Referendum cu 7 întrebări la 19 iunie, pe Legea Capitalei
1. „Sunteţi mulţumiţi de modul în care s-a dezvoltat Capitala?”2. „Vă doriţi o capitală cu 6 sectoare şi o singură administraţie?”3. „Vă doriţi o capitală cu 6 sectoare şi 7 administraţii?”4. „Sunteţi mulţumiţi de curăţenia din Bucureşti?”5. „Vă doriţi o arhitectură unitară în Bucureşti?”6. „Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?”7. „Sunteţi de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti?” Acestea sunt cele apte întrebări la care vor trebui să răspundă bucureştenii la referendumul din 19 iunie.
Primarul Sorin Oprescu s-a declarat consternat de decizia luată de consilieri, opinând că întrebările stabilite pentru referendum sunt „multe şi inutile”, iar răspunsurile obţinute sunt lipsite de relevanţă. În opinia sa, la 19 iunie bucureştenii trebuiau să răaspundă la o singură întrebare: „Sunteţi de acord cu centralizarea administrativă a Municipiului Bucureşti, prin transferul de atribuţii de la primăriile de sector către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?” Propunerea edilului general a fost, însă, respinsă, consilierii aprobând varianta cu şapte întrebări.
La şedinţa de consiliu de aseară, reprezentanţii PNL Bucureşti au prezentat primarului general un dosar cu 100.000 de semnături obţinute de la bucureştenii care s-au pronunţat pentru organizarea referendumului.
Ideea reorganizării administrative a Bucureştiului a pornit de la organizaţia PDL Bucureşti, care a depus acest proiect de hotărâre pentru a fi discutat în Consiliul General. Potrivit liderilor PDL, Bucureştiul nu ar mai trebui condus de şapte primari, ci de unul singur. Primăriile de sector ar fi astfel desfiinţate, iar cei şase primari şi-ar putea depune candidatura la funcţia de consilier general. În opinia consilierilor PDL, oraşul are nevoie de un buget şi decizii unitare care să permită dezvoltarea egală a tuturor zonelor Capitalei.