5 lucruri inedite pe care nu le știai despre somn

Ultima actualizare:

    Somnul este foarte important în viața de zi cu zi, mai ales pentru buna funcționare a creieruluifoto: Wikipedia
Somnul este foarte important în viața de zi cu zi, mai ales pentru buna funcționare a creieruluifoto: Wikipedia

Somnul este întodeauna necesar, atât în cazul copiilor, cât și al adulților, întrucât ajută la revitalizarea organsimului, pregătindu-l pentru o nouă zi. Mai mult, somnul contribuie la creștere și dezvoltare, dar și la odihnirea creierului și asimilarea informațiile cu care a intrat în contact pe parcursul unei zile.

Oamenii au devenit din ce în ce mai conștienți de valoarea pe care o are somnul, iar din acest motiv au apărut cât mai multe cercetări asupra acestui proces, potrivit bzv.ro. Click! îți arată care sunt câteva dintre cele mai interesante descoperiri despre somn.

1. Corpul se descurcă mai bine fără mâncare decât fără somn

Cercetătorii au descoperit că un om poate rezista cu patru zile mai mult fără mâncare, decât fără să se odihnească. Astfel, în timp ce 14 zile fără mâncare i-ar putea fi fatale unui om, sunt suficiente fără zile fără somn pentru ca organismul unui om să cedeze.

2. Insomnia îngrașă

Un studiu relevă faptul că, în lipsa îndelungată a somnului, o persoană poate lua în greutate până la 900 de grame pe săptămână. Lipsa somnului și un program de odihnă neregulat poate genera un dezechilibru hormonal, care va genera mai des senzația de foame.

3. Nu ne amintim tot ce visăm

O persoană își amintește numai 10% din visele pe care le-a avut pe parcursul unei nopți, astfel, de multe ori se întâmplă să ne trezim cu o stare proastă, dar să nu știm ce a cauzat-o. Specialiștii spun că în decurs de 5 minute după trezire oamenii își amintesc aproximativ 50% dintr-un vis, iar în timp de 10 minute uităm aproape tot ce s-a întâmplat în vis.

4. „Ceasul biologic” este declanșat de stres

Majoritatea oamenilor au abilitatea de a se trezi atunci când își propun, chiar și fără o alarmă. Specialiști spun că ceea ce controlează acest „ceas biologic” este, de fapt, secreția unui hormon numit adrenocorticotropina, numit și hormonul stresului. Astfel, corpul anticipează sentimentul de stres specific trezirii și ne scoală din somn.

5. Somnul cauzează tulburările depresive la femei

Studiile relevă faptul că femeile au nevoie de o oră în plus de somn pe noapte față de bărbați. Astfel, femeie sunt mai vulnerabile la oboseala și mai predispuse la tulburările depresive, acesta fiind și motivul pentru care ele sunt mai des întâlnite la femei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net