O celebră actriță din filmul «Declarație de dragoste» a jucat într-o piesă de teatru rolul unei pictorițe lesbiene posesive!
A cunoscut succesul în studenției. La 30 de ani de la pelicula care i-a adus consacrarea, actrița despre care vorbim a jucat rolul unei pictorițe lesbiene la Teatrul Național din București.
Teodora Mareș, actrița la care facem referire a debutat în lumea cinematografiei în timpul studenției și s-a bucurat de un succes fulminant! Filmul "Declarație de dragoste”, în care a jucat în 1985 este de referință pentru cariera sa!
De atunci a jucat în numeroase alte filme și piese de teatru, însă oamenii și-o amintesc drept studenta Ioana Popa din filmul pentru adolescenți, lucru cce o derajează uneori, întrucât consider că a făcut și alte rolul în carieră, la fel de reușite. Poate de aceea a acceptat un rol mai puțin obișnuit.
În anul 2007 a jucat probabil cel mai controversat rol din carieră, cel al unei pictorițe lesbiene, Jitsuko în „Iubiri interzise / Hanjo-Seijo" de Yukio Mishima, regia lui Issey Takizawa.
Portretul pictoriței cu porniri lesbiene este creionat cu dibăcie de Teodora Mareș. Neîmplinirile ca femeie ale lui Jitsuko, suferințele și invidiile intime, căutările de a-și consolida relația cu Hanako, duritatea posesivă a pictoriței sunt atent evidențiate de Teodora.
În aceeași piesă a jucat și Marius Bodochi. Spectacolul s-a jucat ani de-a rândul la Teatrul Național din București și a ținut spectatorii cu răsuflarea tăiată.
Despre Teodora Mareș:
S-a născut la Buzău pe 27 octombrie 1962. Își petrece prima parte a copilăriei la bunicii din partea mamei, în Rușavăț, un sat din județul Buzău. A dat la teatru de două ori la Târgu Mureș, considerând că la București se intră pe pile. Ca o ironie, a treia oară, în 1983 s-a înscris la examen la București și a luat admiterea prima pe linie.
În este distribuită în rolul Ioana Popa din celebrul film "Declarație de dragoste", în regia lui Nicolae Corjos, rol care îi va aduce notorietate și un premiu de interpretare, influențându-i cariera artistică.
Au urmat numeroase piese de teatru și filme precum: "Moromeții" (1987), "Extemporal la dirigenție" (1988) sau "În fiecare zi mi-e dor de tine (1988). Cei care doresc să o revadă o găsesc în spectacolul "Dineu cu proști" de la Teatrul Național din București.