Trading, LC Waikiki, Elefant, Premium Store, PC Garage și Evolution Prest Systems. „Se practicau vânzări cu preț redus, în condițiile în care prețul de referință afișat pe site nu era cel mai mic practicat în ultimele 30 de zile”, explică ANPC. Mai exact, prețul afișat nu era vreun chilipir, produsul având și în trecut aproximativ aceeași valoare. De asemenea, s-a mai sancționat lipsa indicării, pe site, a datei la care încetează oferta sau dacă oferta se referă la stocul de bunuri disponibil. „Noi nu putem fi corecți într-o piață în care nimeni nu e”, și-a motivat Altex practica mincinoasă, conform ANPC.
Cele 5 recomandări ale Poliției
Ministerul Afacerilor Interne a publicat azi un set de recomandări pentru cei care vânează, în acest weekend, promoții de Black Friday.
- Evitați să cumpărați online de pe link-uri provenite din surse necunoscute!
- Nu răspundeți niciodată mesajelor prin care vi se solicită să furnizați date cu caracter personal, financiar sau date de autentificare!
- Asigurați-vă că adresa paginii web a magazinului pe care îl accesați e corectă! De cele mai multe ori, denumirile site-urilor înșelătoare se diferențiază de cele corecte doar printr-un singur caracter. De asemenea, nu vă bazați pe aspectul familiar al site-ului, pentru că acesta poate fi imitat cu ușurință.
- Verificați întotdeauna o promoție pe canalele oficiale ale magazinului (pagina web, rețelele sociale)!
- Dacă este posibil, folosiți un card separat pentru cumpărăturile online pe care să îl alimentați doar cu sumele de bani de care aveți nevoie! Astfel, evitați situația în care, dacă sunt furate datele cardului, să pierdeți o sumă mare de bani.
Trebuie să mai știți că vânzările cu preț redus, indiferent de tipul acestora (soldare, lichidare, vânzări promoționale) trebuie să respecte o serie de reguli de fixare și publicitate a prețurilor. Astfel, orice comerciant care anunță o reducere de preț trebuie să o raporteze la prețul de referință (n.r. cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile) practicat în același spațiu de vânzare pentru produse identice. Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referință.