EXCLUSIV Dosarele secrete ale finaliştilor de la «Vocea României»
Adrian Nour (echipa Smiley), Mihai Chiţu (echipa Brenciu), Sânziana Niculae (echipa Moga) şi Marius Marin (echipa Loredana) sunt cei patru finalişti de la „Vocea României”. Până joi, când telespectatorii vor vota cine e câştigătorul trofeului şi cecului de 100.000 de euro, iată amănunte inedite despre concurenţi.
Sâmbătă seară, într-un show care a durat mai bine de patru ore, au fost aleşi finaliştii de la „Vocea României". Click! îţi prezintă informaţii inedite despre cei patru rămaşi în competiţie.
Adrian Nour are 33 de ani şi este actor colaborator la Teatrul de pe Lipscani, Teatrul Naţional şi Teatrul de Operetă. „Cânt de când mă ştiu, dar pe o scenă am urcat abia în anul 2 de facultate. Aveam 22 de ani. Cineva de pe scena unui club din Galaţi mi-a intins microfonul şi am fredonat un refren. M-au chemat apoi pe scenă să mai cânt o piesă. Nu mai cântasem cu microfon, nu ştiam foarte multe piese.
Peste puţin timp am şi devenit unul dintre soliştii clubului. Am cântat acolo timp de 2 ani acompaniat de Puiu Creţu, un mare muzician din Galaţi, care mi-a devenit în scurt timp prieten şi mentor.
Dânsul a fost cel care mi-a călăuzit primii paşi în muzică. El mi-a deschis apetitul pentru blues şi jazz. Încă mă hrănesc din încurajările pe care mi le dădea pe scenă. Simţeam că pot să cânt orice alături de el la pian. Comunicam atât de bine pe scenă, încât nici nu mai trebuia să vorbim despre ce piesă urma să cântăm.
Din păcate nu mai este printre noi, dar mă gândesc la el de fiecare dată când urc pe o scenă să cânt sau când lucrez la o piesă", spune Adrian, finalistul din echipa lui Smiley.
"După facultate am început să cânt alături de baieţii de la "Avantgarde", cu totii instrumentişti foarte buni. Împreună am reuşit să şi lansăm un album în 2011 ("Nu renunţa"). Trupa s-a destrămat în acelaşi an. Am cântat în Bucuresti într-o trupă de coveruri ("Mirel Project") condusa de Mirel Cumpănaş şi Cristi Pup (ex-Cargo) timp de un an. Şi acest proiect a luat sfârşit. Singura legatura a mea cu muzica a rămas în momentul de faţă colaborarea cu Teatrul Naţional de Operetă. Joc, dansez şi cânt în musicalul "Romeo şi Julieta". Între timp am scris şi compus un musical pe care vreau sa-l şi regizez la un moment dat".
Mihai Chiţu, finalistul din echipa Brenciu, are 33 ani. Cântă de pe la 5-6 ani, dar conştientizează talentul muzical abia la liceu, când porneşte un proiect cu un chitarist, coleg de liceu.
Mihai Chiţu
''Cu toate că de pe la 5 - 6 ani cânt, la liceu incep sa-mi dau seama că de fapt nu cânt că toată lumea şi că am un talent . Acolo incep sa cânt prima oară impreună cu un coleg care avea o chitara rece niste cover-uri BB king si Nirvana, daca imi amintesc bine, si incep sa am o mare placere in a canta .''
''Toată viaţa mea am fost autodidact, nu pot spune că m-a descoperit cineva, părinţii mei nu au nici o legatură cu muzica şi aproape ce mi-am pus în cap am realizat sau măcar am incercat. Sunt un tip hotărât cand vine vorba de muzică si nu mă dau in lături de la nimic. Am făcut câteva cursuri la Şcoala Populară de artă timp de două luni în care făceam vocalize, exerciţii de respiraţie, foarte bune lecţiiile de altfel.''
