Proprietarii cu centrale termice ar putea fi obligaţi să se reconecteze la RADET. Ce părere ai?
Update ora 17.10 Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, vineri, că nu se pune problema desfiinţării centralelor de apartament. În opinia sa, este "o aberaţie" ca apartamentele care au centrale proprii să fie debranşate şi rebranşate ulterior la sistemul centralizat de încălzire a Capitalei, informează Agerpres.
Conform proiectului supus dezbaterii publice de PMB, proprietarii de centrale termice individuale vor avea ca unică alternativă să îşi asigure, în acelaşi interval, o sursă de căldură care să provină din surse regenerabile, relatează Mediafax.
Studiul aflat în discuţia Primăriei Capitalei a fost redactat de către o firmă privată, în baza unui contract încheiat cu municipalitatea la sfârşitul anului 2007, şi este prezentat pe site-ul instituţiei în dezbatere publică, termenul fiind 14 mai.
Documentul prevede ca acei consumatori deconectaţi de la sistemul de încălzire centralizată să fie notificaţi că "trebuie" să se reconecteze într-o perioadă limită considerată "rezonabilă", de 3-5 ani.
Autorii materialului nu explică şi modul în care ar putea fi instalate surse de energie regenerabilă (energie solară, biomasă sau biocombustibil, pompe de căldură bazate pe electricitate verde) într-un bloc în care nu toţi locatarii dispun de sisteme individuale de încălzire, dar admit că în numai 50% dintre clădirile din Bucureşti pot fi instalate sisteme de panouri solare.
Este estimat însă că ţinta privind conectarea consumatorilor de gaz natural la sistemul de termoficare va fi atinsă, în funcţie de scenarii, între 2018 şi 2025.