Românii, discriminaţi în Europa. În ţară, ei sunt cei care discriminează
În ultimii doi ani, numărul incidentelor cu tentă rasistă a crescut în Europa. Emigranţii români sunt şi ei, uneori, victimele acestora.
Potrivit unui raport recent prezentat de către Reţeaua Europeană împotriva Rasismului (ENAR), atacurile violente cu tentă rasistă s-au înmulţit în mod îngrijorător în Spania şi în restul ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE), pe durata anului 2008, odată cu declanşarea crizei economice globale. S-a semnalat, de asemenea, o creştere a popularităţii partidelor politice a căror ideologie se bazează pe lupta „anti-imigraţie”.
După cum s-a arătat în acelaşi studiu, minorităţile etnice şi religioase au suferit discriminări şi „obstacole zilnice” în mod continuu, în aproape toate sferele sociale, dar mai ales în ceea ce priveşte găsirea unei locuinţe şi a unui loc de muncă.
Studiul realizat de ENAR a fost făcut pe baza datelor furnizate de către organizaţiile non-guvernamentale (ONG) care activează pe teritoriul statelor membre ale UE, cu scopul de a analiza situaţia reală a rasismului în Europa.
Chiar dacă românii din străinătate vorbesc deseori despre discriminarea la care sunt supuşi în ţările de adopţie, organizaţiile non-guvernamentale internaţionale trag, an de an, de mânecă, autorităţile de la Bucureşti pentru puţinele eforturi pe care le fac pentru a combate asemenea manifestări în ţara noastră. Ţiganii şi minorităţile sexuale sunt cele mai adesea victime ale discriminării în România, se arată în aproape toate rapoartele anuale ale Amnesty International din ultimii ani.
Vezi pe adevarul.es care sunt cele mai discriminate colective