Pe la 22 de ani am avut plăcerea sa-l cunosc pe Răzvan de la Kripton pe vremea aceea şi am cântat cu el o dată la studioul lor, încep o colaborare cu Trupa Înalta Societate cu care cânt vreo trei ani, după care fac o pauza fără vreun eveniment muzical major. Prin 2009 reiau legatura cu prietenii mei cu care am cântat si de data asta treaba e mai serioasă, cu sală proprie de repetiţii, cu scule profi, tot ce trebuie si este pentru mine un antrenament bun de câţiva ani. Avem ceva cântări în Bucureşti si uşor-uşor ne maturizăm cu toţiii ca trupă. Cântăm câţiva ani până în 2012, când apare şi colaborarea cu Direcţia 5, moment în care mă despart de trupa mea.
''Am câteva spectacole frumoase cu Direcţia 5 prin tara si prin Bucuresti, este momentul când văd cu adevărat cum e să canţi pe o scenă mare, să fii profesionist, să te aclame lumea. Dupa Direcţia 5, am avut câteva spectacole private prin Mamaia, iar după acesta m-am împrietenit cu cei de la 2zece Band, având câteva cântări in Bucureşti'', afirmă Mihai Chiţu, finalist în echipa lui Brenciu.
Finalista din echipa Moga, Sânziana Niculae, are 19 ani. Spune că moşteneşte talentul bunicului ei, care a fost profesor de muzică.
Între timp a şi fost poreclită „Shakira de România" şi a avut plăcerea să-şi întâlnească idolul la concertul din mai 2011. Anul trecut şi-a încercat norocul şi la „X-Factor". În timpul liber, Sânziana cântă cu trupa Lucky 13, prin cluburi.
Sânziana Niculae
În timpul liber cânt cu trupa Lucky13 în diferite localuri in Bucuresti şi nu numai. Prima dată când am cântat în faţa mai multor oameni a fost la gradiniţă, când aveam in jur de 5 ani. Cântam si desenam întruna, iar intr-o zi doamna educatoare m-a auzit fredonând piesa Mariei Tănase, "Cine iubeşte şi lasă". Şi-a dat seama că am talent, aşa că a vorbit cu parinţii mei şi am cântat la serbarea de sfârşit de an. Talentul probabil ca il mostenesc de la bunicul din partea mamei. El a terminat "Scoala Normală" de la Buzau, unde a învăţat să cânte la vioară. Ulterior a fost profesor de muzică şi biologie, ocupându-se de corul scolii si a obţinut multe premii naţionale cu acesta (chiar am descoperit o diplomă în care corul dirijat de el a luat locul I pe ţară la "Cântarea României"). Dragostea pentru muzică s-a născut treptat (cu primele mele cântări din perioada gradiniţei), însă momentul în care am ştiut ca viaţa mea e muzica si că asta îmi place cel mai mult să fac a fost când am descoperit-o pe Shakira. De atunci am început să cânt în fiecare zi, chiar şi după reclamele de la televizor. Fratele meu îmi făcea rost de toate videoclipurile Shakirei şi nu numai, iar eu nu mă puteam opri din a le analiza. Cântam, dansam, imitam tot ce vedeam şi de fiecare dată imi imaginam că sunt eu in ele. O amintire plăcută este evenimentul cu piesa "Save me from fire", înregistrată la vârsta de 13 ani. Eram în perioada în care o ascultam aproape numai pe Shakira, aşă că, evident, această piesă am interpretat-o în stilul ei. Apoi am încărcat-o pe internet, iar la un an dupa aceasta, cineva din Brazilia (am aflat ulterior asta) a repostat-o cu poza Shakirei şi sub numele de "Shakira-Fire New Song".
Urmarea a fost că majoritatea fanilor Shakirei au crezut ca acesta este noul single al Shakirei, iar postarea celui din Brazilia a ajuns la peste 1.800.000 de vizualizari. Punctul culminant al acelui moment a fost interviul telefonic dat pentru Radio W-Columbia, în direct (cu jurnalistul Julio Sánchez Cristo - un celebru jurnalist sud-american care a luat interviuri diferitor personălităţi precum Alicia Keys, Nelly Furtado, Denzel Washington, Angelina Jolie, Brad Pitt, Robie Williams, Luciano Pavarotti etc, dar şi unor politicieni precum Yaser Arafat, Mihail Gorbachov, Romano Prodi, Javier Solana, Henry Kissinger sau Jimmy Carter).
