Peste 120 de palestinieni şi 13 militari israelieni, ucişi duminică în ofensiva militară din Gaza
Peste 120 de palestinieni au fost ucişi de bombardamentele armatei israeliene la o periferie a oraşului Gaza, duminică, în ziua cea mai sângeroasă a conflictului, în care 13 militari israelieni au murit, de asemenea, iar unul a fost răpit, potrivit Hamas, afirmaţie dezminţită însă de Israel.
Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu "numărul tot mai mare de morţi" în Gaza şi a anunţat că şeful diplomaţiei americane, John Kerry, va merge la Cairo luni şi va încerca să găsească un "armistiţiu imediat", relatează AFP.
Liderii palestinieni şi Liga Arabă au acuzat Israelul de comiterea unei "crime de război" prin atacarea periferiei Shejaiya, în timp ce secretarul ONU Ban Ki-moon a început un turneu în regiune pentru a încerca să pună capăt conflictului care a ucis deja 476 de palestinieni de la începutul campaniei israeliene, la 8 iulie.
La rândul său, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenţă, duminică seara, la New York, la cererea Iordaniei, membră a Consiliului, după un apel în acest sens lansat de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.
Pentru armata israeliană, ziua de duminică a fost una neagră, de asemenea: cu 13 militari ai brigăzii de elită Golani ucişi, bilanţul militarilor morţi în ofensivă se ridică la 18, un număr nemaiîntâlnit de la războiul din Liban din 2006. Armata a numărat şi cel puţin 55 de răniţi.
Aripa armată a Hamas a revendicat duminică seara răpirea unui militar israelian, declanşând manifestaţii de bucurie pe străzile din oraşul Gaza.
"Militarul israelian Shaul Aaron este în mâinile Brigăzilor Ezzedine al-Qassam", aripa armată a mişcării islamiste, a declarat purtătorul de cuvânt al acesteia, Abu Obeida într-o alocuţiune televizată.
Ambasadorul israelian la ONU Ron Prosor a dezminţit acestă răpire, afirmând că "aceste zvonuri sunt false".
Forţele israeliene au anunţat deja pierderi după o zi marcată de bombardarea sângeroasă a Shejaiya, o suburbie a Gaza situată în apropiere de frontiera israeliană, care a provocat cel puţin 72 de morţi şi circa 4.000 de răniţi în rândul palestinienilor. Acesta este cel mai sângeros bombardament de la războiul din 2008-2009 în enclava palestiniană.
Cu peste 120 de morţi în Fâşia Gaza, cea de-a 13-a zi a ofensivei israeliene a devenit cea mai sângeroasă a campaniei militare.
La Shejaiya, o jurnalistă a AFP a descris scene de carnagiu şi haos, precum un bărbat eviscerat şi cu capul smuls."Shejaiya este o zonă civilă în care Hamas a amplasat rachete, tuneluri, centre de comandă", a justificat armata, "sunt zile întregi de când am avertizat civilii din Shajaya să evacueze zona. Hamas le-a ordonată să rămână, Hamas i-a pus în prima linie".
"Masacrul" din Shejaiya a fost denunţat de liderii palestinieni şi Liga Arabă, care au acuzat Israelul de comiterea unei "crime de război", în timp ce Abbas a cerut din Qatar o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.
Preşedintele palestinian ar urma să se întâlnească la Doha cu liderul în exil al Hamas, Khaled Meshaal, care cere ridicarea completă a blocadei din Gaza, deschiderea postului de frontieră de la Rafah cu Egiptul şi eliberarea prizonierilor.
La Doha, unde şi-a început turneul în Orientul Mijlociu, Ban a cerut Israelului să "depună mai multe eforturi" pentru a evita civilii în ofensiva sa militară împotriva Fâşiei Gaza, condamnând "acţiunea atroce" a armatei la Shajaya.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a revendicat la rândul său "susţinerea foarte puternică a comunităţii internaţionale".
"În calitate de stat democratic, Israelul foloseşte instrumente de legitimă apărare pentru a lupta împotriva celor care trag rachete în noi", a adăugat el în cursul unei conferinţe de presă.
Secretarul de Stat american John Kerry, care va merge la Cairo luni la cererea preşedintelui Barack Obama, a acuzat mişcarea islamistă, care controlează Fâşia Gaza, că refuză cu "încăpăţânare" o încetare a focului.
Organizaţia Médecins sans frontières (MSF) a cerut Israelului să "înceteze bombardarea civililor prinşi în capcană. Majoritatea morţilor din Gaza sunt civili (...) La spitalul Al-Shifa unde lucrează MSF, majoritatea răniţilor care ajung la urgenţe sunt femei şi copii", a declarat organizaţia neguvernamentală într-un comunicat transmis AFP.
În total, ofensiva israeliană a provoxat cel puţin 476 de morţi şi aproximativ 4.000 de răniţi, în mare parte civili. ONU din Gaza găzduieşte 81.000 de persoane strămutate din cauza conflictului.
Armata a anunţat duminică intensificarea ofensivei sale terestre, lansate joi, pentru neutralizarea tirurilor de rachetă şi a tunelurilor mişcării palestiniene, considerată teroristă de către Israel şi Occident.
Acest conflict, cel mai sângeros din 2009 în Gaza, este al patrulea între Hamas şi Israel din 2006.
Armata a anunţat 341 de ţinte vizate duminică. Au fost distruse 14 tuneluri care mergeau către Israel pentru "comiterea de atacuri teroriste" şi 110 "terorişti" au fost ucişi. În acelaşi timp, au fost lansate 87 de proiectile împotriva Israelului din Gaza, duminică, şi 1.414 în ultimele 12 zile, potrivit armatei.
Israelul a mobilizat 53.200 de persoane dintre cei 65.000 de rezervişti autorizaţi de Guvern pentru ofensiva din această bucată de pământ de doar 362 de kilometri pătraţi unde se îngrămădesc în condiţii mizere 1,8 milioane de suflete, aceasta fiind una dintre cele mai mari densităţi ale populaţiei din lume.
Noua spirală a violenţei a fost declanşată de răpirea şi uciderea a trei studenţi israelieni în iunie, atribuită de Israel Hamasului, urmată de asasinarea unui tânăr palestinian ars de viu la Ierusalim.