Raiul trenuleţelor se mută la Cluj
Trainsylvania Railway Club, organizatorul evenimentului, a fost înfiinţat în urmă cu patru ani de şapte clujeni pasionaţi de trenuri. „Ne-am cunoscut pe un forum dedicat trenurilor, pe urmă am descoperit o altă pasiune comună: trenuleţele electrice“, îşi începe povestea unul dintre membrii fondatori ai clubului, Florin Vescu (28 de ani), un programator care îşi dedică întregul timp liber acestei pasiuni.
Cea mai mare dioramă din Cluj
„Noi am înfiinţat în premieră pentru România un astfel de club. Înainte de asta, ne întâlneam prin baruri, la o bere, şi întindeam şinele pe mese“, spune Vescu. „Din momentul înfiinţării clubului, am hotărât să amenajăm o dioramă (reprezentare în miniatură a mai multor gări şi căi ferate - nr)“, continuă acesta.
Lucrările la inedita dioramă au început în urmă cu aproape patru ani şi, de peste doi ani, aceasta a fost amenajată într-o clădire industrială din Cluj. „Chiria este destul de mare, însă nu ne permitem să facem aşa ceva acasă. O dată pe săptămână, ne adunăm aici să povestim şi să mai construim câte ceva“, spune Florin Vescu.
Expoziţie pe 160 metri pătraţi, în gara Clujului
Colecţia de vagoane şi locomotive a clujenilor este impresionantă: peste 500 de astfel de elemente. „Unele vagoane au chiar şi peste 40 de ani, altele sunt nou construite, însă toate se aliniază la un standard românesc, pe care l-am preluat şi adaptat de la membrii altor cluburi de acest gen, din străinătate“, explică Florin Vescu.
„În colecţia mea personală, am, de exemplu, şi celebra Mocăniţa din Vişeu, Maramureş, care circulă pe un ecartament mai îngust. Ecartamentele sunt reduse la o scară de 1:87, iar în total, diorama noastră măsoară o lungime a şinelor de aproape 100 de metri“, adaugă membrul Trainsylvania Railway Club.