«Nu vreau să mor în războiul lui Gaddafi»
Tamara Ţinea din Republica Moldova lucrează ca asistentă medicală la Spitalul Mizdah, un oraş cu 130 de mii de locuitori, situat la 300 de kilometri de capitala libiană Tripoli, unde se dau cele mai crâncene lupte.
De câteva zile, Tamara Ţinea stă lipită de televizor şi se roagă ca bombardamentele să nu ajungă şi în oraşul ei. "Mă îngrozeşte ce văd. Mor oameni pe capete aici, aproape de noi. Mă rog doar să nu atace şi localitatea noastră. Suntem aproape de pustiu şi aici nu există nimic valoros pentru care să lupte. Poate ne fereşte Dumnezeu şi rămânem în viaţă!", spune Tamara, în vârstă de 52 de ani.
Femeia, originară din localitatea moldovenească Criuleni, a plecat în Libia în urmă cu opt ani, prin intermediul unei firme din Kiev (Ucraina).
Din grupul de medici care activează la spitalul din Mizdah fac parte încă şapte moldoveni şi 37 de ucraineni. În ultimele zile, cadrele medicale din Republica Moldova sunt nevoite să îngrijească şi victimele conflictului din Libia.
"În localitate au fost mai multe confruntări între susţinătorii lui Gaddafi şi rebeli. Au fost aduşi oameni cu diferite răni, unii aflaţi la un pas de moarte. Trebuie să-i îngrijim pe toţi. Nu mai contează acum că eu sunt moaşă. Salvăm cu toţii vieţi! De două zile, de când a început oficial războiul, aşteptăm de la un minut la altul să ne vină răniţi. Toţi angajaţii din spital au fost trimişi la primirea urgenţelor", a declarat femeia, în exclusivitate pentru "Adevărul Moldova".
Moaşa îşi planifica să se întoarcă acasă în această vară, ca să fie alături de fiica ei cea mică pentru că anul acesta susţine Bacalaureatul. Acum, însă, ar da orice să scape din Libia.
"Nu prea avem soluţii să plecăm de aici. Aeroportul internaţional din Tripoli este blocat, iar multe drumuri sunt închise. Menţinem legătura cu Ambasada Ucrainei din Tripoli şi, la primul ordin, suntem gata să ne evacuăm", spune Tamara.
Libienii fac tot posibilul să nu piardă medicii originari din Moldova. "Conducerea spitalului ne-a rugat să nu plecăm pentru că au nevoie de noi, atât pentru naşteri, care sunt foarte multe, cât şi pentru a fi de ajutor acum, pe timp de război. Cadrele lor medicale nu sunt aşa de pregătite ca noi", adaugă femeia.
A plecat pentru 600 €
Cu opt ani în urmă, când a părăsit Moldova, moaşa câştiga doar 700 de lei lunar (50 de euro) la Spitalul din Criuleni. În Libia, ea are un salariu de circa 600 de euro. Când a plecat, fiica ei cea mică avea doar 11 ani, iar cea mai mare, Galina, 15 ani.
Acum Galina are 23 de ani şi peste câteva săptămâni va da naştere primului său copil. "I-am spus: «Mamă, lasă tot şi vino acasă! Avem mare nevoie de tine!»", povesteşte, plângând, Galina.
"Pe de o parte ne trebuie bani, dar vrem să vină acasă pentru totdeauna", spune Valeria, mezina familiei. Cele două fete cer autorităţilor din Moldova să se implice pentru a o aduce pe mama lor acasă.
«Sunt disperat! M-aş duce eu să o aduc!»
Valeriu Ţinea, soţul moldovencei blocate în Libia, este îngrijorat pentru Tamara. De când au început luptele, bărbatul o sună în fiecare zi pentru a vedea dacă este în viaţă.
"Îmi este teamă că i se poate întâmpla ceva. O aşteptam de tot acasă în această primăvară, dar nu poate părăsi Libia. Sunt disperat! M-aş duce eu să o aduc dacă aş putea!", a spus bărbatul.
700 de români s-au întors în februarie din infernul libian
Peste o sută de români trăiesc un coşmar în Libia, după ce spaţiul aerian a fost închis, iar ei nu mai pot ajunge acasă.
Aflaţi la muncă sau, efectiv, stabiliţi în Libia, românii se tem pentru viaţa lor, mai ales că nici pe mare civilii nu mai au voie să părăsească ţara, având în vedere blocada maritimă instaurată de aliaţii NATO.
Până să înceapă războiul în Libia, 700 de cetăţeni români au fost evacuaţi cu ajutorul a două aeronave militare puse la dispoziţie de MapN. Ultimele curse au sosit în ţară la 24 februarie. Românii povesteau îngroziţi ce dezastru a rămas în urma lor.