10 mituri despre diabet. Tot ce trebuie să știi despre boala care afectează peste 800.000 de români

Ultima actualizare:
Testul pentru diabet se face simplu jpeg

Diabetul este a șasea cea mai frecventă afecțiune cronică din întreaga lume. Numai în România sunt înregistrați peste 800.000 de pacienți. Multe persoane au o părere greșită despre această boală și cred că diabetul nu este o boală foarte gravă. Mai rău, patru din 10 pacienți nici măcar nu se tratează și se întâmplă acest lucru pentru că preferă să asculte sfaturi de pe Internet în loc să meargă la medic.

Conform statisticilor publicate de Forumul Român de Diabet, prevalența acestei boli în țara noastră este de 11,6%, adică una din 10 persoane.  Astfel, aproximativ 832.000 de români au fost diagnosticați cu această boală, însă medicii cred că este vorba despre un număr mult mai mare. Se estimează că 1.785.000 de persoane ar avea diabet în România.

Conform rapoartelor medicale, 2 din 10 pacienți cu diabet nu au fost la diabetolog înultmil an.  De asemenea, 3 din 10 persoane suferă de prediabet. 4 din 10 pacienți care suferă de diabet nu se trateazxă, ajungând ca 7 din 10 persoane cu prevalență pentru diabet de tip 2 să fie diagnosticate în stadii avansate ale bolii

Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că 4 din 5 persoane cu diabet trăiesc în țări cu venituri mici și medii.

Tot mai mulți oameni tind să accepte ca informații medicale tot ce găsesc pe Internet, evitând să meargă la specialiști. Iar pacienții cu diabet nu fac excepție și iau de bun tot ce citesc pe diverse site-uri sau forumuri.

1. Prazul, varza și carnea roșie pot dimina nivelul de glucoză din sânge . FALS!

Nu există un aliment minune care, consumat profilactic, să scadă nivelul de glucoză din sânge. ”Pacienții sunt induși în eroare prin faptul că sunt alimente care nu cresc glicemia”, a spus medicul diabetolog Mihai Comșa.

”De fapt, ideea este așa. Nu este o problemă că cănânci carne de porc, vită, pește. Important este ce pui lângă. Nu pui întotdeauna piure  sau cartofi la cuptor. Pui praz, conopidă, brocoli, ciuperci, varză, acestea nu cresc glicemia”, a explicat Livia Dilă, blogger eusilumea.ro.

2. Consumul de zahăr în exces duce la diabet. FALS!

Diabetul de tip 1 este cauzat de factori genetici la care se adaugă alți factori încă necunoscuți, care provoacă declanșarea bolii. Diabetul de tip 2 este cauzat de factori genetici și elemente care țșin de stilul de viață. O persoană supraponderală prezintă un risc mai mare de a dezvoplta diabetul de tip 2. O dietă bogată în calorii provenite fie din zahăr , fie din grăsimi, poate contrinui la creșterea în greutate.

3. Diabetul are simptome. CORECT!

Diabetul poate prezenta o serie de sene timpurii de avertizare. Problema este că acestea sunt deseori sufiecient de subtile astfel încât să fie ignorate . Din acest motiv, aproximativ  25% din persoanele cu diabet nici măcar nu știu că au această boală.

Simptomele diabetului apar doar la valori glicemice mari. Valorile anormale, dar nu exagerate, nu dau niciun simptom- tocmai de aceea există pacienți care au diabet cu mulți ani înainte să afle acest lucru dintr-un set de analize, făcute întâmplător sau la solicitarea unui medic. Acești pacienți fac de cele mai multe ori complicații severe. De multe ori, o complicație severă, cum ar fio Accidentul vascular cerebral (AVC), infarct, ulcerația plantară pot fi motivul descoperrii bolii de fond

Este important să te prezinți de urgență la medic dacă ai următoarele simptome.

