20 de remedii împotriva reumatismului
Reumatismul reuneşte o serie de afecţiuni ale căror simptome includ dureri ale aparatului locomotor şi ale articulaţiilor. Poate fi articular, inflamator, articular degenerativ, abarticular (care afectează ţesuturile din jurul unei articulaţii). Cauzele sunt de natură microbiană, metabolică, imunitară sau genetică. Vestea bună e că tratamentele naturiste pot alunga în mod eficient simptomele neplăcute ale bolii.
Creţuşca. Odată ajunse în organism, substanţele active din compoziţia plantei au efect asemănător aspirinei. Consumă tinctură de creţuşcă, de 3 ori pe zi câte o lingură, cu un sfert de oră înainte de masă.
Salcia albă este un precursor natural al aspirinei. Are concentraţie mare de saligenină, un constituent care se transformă în organism în acid salicilic, cu acţiune antiinflamatoare şi antireumatică. Dizolvă 50 de picături de extract în puţină apă şi consumă de 2-3 ori pe zi. Poţi să faci şi infuzie, astfel: peste 2 linguriţe de scoarţă uscată şi măcinată, toarnă o cană cu apă clocotită, lasă la infuzat 10 minute, strecoară şi consumă cu puţină miere.
Rostopasca. Unguentele care au în compoziţie această plantă, în combinaţie cu extracte uleioase de conifere (pin), au proprietatea de a stimula circulaţia periferică, ceea ce este benefic în tratamentul reumatismului.
Frunzele de mesteacăn au efect antiinflamator, diuretic, depurativ. Peste o lingură de frunze uscate şi mărunţite toarnă o cană cu apă clocotită. Acoperă şi lasă câteva ore, apoi bea câte o jumătate de cană, de trei ori pe zi.