Nota de plată a serviciilor pe bază de abonament. Cât de mulți bani cheltuim pe toate platformele de entertainment

Cât de mult o să mai folosim, de fapt, serviciile de streaming și la ce sumă este dispus românul de rând să urce lunar pentru asemenea privilegii?

Microsoft 365 este un alt serviciu pe bază de abonament ce poate ajunge și la 18 euro/lună
Microsoft 365 este un alt serviciu pe bază de abonament ce poate ajunge și la 18 euro/lună

Este adevărat. Serviciile de streaming sunt unul dintre cele mai apreciate modalități de entertainment, chiar dacă prețul lor este, uneori, mult prea mare pentru cetățeanul de rând.

Care este coșul de cumpărături al serviciilor pe bază de abonament

Bineînțeles, 10 euro pe lună nu este o sumă foarte mare. Dar, de data asta, nu e vorba doar de un singur serviciu de streaming, ci de toate. 

În trecut, Netflix a avut monopol pe toată categoria de entertainment video, reușind să creeze seriale, filme și să achiziționeze licențe de la producători de renume, precum Disney. 

Totuși, ce se întâmplă când ceilalți producători își dau seama că, de fapt, ar putea câștiga mult mai mult dacă se despart de Netflix și își creează propriul serviciu de streaming?

În acest moment, fiecare producător important de filme și seriale a decis să își facă propriul serviciu de streaming. Așadar, avem: Netflix, HBO Max, Disney Plus, Amazon Prime, Apple TV+ și alte câteva servicii mai underground, care sunt destinate cinefililor ce doresc să urmărească producții demne de Cannes. 

Bineînțeles, concurența este prielnică în fiecare domeniu. Plaja de concurenți fiind atât de mare, ne putem aștepta ca următoarele filme și seriale să fie mult mai bune decât ce am văzut până acum, când singura sursă de entertainment era Netflix. 

Totul bine și frumos până aici, nu? Nu, deoarece abonamentul lunar la aceste servicii este mascat sub formă de promoții foarte interesante și captivante. „Abonează-te pentru trei luni la prețul de o lună” - sigur ai auzit asta într-o reclamă.

Și, bineînțeles, din comoditate și, uneori, dificultate, opțiunea de a anula abonamentul este pusă într-un loc special, pentru care ești nevoit să depui o foarte multă muncă. De exemplu, Spotify are această opțiune de a anula abonamentul doar pe site-ul lor, nu și în aplicație. 

Prețul per serviciu este unul foarte mic, chiar neglijabil - 10 euro, 2 euro, 5 euro ș.a.m.d. Problema este la final de lună, când tragem linia și observăm că ajungem să cheltuim peste 100 de lei pe astfel de abonamente pe care, de cele mai multe ori, nu le folosim constant, ci doar o dată pe săptămână sau pe lună.

Tehnologia evoluează și, fără să ne dăm seama, am ajuns să avem nevoie de abonament pentru cloud storage (n.r. - stocare pe servere externe), deoarece spațiul de stocare cu care vine telefonul este mult, mult prea mic. 

Banii cheltuiți lunar, pentru confortul nostru

De exemplu, 10GB de stocare externă pe cloud costă aproximativ $1.99 pe lună, iar varianta de top, folosită în situațiile în care chiar ai nevoie de foarte multă memorie, poate ajunge chiar și la $99.99 pentru 10TB/pe lună. 

Nota de plată nu s-au terminat aici. În acest moment, piața de gaming este cuprinsă de acest val al abonamentelor. În perioada 2005 - 2010, jocul World of Warcraft prezenta, pentru prima dată, ideea de abonament lunar pentru jocuri video. La acel moment, foarte multă lume era împotriva acestei idei. 

Astăzi, 2022, ideea de abonament pentru jocurile video a devenit o normalitate. Existența cloud gaming-ului a revoluționat modul în care banii sunt cheltuiți de către tineri. 

Pentru doar 10 euro pe lună, un pasionat de jocuri video poate achiziționa un calculator virtual care rulează asemănător cu un laptop de aproximativ 2.000 de euro, permițând jucătorului să acceseze jocurile pe care acesta le-a achiziționat.

Un astfel de exemplu este Nvidia GeForce Now, despre care am scris un review, care poate fi citit aici. Platforma revoluționează modul în care un om poate să se joace, dar are o problemă.

Preț abonament Nvidia GeForce Now
Preț abonament Nvidia GeForce Now

Utilizatorii noi sunt întâmpinați cu un cod de reducere de 50%, reducere ce este valabilă permanent. Astfel, utilizatorul plătește doar 5 euro din suma totală. Totuși, problema este în momentul în care decizi că timpul tău liber este mult mai prețios decât jocurile video. 

Dacă dorești să anulezi abonamentul, ești avertizat că, în cazul în care dorești să refolosești serviciul, în viitor, o să fii nevoit să plătești prețul întreg. Astfel, utilizatorul de rând se gândește că „îl las acolo, 5 euro nu e mult. Poate mă mai joc, măcar o dată pe săptămână”.

Astfel, 5 euro de la cloud gaming se adaugă pe nota de plată a serviciilor de bază de abonament pe care le folosim foarte rar și, fără să ne dăm seama, ne afectează foarte mult bugetul.

La ce o să recurgă lumea?

Încă țin minte perioada anilor 2003 - 2004. Toată lumea folosesc ODC sau DC++, pentru a pirata melodii, filme și jocuri. În acel moment, lumea era complet împotriva achiziționării de materiale digitale. 

Această mentalitate s-a schimbat cu apariția Netflix, care a profitat de comoditatea oamenilor. 

Totuși, cu atât de multe servicii care au conținut exclusiv, foarte multe persoane se întorc pe celebrele site-uri de Torrents, unde încalcă, fără să-și dea seama, legea, deoarece folosesc un produs/serviciu pe care nu l-au achiziționat.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net