Răceală, gripă sau COVID? Iată cum faci diferența

Situație sensibilă și incertă în acest sezon rece când, pentru al doilea an consecutiv, epidemia de răceală și gripă se suprapune peste cea de COVID. Ne va curge nasul, vom tuși, vom avea febră și ne vom întreba cu îngrijorare cu ce tip de virus ne-am contaminat. Simptomele celor trei afecțiuni sunt, până la un punct, asemănătoare.

image

În vremurile acestea, cam orice durere de cap, orice stare de rău sau simptom mai ciudat ne duce automat cu gândul la COVID. Și pe bună dreptate! Acest nou virus se transmite extrem de ușor și, după cum vedem în jurul nostru, sunt mii de oameni bolnavi. Ce ar fi de făcut la primul strănut, prima durere în gât? Ne tratăm cu ceaiuri sau sunăm la 112? Specialiștii recomandă să analizați situația în context și, pentru siguranță, să efectuați un test rapid, pe care îl găsiți la prețuri accesibile în farmacii. Mai exact, dacă știți că ați intrat în contact cu persoane străine și nu s-a purtat mască, dacă ați călătorit, dacă aveți copii care merg la școală, atunci sunt șanse mai mari să fie vorba de COVID. Totuși, înainte de a vă panica, încercați să faceți diferența dintre cele trei afecțiuni.

Cum debutează fiecare

-        Răceala debutează cu nas înfundat, strănut, ușoară stare de oboseală, durere și usturime în gât.

-        Gripa vine cu simptome mai puternice: febră mare, frisoane, dureri mari de cap, dureri musculare, tuse seacă și stare generală de rău. Pot apărea toate brusc, în același timp.

-        Coronavirusul este imprevizibil. Poate debuta cu pierderea gustului și mirosului sau cu tuse și febră, ori doar cu o stare de oboseală inexplicabilă. Pe parcurs, simptome sunt vagi și variate, pot apărea doar unul, două sau mai multe în același timp: febră, tuse seacă, dificultăți de respirație, stare de oboseală, dureri musculare, pierderea gustului și mirosului, probleme digestive (greață, diaree).

Evoluția celor trei infecții

-        Răceala se instalează treptat. Simți că ești pe punctul să răcești înainte de a-ți fi cu adevărat rău. În felul acesta, ai timp să iei măsuri. Durează doar 3-7 zile.

-        Gripa lovește în forță, simptomele se instalează brusc, iar vindecarea este mai anevoioasă. Dacă nu e tratată cu seriozitate, pot apărea complicații: pneumonie, insuficiență respiratorie acută, miocardită. „Majoritatea pacienților fac o formă autolimitată, care durează în funcție de fiecare persoană, de la 2-3 până la 10 zile. Pacienții cu risc major - persoane în vârstă, persoane cu boli cronice, gravide, copii mici - pot dezvolta complicații. Cea mai importantă este profilaxia, care se realizează prin vaccinare antigripală anuală”, recomandă dr. Monica Cialma, medic infecționist la Spitalul Victor Babeș Timișoara, citată de RO Vaccinare.

-        Coronavirusul e și la acest capitol imprevizibil și diferit de la persoană la persoană. Unii pot rămâne pe toată perioada cu simptome ușoare, în cazul altora apar complicații bruște, starea se poate modifica de la o oră la alta, cu perioadă de vindecare ce durează mai bine de 4 săptămâni.

image

Asemănări

-        Toate cele trei afecțiuni se transmit pe calea aerului, prin tuse, strănut, contactul cu suprafețe contaminate și apoi atingerea feței. Coronavirusul este extrem de contagios.

-        Nu se tratează cu antibiotice. În caz de răceală și gripă este nevoie de antivirale, iar infecția cu Covid-19 implică o schemă de tratament personalizată, la recomandarea medicului.

image
image
image
image
image
image
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net