5 alimente care îţi pregătesc organismul de iarnă. Include-le și tu în dietă

image

Alimentaţia trebuie să fie variată şi cât mai naturală, spun nutriţioniştii, pentru ca organismul nostru să îşi poată lua toate vitaminele şi mineralele de care are nevoie să funcţioneze corect. Şi cum toamna este un anotimp deosebit de ofertant din punctul de vedere al vegetalelor, iată ce ar trebui să consumăm mai des în această lună!

1. Dovleacul. Conţine o cantitate importantă de beta-caroten, un fitonutrient pe care organismul nostru îl transformă cu uşurinţă în vitamina B, strict necesară menţinerii vederii şi păstrării calităţii pielii. Dovleacul se găteşte în multe feluri, dar cel mai simplu şi mai frecvent întâlnit preparat este cel copt. Are un conţinut mare de Vitamina A, asigurând 246% din DZR la fiecare 100 g, iar seminţele sunt o importantă sursă de Omega 3. 

2. Afine. Se găsesc în păduri până toamna târziu. Fructele conţin antocianină, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, fosfor şi seleniu tanin, pectine, mirtilină (un echivalent vegetal al insulinei), zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic). Proprietăţile afinelor se menţin chiar şi după ce fructele sunt uscate. 

3. Struguri. Octombrie este luna perfectă pentru a încerca diverse soiuri, şi, probabil, dacă nu mâncaţi tot ciorchinele pe drumul spre casă, adăugaţi câteva boabe lângă o friptură bună la cuptor. Coaja se încreţeşte, dar dulceaţa se intensifică şi textura se înmoaie. Specialiştii spun că strugurii au proprietăţi antiinflamatorii şi chiar pot proteja organismul faţă de anumite forme de cancer, conform doc.ro.

4. Sfecla roşie. Poate contribui la reglarea colesterolului datorită fibrelor care absorb grăsimile şi conduc la eliminarea lor din corp. De asemenea, poate regla tensiunea arterială prin eliberarea unei substanţe ale cărei efecte au impact benefic asupra funcţionării vaselor de sânge. Sfecla roşie reduce hipertensiunea, iar sucul ei reglează tensiunea arterială în câteva ore de la consum. Acest lucru se petrece întrucât unele substanţe din sfeclă se transformă în oxid nitric odată ce pătrund în organism. Oxidul nitric relaxează vasele de sânge, dilatându-le şi reducând astfel tensiunea arterială mărită. În plus, sfecla roşie are şi proprietăţi antiinflamatoare care scade riscul de afecţiuni  precum Alzheimer, Parkinson, afecţiuni cardiace, diabet şi nu numai.

5. Ţelină. Este proverbială pentru capacitatea ei de a revigora organismul şi de a asigura funcţionarea sistemului digestiv, pe care îl aşteaptă ofensiva alimentelor neînsoţite de verdeţuri, specifice sezonului rece. Se consumă rădăcina dată prin răzătoare şi preparată cu maioneză, singură sau combinată cu mere ori morcovi. Dar se consumă şi partea verde, crudă sau opărită, făcută salată cu alte ingrediente: roşii, morcovi, sos alb, hrean. Se pare că ţelina contribuie la scăderea în greutate.

Ruxi si Cristi Mitrea Sunt celebru, scoate ma de aici foto Pro TV jpg
mihaela cernea cu sotul craioveanu costin  db 11 19 2007 2 01 35 PM JPG
cub ileana stana ionescu alexandru arsinel png
andreea marin si cove jpg
woman 4214744 1920 jpg
david si victoria beckham
cub anamaria prodan animat gif
Kristina Cepraga Dana Savuica E OK sa fii vedeta 2018 jpeg
drutu angelin george disparut jpg
neuroni creier shutetrstock
image
image
image
image
criza energetica bec econom jpeg
meghan markle 1 jpg
funeralii elisabeta
Louis Mountbatten foto wikipedia jpg
3 cafea shutterstock 1928433047 jpg jpeg
copii sechestrati