5 idei de amenajare a curţii. Uite cum trebuie puse pavelele
Dacă ai curte, pe lângă flori, copaci şi verdeaţă ai nevoie şi de pavele. Ele marchează o alee, pe ele poţi pune o masă, un foişor... Bine bine, dar cum le alegi, cum le aşezi? Iată ce este acum la modă.
Pavelele reprezintă un element esenţial de design exterior, atât din punct de vedere estetic, cât şi din punct de vedere practic, iar alegerea lor se face ţinând cont de destinaţia fiecărei zone din curte. „În cazul în care se optează pentru amenajarea zonei de trafic auto, pavelele trebuie să reziste la uzură şi o sarcină mai grea și trebuie montate într-o anumită formă. În schimb, pentru pavarea suprafaţelor destinate doar traficului pietonal, există o varietate mai largă de opţiuni”, spune Sebastian Bobu, Director Executiv Symmetrica, care recomandă cinci tipuri de amenajare.
Forme rotunjite
Pavelele pot fi montate în forme rotunjite, potrivite pentru zonele de alei, terase sau cele din jurul fântânilor. Acest tip de design generează o atmosferă liniştitoare, relaxantă, datorită formelor circulare şi nuanţelor calde care pot fi folosite.
Forme ascuțite
Pentru un ambient mai energic, formele ascuțite reprezintă alegerea perfectă. Se poate opta chiar și pentru crearea unei atmosfere hollywoodiene, prin aranjarea pavelelor în formă de stea, în mijlocul căreia se poate instala un foișor.
Modernism la superlativ
Formele lineare amestecate cu cele in forme hexagonale sau de romb oferă un aspect modern, ideal pentru căile de acces largi şi luminoase din curte. De asemenea, combinaţia între cele două forme de pavele şi mixtul de culori apropiate ale acestora, oferă posibilitatea obţinerii unor arhitecturi peisagistice pline de originalitate.
Aspect rustic
Pavajul dreptunghiular, de tip cărămidă, oferă curţii o ambianţă rustică şi poate fi folosit atât pentru zonele de terase, cât şi pentru cele destinate accesului auto. Utilizarea culorilor specifice, precum cărămiziu, negru sau maro va conferi suprafeţei un apect deosebit.
Noua tendinţă ecologică
Pentru a păstra un ambient cât mai natural, pavelele ecologice reprezintă soluția ideală de a îmbina aspectul estetic cu cel practic. Comparativ cu pavajul impermeabil, cel ecologic permite precipitaţiilor atmosferice să alimenteze pânza freatică. Astfel, apa nu mai trebuie colectată prin conducte şi scurgeri ce necesită investiţii suplimentare. Mai mult, pavelele ecologice au o capacitate ridicată la drenaj şi o rezistenţă foarte mare, motiv pentru care acest sistem este utilizat atât pentru aleile pietonale, cât şi pentru parcările de autovehicule.