4 alimente care nu trebuie să-ţi lipsească din farfurie
Nu eşti adeptul unei alimentaţii echilibrate? Mare atenţie! Ceea ce mănânci îţi poate dăuna sănătăţii. Află totul despre cele mai importante grupe alimentare care nu trebuie să-ţi lipsească din meniu de la Çagatay Demir, medic nutriţionist la Clinica Anadolu, din Turcia.
Există patru grupe mari de alimente care trebuie incluse zilnic în meniu pentru a putea preveni afecţiuni grave.
Însă pe lângă asta, ţineţi cont şi de câteva sfaturi pentru o alimentaţie suficientă şi echilibrată.
Aşadar, consumaţi alimente diverse, nu săriţi mesele, serviţi zilnic 3 mese principale şi 3 gustări, conservaţi-vă greutatea corporală ideală, scădeţi consumul de zahăr şi dulciuri, dacă nu există contraindicaţii, măriţi consumul de fibre, măriţi consumul de legume şi fructe, consumaţi alimente cu conţinut scăzut de grăsimi, scădeţi consumul de sare, nu adăugaţi ulei suplimentar la mâncărurile din legume şi carne, respectaţi regulile de igienă, acordaţi importanţă igienei orale şi dentare, nu fumaţi, limitaţi consumul de alcool şi cafeină, pregătiţi şi consumaţi corect alimentele.
Lapte şi produse lactate
- produsele lactate sunt cele mai bogate în calciu atât de necesar dezvoltării sănătoase a oaselor şi dinţilor.
- sunt bogate în proteine, calciu, fosfor, vitaminele B2 şi B12.
- este grupa de alimente cea mai importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a oaselor şi dinţilor.
- pe lângă lapte şi produsele lactate, mai conţin calciu în special peştii care pot fi consumaţi cu oase cu tot.
- apa conţinută în iaurt conţine vitamina B2 şi nu trebuie aruncată.
- produsele lactate sunt bogate în grăsimi saturate şi colesterol. Optaţi pentru orice tip de lapte şi produse lactate degresate sau cu un conţinut scăzut de grăsimi.
Carne, ouă, fibre
- fierbeţi oul 10 minute. Dacă îl fierbeţi mai mult, în jurul gălbenuşului se va forma un strat verde de sulfură de fier. Când se formează acest strat, organismul nu va mai putea utiliza fierul conţinut în ou.
- optaţi pentru carne fiartă, preparată sub presiune sau la cuptor, în locul celei prăjite.
- consumaţi de 2 ori pe săptămână peşte.
- nu consumaţi mezeluri care favorizează apariţia cancerului. În cazul în care le veţi consuma, combinaţi-le cu alimente bogate în vitamina C precum roşiile, ardeiul verde, fructele.
Seminţele uleioase
- aceste alimente sunt bogate în vitamine din grupa E, minerale, grăsimi şi proteine. diminuând astfel riscul apariţiei bolilor cardiace şi a cancerului.
- cu toate că au un conţinut ridicat de grăsimi, fiind din plante, nu conţin colesterol. Având un conţinut energetic ridicat într-un volum mic, se recomandă consumarea acestora de către bolnavii de cancer.
- alunele şi nucile sunt bogate în acizi graşi nesaturaţi şi în acizi graşi Omega-3.
5 porţii de legume şi fructe
- au în compoziţie în special apă.
- sunt bogate în vitamina C, vitamina B, predecesorii vitaminei A, fibre, fier, magneziu şi vitamina E.
- contribuie la regenerarea celulelor afectate de tratament.
- sunt importante pentru sănătatea pielii şi a ochilor.
- au rol în creşterea rezistenţei organismului la îmbolnăviri.
- contribuie la buna funcţionare a intestinelor, datorită conţinutului de fibre previn constipaţia.
- dau senzaţia de saţietate.
- nu preferaţi legumele încolţite (cartofii, ceapa) pentru că au efect toxic.