Raicu a devenit pasionată de gătit
Cine ar fi crezut că Andreea Raicu, vedetă de televiziune frumuşică, subţirică, pasionată mai degrabă de modă şi de saloane de înfrumuseţare, ar scoate o carte de... bucate?! Dar nu trebuie să fii un mare bucătar ca să faci acest lucru. Pur şi simplu Andreei i-a plăcut să descopere şi să pună în practică reţete uşoare şi sănătoase, pe care să le împărtăşească tututor celor care o întreabă: "Ce mănânci de arăţi aşa?"
Interesul ei pentru bucătărie a început să se manifeste în urmă cu 4 ani, de când a renunţat la carne. Atunci s-a apucat să citească şi să se informeze în legătură cu alimentaţia sănătoasă. Încet, încet, şi-a făcut curaj şi a început să gătească din ce în ce mai des reţete tot mai complicate.
"Am început printr-o serie de reţete pe blog şi, spre surprinderea mea, am avut feed-back, oamenii le încercau. Aşa s-a născut această carte. Găsiţi acolo mâncăruri pe care le-am descoperit de-a lungul anilor în restaurante, în cărţi sau pe la prieteni. Mi-am cumpărat destule cărţi de bucate în ultimii ani şi în fiecare găseam 1-2 reţete care să îmi placă" mărturiseşte prezentatoarea Prima TV. Acum să nu vă imaginaţi că găteşte zilnic.
Îi place să pregătească pentru prieteni reţete rapide, salate, shake-uri. "Gătitul mă relaxează şi mi-a îmbunătăţit mult viaţa. Dar eu nu stau mult în bucătărie. De aceea, reţetele alese sunt simple şi se fac rapid", mai spune Raicu.
Pe lângă pasiunea pentru gătit, o altă legătură cu acest domeniu culinar este pofta de mâncare. Recunoaşte că mănâncă destul de mult şi prietenii chiar îi spun "termita". Şi noi ne-am mirat auzind acest lucru, în condiţiile în care Andreea are 55 kg la o înălţime de 1,78 m. Secretul: ştie foarte bine cât, cum, ce şi când să mănânce. Reţetele din cartea publicată pot fi considerate un rezumat al stilului ei alimentar.
Shake proteic
Ingrediente: o cană cu lapte de soia, o banană bine coaptă, un pumn de fructe de pădure (afine, zmeură), o lingură sirop de agave, o lingură seminţe crude de floarea soarelui, două linguri cu migdale crude, două cu suc de aloe vera sau extract de aloe vera, o lingură cu seminţe de chia, una cu seminţe decorticate de cânepă
Mod de preparare: seminţele de floarea soarelui, migdalele şi chia se pun la hidratat peste noapte. Înainte de a prepara shake-ul se scurg de apă. Se pun toate ingredientele într-un blender şi se mixează. Dacă shake-ul nu are consistenţa dorită, mai poţi adăuga lapte de soia.
Omletă albă
Ingrediente: 6 albuşuri de ou, o cană de spanac proaspăt, o lingură de ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: spanacul se spală şi se taie grosier, apoi se căleşte în ulei şi se condimentează cu sare şi piper.
Albuşul bătut se adaugă peste spanac când acesta este aproape gătit. Omleta se întoarce de pe o parte pe alta ca pe clătită.
Doradă la cuptor
Ingrediente: 500 g file de doradă, 5 roşii cherry, 50 g unt, 100 ml vin alb, sare, piper.
Mod de preparare: fileurile se spală, se pun într-o tavă împreună cu vinul, untul şi roşiile tăiate în 4.
Se dau la cuptor 7-8 minute la 200 grade. Se servesc calde, împreună cu o salată verde.
Ratatouille
Ingrediente: 2 vinete, 2 cepe, 3 căţei usturoi, 2 dovlecei, 2 ardei graşi roşii şi 2 ardei galbeni, 300 g roşii, 5 linguri ulei de măsline, 3-4 crenguţe de cimbru, sare, piper.
Mod de preparare: vinetele se taie felii şi se rumenesc pe grătar. Usturoiul şi ceapa tocate mărunt se rumenesc în tigaie, se adaugă ardeii tăiaţi cubuleţe, iar după 5 minute se adaugă şi dovleceii tăiaţi cubuleţe.
La baza fiecărei roşii se face o tăietură în formă de cruce, se bagă în apă clocotită pentru a se decoji mai uşor, apoi se pun în tigaie împreună cu cimbrul şi vinetele şi se fierb la foc potrivit timp de 20 de minute. Se adaugă sare şi piper după gust.