Peroane suprapuse pe magistrala 5 de metrou? Cum arată planurile de extindere

Ultima actualizare:

Metrorex vrea să umple Capitala de staţii de metrou şi chiar să se extindă în Ilfov. Bomba o reprezintă proiectul pentru primele staţii cu peroane suprapuse, pe magistrala 5, Eroilor-Iancului.  

Prin suprapunerea peroanelor se va evita aglomerația
Prin suprapunerea peroanelor se va evita aglomerația

Avalanşă de proiecte aflate în lucru la Metrorex: construcţia a şase staţii de metrou la magistrala 5, extinderea magistralei 2 în Ilfov, realizarea magistralei 6, între Gara de Nord şi Aeroportul Henri Coandă Otopeni. Care este situaţia pe fiecare magistrală?  

Extindere Magistrala 5 

Magistrala 5 va avea o lungime de 5,4 km şi 6 staţii, respectiv Haşdeu (Facultatea de Drept), Cişmigiu, Universitate, Calea Moşilor, Traian, Piaţa Iancului. Licitaţia pentru stabilirea constructorului urmează a fi realizată în a doua parte a lui 2023. Trei staţii de metrou din totalul de şase staţii de pe secţiunea Eroilor – Iancului a Magistralei M5 vor avea peroanele suprapuse. „Pe secţiunea 2 a magistralei Eroilor – Iancului cu şase staţii de metrou sunt propuse trei staţii cu peroane suprapuse, anume Cişmigiu, Moşilor şi Traian”, a explicat Gabriel Sburlan, şef serviciu tehnic Metrorex pentru clubferoviar.ro.

Gabriel Sburlan, şef serviciu tehnic Metrorex
Gabriel Sburlan, şef serviciu tehnic Metrorex

Motivul? Tehnic nu se poate altfel, deoarece străzile din centrul Capitalei sunt înguste iar proiectanţii staţiilor nu au găsit altă soluţie pentru construirea liniilor şi ca urmare a necesităţii ca lucrările să aibă un impact cât mai redus asupra traficului şi mediului. Pentru că staţia Eroilor va suporta un trafic mult mai mare, au fost efectuate lucrări de extindere a peroanelor. Astfel, a fost desfiinţată o linie de garare a trenurilor care a devenit peron. Tot pe Magistrala 5, se efectuează lucrări în zona staţiei Pieţa Drumul Taberei pentru a se realiza o conexiune cu linia tramvaiului 41 şi un nou acces la staţia Academia Militară.  

Magistrala 6  

Potrivit proiectului actual, magistrala care va lega Gara de Nord de Aeroportul Henri Coandă  va avea 14,2 km, 12 staţii în afara staţiilor comune cu M4 şi un depou. Staţiile de pe M6 sunt următoarele: Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroportul Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Brătianu şi Aeroportul Otopeni.

Magistrala spre aeroport va avea 12 stații noi
Magistrala spre aeroport va avea 12 stații noi

Pe Magistrala 6 s-a semnat contractul pe primul lot cu termen de finalizare patru ani cu proiectare nouă luni. Este vorba de porţiunea 1 Mai-Pajura-Expoziţiei-Piaţa Montreal-Gara Băneasa-Aeroportul Băneasa-Tokyo. Pentru restul magistralei există procedura de achiziţie, au fost depuse trei oferte de către firme turceşti cu estimare de evaluare a ofertelor pentru finele lui 2022.  

Extindere Magistrala 2  

Noul capăt al M2 din Berceni, Staţia Tudor Arghezi, care se construieşte la suprafaţă la ieşirea din Bucureşti, va intra în operare de către Metrorex anul viitor. „Am semnat protocol cu Primăria sector 4 pentru prelungirea Magistralei 2 spre comuna Berceni. Este în analiză pentru încă trei staţii, iar probabil anul viitor sau în doi ani vom începe extinderea spre comuna Berceni”, a declarat Sburlan conform aceleiaşi surse.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kovacs jpg
image
image
image
image
image
image
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net