4 argumente să renunţi chiar acum la zahăr

Ultima actualizare:

    Consumul excesiv de zahăr dăunează foarte mult sănătățiifoto: 123RF
Consumul excesiv de zahăr dăunează foarte mult sănătățiifoto: 123RF

Știm cu toții că zahărul este devastator pentru sănătate. Cu toate acestea, mâncăm zilnic cantități uriașe, de cele mai multe ori chiar fără să conștientizăm acest lucru. Un doctor nutriționist ne dezvăluie motivele pentru care trebuie să învingem pofta de dulciuri.

Profesor în sănătate, Kevin Fenton mărturisește, în Huffpost Lifestyle din Marea Britanie, că se luptă din greu să schimbe atitudinea oamenilor față de consumul de zahăr. El spune că dulcele din alimentele și băuturile pe care le consumăm fără măsură este mortal pentru fiecare celulă din corpul nostru. „Este de-a dreptul șocant cât zahăr conțin alimentele pe care le consumăm cu atâta lejeritate în fiecare zi. De exemplu, o sticlă de 500 ml de băutură acidulată conține peste 50 de grame de zahăr. Chiar și iaurtul pe care îl asociem cu diverse tipuri de cereale pentru micul dejun este cel puțin un sfert zahăr”, mărturisește profesorul.

Medicul prezintă 4 argumente pentru care trebuie să evităm zahărul în alimentație.

1. Zahărul generează probleme de sănătate

Marea majoritate a persoanelor se confruntă cu obezitatea și cu kilogramele în plus din cauza unei alimentații necorespunzătoare. Partea proastă este că, deși oamenii conștientizează pericolul spre care se îndreaptă, nu acționează în nici un fel pentru a-l evita.

„Nu îi îngrijorează hainele care necesită o mărime mult mai mare comparativ cu cele pe care le purtau cândva. Până când și articolele din media le atrag atenția într-un mod alarmant că trebuie să mai dea jos din kilogramele în plus, însă indiferența lor este de neînlocuit”, mărturisește profesorul.

„Nu numai aspectul fizic reprezintă un dezavantaj. Cel mai mare risc este că zahărul îi predispune unui număr mare de boli grave, precum mai multe tipuri de diabet, cancer și boli de inimă. Asta le mai poate afecta și încrederea în sine sau dezvoltarea unei vieți sociale normale, cu precădere pentru cei micuți”, mai spune nutriționistul.

„Nu trebuie să arătăm cu degetul oamenii obezi. Nu de fiecare dată ei sunt cei vinovați. Felul cum arătăm poate fi rezultatul mediului în care lucrăm, al familiei, al educației pe care am primit-o, a oamneilor pe care i-am cunoscut și a stilului de viață pe care societatea ne permite să-l avem”, a adăugat el.

2. Zahărul „costă” foarte mult

„Este normal să ne simțim indiferenți față de sumele uriașe pe care Guvernul le investește în fiecare an în persoanele care se confruntă cu probleme grave de sănătate. Este ciudat că trebuie să cheltuim sume uriașe pentru a ne recâștiga sănătatea, când am putea foarte ușor să prevenim aceste boli”, a adăugat nutriționistul. 

Experții care lucrează în Sănătate spun că an de an se cheltuiesc sume uriașe pentru tratarea diabetului, lucru ce ar putea fi evitat dacă oamenii ar fi mai bine informați cu privire la efectele nocive ale consumului cresut de zahăr.

3. Zahărul „naște” tulburări de personalitate

„Cu siguranță obișnuim să ne îndulcim cu prăjituri, dulciuri, ciocolată, dar băuturile acidulate și sucul de fructe constituie un inamic și mai mare al sănătății, pentru adulţi. Dar cel mai mult mă îngrijorează alimentația copiilor. Ei sunt cel mai ușor predispuși obezității din cauza consumului de dulciuri. De exemplu, unul dintre cinci copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 5 anișori se confruntă deja cu obezitatea. De asemenea, este trist că cei mai mulţi copii au probleme grave cu dantura, au multe carii. Dacă reușim să înlocuim băuturile răcoritoare cu apă, lapte cu un procent scăzut de grăsimi sau băutruri dietetice, diferența va șoca de-a dreptul”, spune el.

4. Consumul de zahăr cauzează cele mai grave boli

Maeștrii în sănătate ne sfătuiesc ce cantitate de fructe și vegetale este recomandată să consumăm în fiecare zi, câte grăsimi, cât alcool. Un grup de experți a atras atenția asupra faptului că zahărul a ajuns să fie prezent chiar și în produsele, care teoretic nu îl conțin: miere, suc natural de fructe, sirop. Aceștia au mai spus că părinții și copiii care au mai mult de 11 ani nu trebuie să depășască 30 de grame de zahăr (7 cuburi) pe parcursul unei zile. Copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani nu trebuie să depășască 24 de grame de zahăr, adică 6 cuburi, iar copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 6 anișori nu mai mult de 19 grame, adică 5 cuburi. „Nu exagerăm când spunem că obezitatea dăunează grav calității vieții. Lipsa de sănătate este una dintre cele mai grave probleme cu care populația se confruntă. Dacă obezitatea va fi redusă și anume sub 15%, cum era în 1993, milioane de boli cronice pot fi evitate, precum și consecințele acestora”, spune profesorul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net