O altă amintire de neuitat este întalnirea cu Shakira cu ocazia concertului de la Bucureşti, de pe data de 7 mai 2011. Această întalnire a fost pregatită de catre cei din staff-ul Shakirei si a fost o surpriză totală pentru mine. Nu am ştiut până în ultimele clipe că urmează să o întalnesc chiar pe Shakira. O altă surpriză a fost ca această întalnire dintre mine şi ea a fost inclusă pe DVD-ul ei "Live from Paris", scos pe piaţă în decembrie 2011.
Ultima surpriză de la Shakira a fost că de majoratul meu (4 mai 2012) mi-a trimis un DVD cu semnătura personalizată, special pentru mine.
Primele lecţii de canto le-am luat de la Crina Mardare, când aveam 12 ani. Ulterior am decis că trebuie să dau la un liceu de muzică, aşa că am venit in Bucureşti şi am terminat sectia de jazz vocal la Colegiul Naţional de Muzică "George Enescu", spune Sânziana Niculae, finalistă în echipa Moga.
Poreclit „Gerard Butler de România", din cauza aspectului fizic, Marius Marin are 33 ani şi este finalistul din echipa Loredana. Studiază muzica de la şase ani şi a participat de mic la fel de fel de competiţii muzicale.
Marius Marin
''Tatăl meu a fost tot muzicant si mă lua cu el pe unde cânta,pe la toate restaurantele. De la vârsta de patru ani dădeam reprezentaţii in bucătăria noastră pentru toţi prietenii părinţilor.
Singurele boacane pe care le făceam era ăinvit toţi copiii de vârsta mea la petrecere,fără ca părinţii mei sa bănuiască.... Uite asa se trezeau ei cu o groază de copii la uşă,strigând: ,,La mulţi ani!",cu casa plină de caiete dictando primite cadou şi cu o fugă pana la cea mai apropiata cofetărie să ne cumpere prăjituri.
Casa mea a fost plină mereu de instrumente muzicale pe care eu şi câteva vecine de vârsta mea le făceam mereu auzite pe balcon, trăgând de armonică, zdrângănind chitara, cu gandul la ciocolata vecinei de alături,primită în dar cu rugămintea să facem puţină linişte.
Muzica asta dezorganizată a fost făcută până la şase ani, când am intrat la şcoala de muzică,iar totul a luat o alta întorsătură. Învaţam să citesc notele muzicale,mă pregăteam pentru concursurile vremii, "Cântarea României", audiţiile muzicale de sfârşit de an. Un lucru care mi-a marcat copilăria în anii aceia a fost o placă de vinil acelor de la,,The Eagles" primită cadou din partea unei profesoare de muzică, vecina şi prietenă de familie. Am ascultat-o ani de zile cu atenţie si cu uimire pentru că suna atat de diferit faţă de muzica românească a acelor vremuri.
De atunci am devenit din ce in ce mai curios faţă de latura asta a muzicii, iar odată cu revolţia si cu boom-ul muzicii in România mi-am şi satisfăcut curiozitatea,colecţionând sute de casete audio cu fel de fel de artişti, de la UB 40 la Metallica si Guns'n'Roses,albume de jazz,country şi altele.De atunci pot să spun că am rămas cu aceleaşi gusturi muzicale,numai un pic îmbunatăţite. De la acel disc de vinil mi-am dat seama că sunt un copil şi am foarte multă muzică veche de ascultat până să îmi permit să ascult muzica nouă'', spune Marius Marin, finalist în echipa Loredanei.
Conform Kantar Media, în intervalul orar 20.30-00.49 în care a fost difuzată „Vocea României", PRO TV a reuşit să obţină audienţe-record, pe toate segmentele de public. În minutul de aur 21.14, aproape 2.500.000 de români erau cu ochii pe competiţia muzicală de la PRO TV.