Nu mai staţi la soare! Faceţi cancer!
Oricât de mult v-ar plăcea să staţi la soare, trebuie să luaţi în calcul o avertizare cod roşu de radiaţii în staţiunile de pe Litoralul românesc, care chiar nu trebuie neglijată! Meterologii au anunţat că nivelul ultravioletelor a depăşit în ultimele zile nivelul de 8.2 unităţi, ceea ce înseamnă că expunerea la soare e periculoasă.
Turiştii au luat cu asalt plajele Mării Negre în aceste zile cu vreme caniculară. În ciuda atenţionării meteorologilor, peste 100.000 de turişti sunt aşteptaţi în acest weekend pe litoral.
Oamenii nu se gândesc însă nici măcar o clipă la nivelul de radiaţii, care a atins 8. 2 unităţi la Constanţa şi la Mangalia, adică a depăşit pragul mediu, pe o scară de la 0 la +11 unităţi.
Deşi medicii s-au plimbat de la un capăt în celălalt al staţiunilor pentru a le atrage oamenilor atenţia că se expun prelungit la ultraviolete, aceştia au profitat în continuare de vacanţă şi nu şi-au scurtat sub nici o formă baia de soare.
Medicii dermatologi avertizează că vara, în condiţii de cer senin, razele ultravioletele sunt atât de puternice încât pot arde ochii, părul sau pielea, provocând cancer.
Turiştii se prăjesc la soare de dimineaţă până seara
Cu bebeluşul sub umbrelă
Pe plaja hotelului Parc, Anamaria Stănescu (31 de ani) din Constanţa a venit la ora 16.00 cu bebeluşul de 10 luni. „Intrăm puţin în apă, ne bălăcim, apoi ne adăpostim sub umbrelă de soarele puternic. Ne ungem cu produse cosmetice pe corp, bem multe lichide pe plajă şi nu păţim nimic", spune tânăra.
«Dacă mă arde soare, intru în apă»
O adolescentă din Poarta Albă profită de fiecare rază de soare de la prânz. „Când am puţin timp liber dau o fugă pe plajă. Dacă soarele arde prea tare, intru în apă. În rest, stau pe prosop şi mă bronzez. Cine ştie când mai prind aşa vreme, poate începe iar să plouă", ne-a mărturist Ionela Anghel, de 16 ani.
«Cremele de protecţie trebuie să conţină oxid de titan sau de zinc»
Cine ignoră sfatul mediclor în timp poate avea de suferit.
"Pielea nu uită doza de radiaţie la care a fost supusă chiar dacă tratăm arsurile imediat iar, aceasta poate dezvolta un melanom (n.r. cancer de piele). Plajă se poate face cu protecţie dimineaţa până la ora 11.00 sau seara dupa 17.00. Umbrela, dacă e din material textil, nu va oferi nici o protecţie totală, deci nu trebuie să ne bazăm doar pe ea şi să renunţăm la creme de protecţie! Unguentele trebuie să conţină oxid de titan sau oxid de zinc", ne-a declarat dr. Sebastian Pop, medic dermatolog.
Atenţie la scara radiaţiilor UV!
Indice UV 0-2, risc scăzut. Pentru o piele care se înroşeşte repede este indicată crema cu factor 15+ şi ochelari de soare;
Indice UV 3-5, risc mediu. Se recomadă ochelari de soare, pălărie, îmbrăcăminte care să ne protejeze de radiaţii, creme cu SPF 15+ aplicate la două ore. Dacă vrei să afli singur indicele de radiaţii, te poţi uita la propria umbră. Dacă aceasta este mai mare decât înălţimea ta, atunci nivelul UV este scăzut şi invers;
Indice UV 6-7, risc crescut. Pe lângă ochelari de soare şi pălărie, expunerea trebuie redusă în intervalul 10.00-16.00, iar cremele aplicate trebuie să aibă factor de protecţie ridicat;
Indice UV 8-10, risc foarte crescut. În acest caz se va evita expunerea la soare între orele 10.00-16.00. Trebuie să avem pălărie, ochelari soare, să folosim cremă SPF 50+ şi să căutăm locuri cu umbră;
Indice UV 11+, risc extrem de crescut. În aceste condiţii, medicii recomandă să evităm complet soarele în intervalul 10.00-16:00. O piele neprotejată se poate arde în doar câteva minute.