Povestea eroului german care a salvat 20 de tineri pe insula Utoya
Publicaţia germană "Der Spiegel" a realizat un reportaj despre Marcel Gleffe, turistul german plecat în vacanţă, în Norvegia, cu familia lui.
"Arată obosit pentru că nu a dormit decât una-două ore în noaptea precedentă", scrie "Der Spiegel" despre Gleffe, "omul devenit brusc erou".
În vârstă de 32 de ani, Marcel Gleffe a fost constructor în Norvegia timp de doi ani şi jumătate. În după-amiaza de vineri, când a avut loc atacul armat de pe insula Utoya, el bea o cafea şi discuta despre exploziile de la Oslo cu părinţii lui.
De îndată, au început împuşcăturile. "La început, au fost unul-două focuri, iar mai apoi o întreagă salvă. Puteau fi artificii sau o simulare", a spus mama lui Marcel, Heidrun. Însă un nor de fum negru s-a ridicat deasupra insulei Utoya, iar familia Gleffe a decis să meargă să vadă despre ce e vorba.
Ajunşi la debarcaderul de pe insula lor, vecină cu cea asediată, au observat zeci de oameni aflaţi în apă.
"Am văzut în depărtare multe alte capete care intrau şi ieşeau din apă", a spus Heidrun.
«Într-o asemenea situaţie, nu mai gândeşti»
Erau adolescenţii care au sărit în apă pentru a scăpa de valul de focuri de armă declanşat de norvegianul Anders Behring Breivik, în prezent arestat pentru două acte de terorism, în urma cărora 93 de oameni au murit.
"Într-o asemenea situaţie, nu mai gândeşti", a precizat Marcel, care a luat instinctiv cheile de la barca închiriată de familie şi a pornit în larg, în salvarea tinerilor din apă.
"Mi-am spus imediat că trebuie să fie o legătură cu incidentele de mai devreme din Oslo", a mărturisit neamţul.
Cu cât se apropia de malul Utoyei, Marcel a văzut tot mai mulţi tineri aruncându-se de pe stânci. Marcel l-a observat şi pe atacator. Anders Behring Breivik era urcat pe o piatră şi trăgea şi în cei care reuşiseră să ajungă în apă.
"Oamenii înotau peste tot. Unora le-am aruncat veste de salvare, iar pe cei aflaţi în dificultate i-am tras în barcă. Toată lumea ţipa, dar se şi ajutau între ei, se îmbrăţişau, se încurajau. E incredibil cât de puternici erau", a declarat Marcel Gleffe, care a reuşit să salveze aproximativ 20 de tineri.
Marcel a declarat, pentru "Der Spiegel", că ar fi ajutat şi mai mulţi adolescenţi, dar mulţi dintre ei erau atât de speriaţi încât îl întrebau dacă vrea să-i ucidă.
"Îmi ziceau să nu mă apropii şi mă întrebau dacă vreau să îi omor", a mărturisit germanul.