Poliţia fură filme de pe net. Iată ce pot păţi userii de torente!

Ultima actualizare:

O persoană încă neidentificată de la Academia de Poliţie, aflată la muncă în a doua zi de Paşte, a fost surprinsă descărcând de pe torrente filmul „Trei zile de coşmar" (titlul folosit în cinematografele româneşti). Un film poliţist, cu o femeie suspectată şi arestată pentru că şi-ar fi ucis şeful. Viitorul poliţist a fost surprins de un alt internaut, care a făcut o captură a ecranului şi a oferit-o redacţiei.

În principiu, operaţia este ilegală, a confirmat Răzvan Câşmoiu, şeful Direcţiei de Expertize şi Constatări din cadrul Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA). „O persoană care descarcă ceva prin metoda bit torrente încalcă legea. În momentul în care descarci ceva (muzică, film etc.), la o anumită cantitate descărcată, informaţia respectivă este automat pusă la dispoziţia altora şi devine publică. Şi, dacă ai pus în public, ai încălcat legea", explică Răzvan Câşmoiu.

„Descărcare în scop educativ"

Dar, atrage atenţia directorul Câşmoiu, există şi posibilitatea ca incursiunea pe torrente a celui de la Academia de Poliţie să fi avut un "scop educativ": "La IGPR au o unitate specială care se ocupă de pirateria pe internet şi pentru asta trebuie să ştii să utilizezi toate metodele. Şi noi, la ORDA, ne instruim oamenii referitor la cum se folosesc diferitele programe, metode de piratare".

Alice Tănase, reprezentanta Academiei de Poliţie, ne-a declarat că luni seară studenţii erau în vacanţă, astfel încât nu poate fi vorba decât despre un angajat. Mai mult, există doar câteva computere cu acces la internet.

Torrentele, tot mai vânate

Probabil că nu există posesor de computer conectat la net care să nu fi descărcat gratis măcar o piesă muzicală. Riscul de a păţi ceva este insignifiant în astfel de situaţii. Problemele apar atunci când uploadaţi (puneţi la dispoziţia altora) muzică, jocuri sau filme. Dacă aveţi ghinion, cel care downloadează (descarcă) de la dumneavoastră s-ar putea să fie chiar o persoană plătită pentru a-i descoperi pe cei care oferă ilegal muzică sau filme protejate de copyright.

În acest caz, riscaţi o amendă sau chiar până la patru ani de închisoare, plus plata pagubelor. Iar pagubele se calculează pentru toată marfa stocată ilegal pe hardul dumneavoastră în momentul percheziţiei informatice.

Periculoase din acest punct de vedere sunt programele speciale dc++ şi torrente, deoarece ele implică şi uploadarea, adică partajarea de conţinut (file-sharingul), pentru ca şi alţii să poată descărca ceva de la tine. În cazul dc++ este vorba de o cantitate minimă de muzică sau film pe care trebuie să o pui în public, dar la torrente tot ceea ce descarci se şi uploadează automat, adică e pusă şi la dispoziţia altora. Ambele sisteme sunt peer-to-peer, adică presupun stabilirea unei legături directe între două computere, fără niciun intermediar, site etc. La dc++ este vorba de un singur computer de la care descarci, dar la torrente se ia de la mai mulţi utilizatori câte o bucăţică.

Citeşte mai departe pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
boala x jpg
citit carte barbat istock jpg
zile libere de paste jpg
castig loto pitesti jpg
Calin Georgescu Foto AP jpg
sforait jpg
test inteligenta istock jpg
mario david garcia pizza vulcan AFP jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net