Retrospectiva anului 2011, ianuarie-iunie

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Catastrofa din Japonia, „primăvara arabă" şi nunta prinţului moştenitor al Regatului Unit au fost principalele evenimente ale primelor şase luni ale anului care se încheie.

Ianuarie

Inundaţiile din Brazilia, din 11 ianuarie, au afectat regiunea muntoasă aflată la nord de Rio de Janeiro. Autorităţile locale din oraşele Nova Friburgo şi Teresopolis au anunţat că bilanţul victimelor se cifrează la peste 600 de morţi.

"Primăvara arabă" a început încă din iarnă. Regimul din Tunisia a fost primul care s-a clătinat. Preşedintele Zine El Abidine Ben Ali a fugit în Emiratele Arabe în 14 ianuarie. Ciocnirile violente care au urmat, între poliţie şi manifestanţi, au provocat moartea a peste 100 de oameni. Fostul lider tunisian şi soţia acestuia au fost condamnaţi în contumacie la pedepse de 35 de ani de închisoare şi plata unor amenzi în valoare de 45 de milioane de euro pentru deturnare de fonduri. Procesul a avut loc în iunie şi s-a ţinut in absentia.

simeon stalpnicul png

Autorul „Imnului golanilor", Cristian Paţurcă, a fost răpus de boală. Folkistul a decedat pe 18 ianuarie. Artistul suferea de mai mult timp de tuberculoză, fiind internat în 2010, pentru tratament, în Spitalul "Victor Babeş" din Capitală. El ar fi împlinit anul acesta vârsta de 46 de ani.

În 24 ianuarie, pe aeroportul internaţional Domodedovo din apropierea Moscovei a avut loc un atentat sinucigaş. Incidentul din Rusia s-a soldat cu 35 de morţi şi 150 de răniţi şi a fost comis de un bărbat şi o femeie kamikaze.

Februarie

După Tunisia, valul de revolte a cuprins un alt stat arab: Egiptul. După 30 de ani în care a condus ţara, Hosni Mubarak a demisionat din funcţia de preşedinte în 11 februarie. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Omar Suleiman. Decizia lui Mubarak a venit după ce egiptenii au protestat în centrul oraşului Cairo începând cu 25 ianuarie.

Preşedintele anunţase încă de la începutul lunii februarie că nu va mai candida la alegerile din toamnă, însă intenţia sa de a-şi duce mandatul până la capăt i-a iritat şi mai tare pe cei aproximativ un milion de protestatari. Sub presiunea mişcărilor de stradă, el a fost silit să demisioneze, iar puterea a fost preluată de un guvern militar.

Hosni Mubarak, soţia sa şi cei doi fii au fost arestaţi, alături de fostul ministru de Interne şi alţi şase demnitari din cadrul poliţiei. Procesul lor a început în august.

simeon stalpnicul png

Protestele au cuprins şi Libia: primele manifestaţii împotriva regimului condus de Muammar Gaddafi au început în 15 februarie. Acesta a fost conducătorul de facto al ţării din nordul Africii vreme de 42 de ani.

Martie

Un cutremur cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Oceanul Pacific, a lovit coasta de est a Japoniei. Seismul din 11 martie a fost urmat de numeroase replici şi a declanşat un tsunami de peste 10 metri. A fost cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Ţara Soarelui Răsare şi al patrulea din lume din anul 1900 încoace.

Fenomenele naturale au produs o altă catastrofă: o serie de explozii la centrala nucleară de la Fukushima, în zilele care au urmat. În 16 martie, împăratul Akihito a ţinut un discurs televizat, în care a făcut un apel la solidaritate.

Bilanţul oficial dat publicităţii la trei săptămâni după dezastru vorbea despre 11.938 de decese şi 15.748 de persoane dispărute. În 7 aprilie a avut loc un nou cutremur, cu magnitudinea de 7,1, considerat a fi o replică a celui din 11 martie. Cu tenacitatea care îi caracterizează, japonezii au început să înlăture urmele catastrofei.

simeon stalpnicul png

Comunitatea internaţională a decis să ia măsuri împotriva regimului de la Tripoli: pe 19 martie, avioanele de vânătoare franceze au început să survoleze spaţiul aerian libian. SUA şi Marea Britanie au lansat un prim val de circa 110 rachete de croazieră Tomahawk asupra unor obiective considerate de importanţă strategică pentru regimul condus de Muammar Gaddafi.

Luna martie a îndoliat lumea artistică: Elizabeth Taylor, în vârstă de 79 de ani, a murit, în urma problemelor cardiace. Boala de inimă i-a fost diagnosticată încă din 2004, dar actriţa nu a dat mare importanţă afecţiunilor de care suferea. Elizabeth a negat mereu că ar fi bolnavă. Marea artistă a decedat pe 23 martie.

Aprilie

Două personalităţi din România au trecut în eternitate la începutul lunii. Politicianul Victor Surdu s-a stins din viaţă la 7 aprilie, la vârsta de 64 de ani, iar criticul de film Alex. Leo Şerban, 51 de ani - o zi mai târziu.

Evenimentul cel mai aşteptat al primei jumătăţi a anului a avut loc în Marea Britanie. William, Duce de Cambridge, s-a căsătorit cu aleasa inimii sale, Catherine Middleton, în catedrala Westminster din Londra, pe 29 aprilie. Fiul cel mare al prinţului Charles este al doilea pe lista moştenitorilor tronului Regatului Unit, după tatăl său.

simeon stalpnicul png

Will şi Kate s-au cunoscut în 2001, în timp ce amândoi studiau la Universitatea Saint Andrews din Scoţia. Cuplul îşi va avea reşedinţa oficială pe Insula Anglesey, unde prinţul va continua să servească în Forţele Aeriene Regale, ca pilot de elicopter.