1. Senzația de sete, chiar și atunci când ai băut lichide,

2. Consumul de lichide într-o cantitate mai mare ca de obicei,

3. Mersul des la toaletă pentru a urina,

4. Senzația continuă de oboseală și foame,

5. Pierderea în greutate fără ca stilul de viață sau dieta să se fi schimbat,  

6. Scăderea atenţiei sau concentrării,

7. Dureri stomacale şi stări de vomă,

8. O senzaţie de amorţeală sau gâdilături în membre,

9. Vedere înceţoşată,

10. Infecţii frecvente.

Vindecarea inceată a rănilor

4. Poți face sport dacă ai diabet. CORECT!

Este important să fii activ din punct de vedere fizic, fie că ai sau nu diabet. Activitatea regulată ajută la scăderea nivelului de glucoză în sânge.

5. Supraponderalitatea generează diabet de tip 2. FALS!

Majoritatea oamenilor supraponderali nu dezvoltă niciodată diabet de tip 2 și multe persoane care au acest tip de diabet au o greutate normală. ”Greutatea corporală este însă unul dintre factorii de risc, însă nu singurul. Trebuie să abem în vedere și moștenirea genetică, vârsta, nivelul de sedentarism și tensiunea arterială. Nu s-a descoperit o legătură directă între persoanele obeze și diabet”, a mai expolicat diabetologul Mihai Comșa.

6. Persoanele cu prediabet sau diabet de tip 2 în familie vor ajunge să aibă acest tip de diabet, FALS!

Dacă medicul își spune că nivelul de glucoză din sânge (glicemia) este la limită sau că ai prediabet, acestea trebuie să reprezinte semnale de alarmă. În acest caz este important să te preocupe un regim alimentar sănătos care să te ajute să slăbești, în cazul în care ai exces de greutate. Și fă multă mișcare. Astfel este probabil să nu dezvolți diabet de tip 2. Mai mult, medicii spun că în cazul în care ai antecedente familiale de diabet de tip 2 nu înseamnă că vei face boala.

7. Insulina vindecă diabetul. FALS!

Insulina nu vindecă diabetul. În acest moment diabetul nu se poate vindeca. Doar tratamentele medicamentoase și stilul de viață îl pot controla. Insulina ajută la controlul diabetului scăzând nivelul de zahăr din sânge.

8. Diabetul de tip 1 nu se poate vindeca. CORECT!

Nu există vindecare pentru niciun tip de diabet. Diabetul de tip 1 este o condiție auto-imună, în care sistemul imunitar distruge celulele din pancreas care produc insulină. Nu există nicio corelație între un stil d eviață deficitar și apariția acestei boli care nu se vindecă și nici nu poate fi prevenită.

9. Diabetul de tip 2 se poate vindeca. FALS!

Cu toate că nu există niciun tratament care vindecă diabetul de tip 2, studiile arată că anumite persoane, prin dietă, un stil de viață sănătos și controlul greutății corporale reușesc să ajungă la un nivel normal al zahărului în sânge și să-l mențină fără medicație. Însă nu înseamnă că poate fi complet vindecat. Diabetul de tip 2 este o condiție medicală care progresează și întotdeauna există riscul să revină.

Însă studiile arată că diabetul de tip 2 poate fi prevenit printr-un stil de viață sănătos.

10. Diabetul nu este o boală gravă! FALS!

Diabetul poate fi cauza mai multor decese, produse într-un an, decât cancerul de sân și HIV. Potrivit rapoartelor citate de Forumul Român de Diabet , în lume, două din trei persoane cu diabet mor din cauza unor boli cardiace sau accidente vasculare cerebrale.

Complicațiile și costurile diabetului

Rapoartele medicale arată că 100.000 de persoane diagnosticate cu diabet au fost internate cel puțin o dată, în ultimul an pentru complicații.

Cele mai multe persoane cu diabet, jumătate din numărul acestpra mor din cauza afecțiunilor cardiace. 40% dintre diabetici au dezvoltat afecțiuni oftalmologice, 18% dintre diabetici au probleme renale, iar riscul de amputație este de 25 de ori mai mare în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet.

581.000.000 de euro este costul anual doar al complicațiilor cardiovasculare al persoanelor cu diabet. 586 de euro este costul mediu anual pentru bolile cardiovasculare ale unui pacient cu diabet.

Citește și: 

Uleiul de susan, benefic în diabetul de tip 2

Deficitul de magneziu poate duce la diabet

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net