Potrivit estimărilor oficialilor britanici, nunta a fost urmărită de circa 2 miliarde de oameni. Şi România a avut reprezentanţi de înaltă clasă: Regele Mihai I şi Principesa Margareta au luat parte la eveniment.

Mai

Predecesorul lui Benedict al XVI-lea, Papa Ioan Paul al II-lea, a fost beatificat pe 1 mai. Ceremonia, la care au participat câteva sute de mii de oameni, a avut loc la Roma, în Piaţa Sfântul Petru. În ciuda solemnităţii evenimentului, premierul de atunci al Italiei, Silvio Berlusconi, a făcut o nouă gafă: televiziunile l-au surprins moţăind.

Tot pe 1 mai, preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat că inamicul public numărul 1 al Americii, Osama bin Laden, a fost ucis în timpul unei operaţiuni militare în Pakistan. Presa internaţională a relatat fiecare detaliu pe care l-a putut afla, dar au circulat şi numeroase zvonuri care au pus la îndoială succesul operaţiunii cu numele de cod Geronimo. Potrivit agenţiei de presă AP, moartea liderului al-Qaeda a reprezentat cea mai importantă ştire a anului 2011.

simeon stalpnicul png

Pe 24 mai, Fănuş Neagu a plecat "Dincolo de nisipuri". Cunoscutul scriitor a încetat din viaţă la spitalul Elias, fiind răpus de o boală incurabilă. El a deţinut funcţia de director al Teatrului Naţional din Bucureşti vreme de trei ani şi a fost ales, în 2001, membru titular al Academiei Române.

După 16 ani în care a stat ascuns, fostul şef al armatei Republicii Srpska, Radko Mladic, a fost capturat pe 26 mai. Cel mai căutat om din Europa - pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii - a fost găsit în satul Lazarevo din Serbia, aproape de graniţa cu România.

El a fost extrădat la Tribunalul Penal Internaţional de la Haga. Mladic este acuzat pentru atrocităţile comise în timpul războilului din Bosnia (1992-1995), în care au fost ucise peste 200.000 de persoane. Circa 10.000 de sârbi au protestat împotriva arestării sale, într-un miting desfăşurat în centrul Belgradului.

Iunie

Vulcanul chilian Puyehue a erupt în data de 4 iunie, norul de cenuşă provocând un adevărat haos în programul curselor aeriene. Peste 3.000 de persoane au fost evacuate din regiune. Au fost afectate cursele ce urmau să decoleze de pe aeroporturi din America de Sud, dar şi din Noua Zeelandă sau Australia.

Printre călătorii care şi-au decalat zborul s-au numărat şi componenţii naţionalei de fotbal a României, care urmau să plece către ţară de pe aeroportul din Asuncion, Paraguay.

Mai multe vedete ale showbiz-ului românesc şi-au pus pirostriile la începutul verii. Tonul l-a dat Aylin Cadâr, care a făcut două nunţi, una turcească şi una românească, în 28 şi 29 mai. Artista s-a căsătorit cu iubitul ei, Traian, un tânăr avocat.

"N-a fost nunta anului, şi nici nunta verii. A fost nunta noastră", a descris, pe scurt, Cabral căsătoria sa cu Andreea Pătraşcu. Cei doi şi-au pus pirostriile pe 4 iunie. Petrecerea a avut loc într-un restaurant din Otopeni şi, după spusele prezentatorului tv, "a ieşit perfect".

simeon stalpnicul png

La doar o zi distanţă, pe 5 iunie, s-a căsătorit şi Nadine. De dragul vedetei, iubitul ei, avocatul Dragoş Apostolescu, s-a convertit la religia catolică. Cei doi şi-au unit destinele după o relaţie care a durat vreme de zece ani.

Din 17 iunie, Cătălin Crişan are din nou un medic în familie. După divorţul de Lucia Bubulac, interpretul s-a recăsătorit cu o altă doctoriţă, Ioana Alina Cupşa. Printre invitaţii la nuntă s-au numărat şi personalităţi ale vieţii politice, atât de la putere, cât şi din opoziţie.

Finalul lunii a adus însă şi două divorţuri în lumea mondenă românească. Pe 15 iunie, Oana Zăvoranu şi Ionuţ Pascu au pus capăt, oficial, unei căsnicii care a durat şapte ani. Pepe i-a adus fostei soţii un buchet cu 39 de trandafiri şi un tort, deoarece evenimentul a coincis cu ziua ei de naştere.

Nu la fel de "paşnică" a fost despărţirea dintre Irinel Columbeanu şi Monica (redevenită) Gabor. Sentinţa de divorţ, din 27 iunie, a fost doar începutul războiului dintre cei doi, pentru custodia fetiţei lor, Irina.

Celebrul interpret al detectivului Columbo, actorul Peter Falk, a încetat din viaţă pe 23 iunie. Serialul de televiziune amintit i-a adus în palmares nu mai puţin de patru premii Emmy. Artistul, în vârstă de 83 de ani, a decedat în locuinţa sa din Beverly Hills.

Citeşte Retrospectiva anului 2011, iulie - decembrie

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net